Hrvatski rukometaši spremni za Japan: Najvažnije je da su svi negativni na COVID-19

- Advertisement -

Rukometna reprezentacija Hrvatske u petak će utakmicom protiv Japana krenuti u nadmetanje na Svjetskom prvenstvu u Egiptu, koje će večeras sa početkom u 18 sati otvoriti domaćin i Čile duelom prvog kola grupe G, javlja Anadolu Agency (AA).

Zanimljivo dan uoči početka prvenstva reprezentacije Češke i Sjedinjenih Američkih Država zbog nekoliko slučajeva COVID-19 morale su odustati od nastupa, a umjesto njih su u Afriku doputovale selekcije Sjeverne Makedonije i Švajraske.

No, iz Hrvatskog rukometnog saveza sa lica mjesta javljaju da “kauboji“ u miru čekaju početak takmičenja. Nova runda testiranja na koronavirus, ko zna koja po redu, pokazala je da u hrvatskim redovima nema razloga za brigu. Kompletna delegacija negativna je na oba testa koja su u utorak provedena po dolasku u Egipat.

Selektor Lino Červar do prvog susreta s Japanom, 15. januara, ima posebnu zadaću, a to je mentalno pripremiti igrače na ono što ih očekuje u Egiptu na terenu, najprije dvorane Borg El Arab u Aleksandriji, a kasnije, iz HRS-a se nadaju, i za drugi krug u Kairu. Ono što je postalo jako važno je da svi igrači i članovi osoblja ostanu zdravi, da se maksimalno čuvaju i poštuju stroge upute liječnika, ali i domaćina.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Naime, iskustva drugih reprezentacija, pokazuju da samo jedan zaraženi može unijeti potpuni nemir u ekipu i srušiti sve ono što je pomno građeno nekoliko mjeseci.

“Dojmovi su dobri, smještaj je dobar, temperatura je u redu, nije previše toplo. Jučer smo imali dva testiranja, smjestili se u sobu dok nisu došli rezultati, i srećom, svi smo na testu bili negativni. Nakon jutrošnjeg doručka, imali smo šetnju i istezanje i popodne idemo u dvoranu na trening. Možemo prošetati na svježem zraku u sklopu kućica ovog resorta. Gledali smo već video Japana, brzi su i dosta neugodni. Moramo se bazirati na našu igru i mislim da ne bi trebalo biti velikih problema“, kazao je za zvaničnu internet stranicu HRS-a golman Marin Šego.

Reprezentacija Hrvatske je inače smještena u lijepom Resortu Hotela Tolip North, 80-tak kilometara od Aleksandrije, odnosno dvorane u kojoj se igra. Tu su sve reprezentacije i novinari koji prate takmičenje u grupi C (Hrvatska, Japan, Angola, Katar), odnosno grupi H (Slovenija, Rusija, Bjelorusija i Južna Koreja). Radi se o “balonu“, iz njega se ne smije izaći, osim kada se ide na utakmice. No, i tada uz poseban prevoz i pratnju organizatora Svjetskog prvenstva. Osiguran je prostor za šetnju, čak se može doći i do mora tako da će svima biti lakše podnijeti boravak u “balonu“.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

“Najbitnije da su svi rezultati testiranja negativni, to je ono čemu smo se nadali i zbog čega smo zadovoljni, to je taj prvi korak. Izolirani smo tu u kućicama i međusobno se družimo. Dva dana prije utakmice ćemo provesti u analiziranju Japana, u razgovoru međusobno i maksimalno koncentrirano dočekati otvaranje Svjetskog prvenstva. Svi smo dovoljno iskusni i sabrani, znamo da je dug turnir. Sigurno da će biti malo pozitivne nervoze, ali vjerujem da ćemo napraviti taj prvi korak već protiv Japana. Zbog cijele situacije koja se događa u domovini, u ovim svim nedaćama, misli su nam i tamo, i nadam se da možemo pomoći ljudima da zaborave na dva do tri sata na probleme i da ih pokušamo malo obradovati“, kazao je Ivan Čupić, sjajno desno krilo reprezentacije Hrvatske.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...