Gledaj uživo: Svjetska skakačka elita ovog vikenda na Azorima, još jedna stanica pa Mostar!

- Advertisement -

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2019 ovog vikenda na portugalskim Azorima dolazi do svoje sredine, nakon čega će najbolje svjetske skakače i skakačice od petog dolaska u našu zemlju dijeliti još samo jedna stanica.

Azori su osmi put domaćin svjetske cliff diving elite, više od bilo koje druge od ukupno 33 lokacije na kojima je prvenstvo u svojoj historiji gostovalo. Specifični su po tome što takmičari skaču ne samo s vještačkih platformi, već i direktno s gole litice.

Na veličanstvenim vulkanskim monolitima ovog arhipelaga usred Atlantika, 24 skakača i skakačice će se oprobati u skokovima s visine od 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene).

Favoriti su, kao i obično ove sezone, branitelji titula Gary Hunt (Velika Britanija) i Rhiannan Iffland (Australija), koji ubjedljivo vode u ukupnom poretku prvenstva.

No, iako je Hunt s tri pobjede najuspješniji skakač na ovoj lokaciji, 35-godišnji Britanac na prethodna dva takmičenja u Portugalu nije okusio slast pobjede.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Iffland, vlasnica brojnih rekorda, na Azorima ima priliku da upiše novi: ako bude slavila, postaće prva skakačica koja je pobijedila na četiri uzastopne stanice u jednoj sezoni.

Ona je na dobrom putu da to i ostvari, jer je vodeća nakon prve serije skokova koja je, umjesto u petak, zbog najave lošeg vremena održana u četvrtak. Za skok iz prve serije od sudija je nagrađena desetkom, a usput je izjednačila vlastiti rekord za najbolji obavezni skok u konkurenciji žena – 71,50 bodova.

Njen kolega Jonathan Paredes (Meksiko), koji je nakon prve serije vodeći u konkurenciji muškaraca, također je bio odlično raspoložen. On je za svoj skok od sudija dobio čak tri desetke, te s osvojenih 82,60 bodova popravio rekord za najbolji obavezni skok (koji je i ranije držao).

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Po svemu sudeći, finalne serije u subotu bi mogle donijeti uzbudljivo takmičenje, a možda padne još poneki rekord.

Nakon Azora, prvenstvo sredinom jula putuje u glavni grad Libanona, Bejrut, jednu od tri ovogodišnje novine u kalendaru prvenstva.

Ljubitelji cliff divinga u našoj zemlji konačno će doći na svoje 24. augusta, kada prvenstvo po peti put uzastopno dolazi u Mostar, gdje se očekuje još jedan sportski spektakl na Starom mostu.

Finale takmičenja na Azorima biće direktno prenošeno na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV, te Facebook i YouTube kanalima prvenstva, u subotu 22. juna s početkom u 15:30.

Sve informacije i vijesti o prvenstvu mogu se naći na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...