Sport

Gledaj uživo: Skakači sa stijena u Libanonu nastavljaju lov na nezaustavljivi dvojac

0

Australka Rhiannan Iffland i Britanac Gary Hunt  pokušaće povećati razliku u odnosu na konkurente u nedjelju, 14. jula, na premijernom izdanju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Libanonu.

Na početku drugog dijela sezone, prvenstvo posjećuje nove teritorije: obalu kvarta Raouché u Bejrutu (Libanon), gdje će aktuelni prvaci pokušati produžiti pobjednički niz.

Australka Rhiannan Iffland, koja je nepobjediva ove sezone, nada se petom trijumfu u nizu, dok bi za Garya Hunta iz Velike Britanije, nakon Filipina i Portugala, pobjeda u Libanonu značila treću pobjedu u isto toliko ovosezonskih nastupa u skokovima sa prirodne podloge, odnosno litice.

Iako je vodeći dvojac za sada na sigurnom putu da zadrži King Kahekili trofej, borba za jako bitne bodove će začiniti takmičenje u glavnom gradu Libanona.

Prije dvije sedmice u Portugalu, Hunt je morao biti na svom maksimumu da pobijedi Meksikanca Jonathana Paredes, koji je oborio dugo važeći rekord od šest maksimalnih ocjena žirija na jednoj stanici. Ako Paredes uspije da zadrži takav nivo vrhunskih nastupa, mogao bi do kraja sezone uzdrmati i Britančevu sigurnu vožnju na valu samopouzdanja.

Sa liste favorita ne treba izostaviti niti Amerikanca Andya Jonesa koji je na prethodna dva nastupa osvojio jedno drugo i jedno treće mjesto.  Ovaj 34-ogodišnjak ima vrhunski osjećaj za prostor i uvijek ga valja imati na umu kada su na rasporedu varljive ili nove lokacije.

U konkurenciji žena još uvijek niko nije uspio da zaustavi dominantnu Iffland, trostruku šampionku – ni nepoznate lokacije niti konkurentkinje poput Lysanne Richard iz Kanade, koja je ove sezone već tri puta bila na pobjedničkom postolju.

Prvo pobjedničko postolje u svojoj debitanskoj sezoni osigurala je prošlog mjeseca u Portugalu i 26-ogodišnja Jassica Macaulay iz Velike Britanije, prestignuvši tako Yanu Nestsiaravu iz Bjelorusije na poziciji broj tri u ukupnom poretku.

LIFE:  Šehić bez promašaja u pobjedi Geneva Lionsa

Treći povratak Svjetskog prvenstva na Bliski Istok, nakon finala sezone 2012. u Omanu i nastupa u Dubaiu 2016. godine, donosi cliff diving eliti još jedan izazov: takmičari će u Bejrutu skakati direktno sa stijene na prirodnoj znamenitosti Raouché, poznatoj i kao ‚Golubove stijene’. To će biti treći put ove sezone da se skače direktno sa golih stijena, više nego i u jednoj sezoni ranije.

Ove krečnjačke stijene u glavnom gradu Libanona izdižu se 40 metara iznad površine mora, nedaleko od obale. Kroz sredinu jedne od kamenih formacija voda je izdubila prolaz u obliku luka. Stojeći kao divovski stražari, dva velika kamena stuba su popularna destinacija kako za mještane, tako i za posjetioce.

Takmičenje u Bejrutu možete pratiti 14. jula, od 15:30 sati, uživo na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku i YouTubeu.

Poredak nakon četiri od sedam stanica*:

MUŠKARCI

1- Gary Hunt (Velika Britanija) – 600 poena

2- Jonathan Paredes (Meksiko) – 350

3- Andy Jones (SAD) – 350

4- Michal Navratil (Češka Republika) – 280

5- Kris Kolanus (Poljska) – 220

ŽENE

1- Rhiannan Iffland (Australija) – 600 poena

2- Lysanne Richard (Kanada) – 370

3- Jessica Macaulay (Velika Britanija) – 360

4- Yana Nestsiarava (Bjelorusija) – 330

5- Maria Paula Quintero (Kolumbija) – 210

*Zbog promijenjenog formata takmičenja uslijed nevremena, rezultati iz Irske ne ulaze zbir u konačnom poretku Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

Facebook komentari

Nomadʼs revenge – Prvi bh. naučno-fantastični album koji će obići svijet

Previous article

Đoković prvi finalist Wimbledona

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Sport