Hoće li Federer ostati najbolji svih vremena?

- Advertisement -

Kada je 2010. godine osvojio Australian open i svoj 16 grand slam turnir, te prestigao Pit Samprasa, svi ljubitelji tenisa bili su sigurni u jedno, Roger Federer je najbolji igrač svih vremena.

Nakon toga, još četiri puta podizao je trofeje na najvećim turnirima, došao do magične brojke 20, ali danas epitet najvećih svih vremena nije ni blizu onako čvrst kao svih ovih posljednjih sedam godina.

Razlog za to su Rafael Nadal i Novak Đoković, koji itekako prijete da prestignu Švicarca, i čak ga, u vrlo mogućem scenariju pošalju na treće mjesto.

Nadal je na US Openu došao do svoje 19. grand slam titule, još samo mu jedan nedostaje da stigne Rogera, a kako već ima više osvojenih Mastersa, te zlato sa singla na Olimpijskim igrama koje nedostaje i Federeru i Đokoviću, Špancu bi i poravnanje u broju grand slamova bilo dovoljno da uspjesima nadmaši svog rivala.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Uz sve to, Nadal ima i mnogo bolji omjer u međusobnim okršajima s Federerom, 24 pobjede i 16 poraza.

Federeru je već 38 godina, Nadalu 33, i jasno je da će prije do trofeja dolaziti Španac nego Švicarac, barem ako gledamo na biološki sat.

Đoković, koji ima 16 grand slam trofeja, najmlađi je od „Velike trojke“, ima 32 godine i ako ga zdravlje bude služilo sigurno je da će još nekoliko puta ovajati najveće turnire.

Da li će to biti dovoljno da stigne ili prestigne Federera i Nadala teško je prognozirati. U međusobnim susretima teniser iz Srbije ima povoljan skor i sa Federerom (26-22) i s Nadalom (28-26).

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Za Federera spas mogu biti mlađi igrači, posebno finalista US Opena Daniil Medvedev, koji definitivno ima „štofa“ da bude grand slam šampion.

Ukoliko Medvedev i ostali teniseri u narednih godinu, dvije dostignu nivo odlazećih legendi, grand slamovi više neće završavati samo u njihovim rukama.

Jedno je sigurno, teniski fanovi imaju priliku svih ovih godina uživati u majstorijama tri najveća igrača svih vremena, i iz ove perspektive teško je vjerovati da će im se neko u skoroj budućnosti približiti kvalitetom.

Među najzagriženijim ljubiteljima tenisa čak se priželjkuje scenario u kojem će Federer, Nadal i Đoković završiti karijere sa potpuno istim brojem grand slamova, a rasprave oko toga ko je najbolji svih vremena ostat će u individualnom oku posmatrača koji više voli jednog, drugog ili trećeg.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...