Gledaj uživo: Nakon Mostara i Starog mosta, Red Bull Cliff Diving elita nastavlja u Irskoj

- Advertisement -

Nakon spektakularnog takmičenja u Mostaru, svjetska cliff diving elita seli se na zapadnu obalu Irske, gdje ih ovog vikenda očekuje četvrta stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2021.

Nakon toplog Mostara i skokova sa Starog mosta u Neretvu, najbolji svjetski skakači i skakačice na četvrtu stanicu ove sezone putuju do sjeverne obale okruga Mayo u Irskoj, gdje će sa litica Downpatrick Heada skakati u vode Atlantskog okeana, s visine od 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene).

Ovo će biti peto takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Irskoj, nakon prethodna tri na otoku Inis Mor i jednog u Dublinskom zaljevu.

Aktuelni prvaci i pobjednici nedavnog takmičenja u Mostaru, Australka Rhiannan Iffland i Francuz Gary Hunt, trenutno vode u ukupnom poretku prvenstva. Na Starom mostu 37-godišnji Hunt je upisao prvu pobjedu pod francuskom zastavom i nevjerovatnu 40. u karijeri, a Iffland 10. uzastopni trijumf u nizu pobjeda koji traje već treću sezonu.

PROČITAJTE JOŠ:  Nestabilno vrijeme se nastavlja: Evo šta nas očekuje narednih dana

U kategoriji žena, debitantica Molly Carlson iz Kanade i veteranka Adriana Jimenez iz Meksika do sada su pružile najozbiljniji otpor nezaustavljivoj Iffland, osvojivši druga mjesta u Francuskoj i Bosni i Hercegovini. Sa dva treća mjesta, najviše kontinuiteta pokazala je Kanađanka Jessica Macaulay.

Kod muškaraca, Hunt je dobio ono što je dugo priželjkivao: ozbiljnu konkurenciju. Izazov s kojim se „novopečeni“ Francuz suočava dolazi od dvojice Rumuna: Catalina Prede, pobjednika na otvaranju sezone u Francuskoj, i Constantina Popovica, koji je bio najbolji na reviji skokova u Oslu u augustu.

PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tuča u garaži SCC-a: Tri osobe na ukazivanju ljekarske pomoći, više uhapšenih

„Svake godine izgleda da postaje sve teže, ali ove godine oba rumunska skakača su vrijedno trenirala i pokazuju odličan kontinuitet. Bio je to poziv za buđenje. Međutim, znam da sam mentalno spreman i dobro sam svjestan da u ovom takmičenju sve mora biti savršeno“, izjavio je Hunt.

Nakon Irske, do kraja prvenstva preostaju još dva takmičenja krajem septembra u Italiji, i drugi skakači još uvijek imaju šta za reći. No, trenutno sve ukazuje da predstoji uzbudljiva borba vodećeg trojca za naslov prvaka, a ključni bi mogli biti upravo bodovi koje osvoje u Irskoj.

Direktan prenos takmičenja 12. septembra može se pratiti na Red Bull TV i YouTube kanalu prvenstva.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...