”I grb što umjesto srca kuca u grudima”: Velike utakmice Sarajeva na Koševu prije Celtica

- Advertisement -

FK Sarajevo u utorak igra prvu utakmicu 1. pretkola Lige prvaka protiv škotskog Celtica.

Bez dvojbe, najveći bh. stadion bit će popunjen kao u stara dobra vremena i tim sa Koševa imat će imati veliku podršku sa tribina.

Zaista, očekuje se spektakularna atomsfera jer će po prvi put od osamostaljenja BiH na Koševu gostovati jedan evropski prvak. U nastavku teksta izdvojili smo šest evropskih utakmica Sarajeva.

Rejting suparnik, sjajna koševska atmosfera i važnost utakmice bili su kriteriji pri odabiru. Ipak, i pored ovih dvoboja bilo je još važnih okršaja i pobjeda Bordo tima na najvećem bh. stadionu.

Piše: Edin Isanović

Sarajevo – Manchester United 0:0

Poznato je kako je u sezoni 1966/67. Bordo tim je osvojio prvu titulu u svojoj historiji.

Također, to je bio prvi naslov jednog bh. tima u jugoslovenskoj ligi. Trujumfom nad Čelikom, u posljednjem kolu, Sarajevo je dotaklo vrh. Igrači koševsgog tima imali su okršaj sa Manchester Unitedom u tadašnjem Kupu evropskih fudbalskih šampiona, a meč je odigran na Koševu 15. novembra 1967.

Bilo je prisutno oko 45 hiljada gledalaca i mnogi pamte nezaboravnu atmosferu.

Boje Sarajeva branili su: Muftić, Fazlagić (kapiten), Blažević, Jesenković, Vujović, Bajić, Prodanović, Šiljkut, Musemić, Prljača i Antić. Izvještači su zapisali da se Koševo počelo puniti dva sata prije početka meča.

Kako se približavala utakmica, okolni prilazi stadionu bili su potpuno zakrčeni. Iako je Sarajevo bilo bolje, mreže su mirovale. No, ostaje žal što Sarajevo nije pobijedilo ekipu koja je poslije postala prvak Evrope. U uzvratu su Englezi slavili 2:1 i prošli dalje.

Sarajevo – HSV 3:3

Sjajni nastupi u sezoni 1979/80 trasirale su put Bordo tim u tadašnji Kup UEFA. U takmičenju koje je po rejtingu drugo u Evropi Sarajevo je odmjerilo snage sa njemačkim HSV- om. Meč se igrao 1.oktobra 1980. godine. Prvi meč u Hamburgu završen je pobjedom domaćih rezultatom 4:2. Prvog oktobarskog dana Koševe je bilo krcato. Za Sarajevo su tada  igrali: Janjuš, D. Božović, Lukić, Vidaković, Rajković, N. Ferhatović, Sušić, Janjoš (Vukičević), S. Merdanović, Kapetanović i Pašić.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Te noći tim sa Koševa odigrao je jednu od najboljih partija. U to vrijeme HSV je bio vicešampion Evrope, a kasnije su postali i šampioni Starog kontinenta. Prvo poluvrijeme koševski tim je dominirao i riješio u svoju korist rezultatom 2:1. Golove su postigli Lukić i Pašić. U nastavku je popularni Paja još jednom poentirao, ali je Hrubesch hat-trickom omogućio HSV-u  plasman dalje.

Sarajevo- Bešiktaš 0:5

U sezoni 2002/03 Sarajevo je igralo u Kupu UEFA. U kvalifikacionoj rundi izabranici Husrefa Musemića (koji je i tada vodio Sarajevo) eliminsali su Sigmu iz Olomouca. U Češkoj Republici bilo je 2:1, a identičnim rezultatom je završen meč na Koševu pa su penali odlučili putnika u narednu fazu ovom nadmetanja, a Bordo tim je bio bolji. Naredni suparnik bio je turski Bešiktaš. U prvom okršaju u Istanbulu bilo je neočekivanih 2:2.

U uzvratu na Koševu oko 30 hiljada fanovo tražilo je prolaz dalje. Ipak, kvalitet je bio na strani Bešiktaša koji je pobijedio sa visokih 5:0. No, ova utakmica ostala je u sjećanju navijačima Sarajeva zbog spektakularne koreografije.

Sarajevo – Dynamo Kijev 0:1

Tim sa Koševe 2007. godine je postao prvak BiH i igrao kvalifikacije u elitnom evropskom klupskom takmičenju. Prvo su eliminsali Marsaxlook sa Malte, a onda i Genk iz Belgije.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Potom su zakazali sudar sa Dynamom iz Kijeva u prvoj utakmici 3. pretkola Lige prvaka. Bordo tim je tada bodrilo preko 30 hiljada navijača. Za Sarajevo su tada igrali: Alaim, Bučan (Turković), Džakmić, Grujić, Hadžić (Repuh), Maksimović, Milošević, Muharemović, Raščić, Šaraba.

Šampion Ukrajine došao je u vodstvo već u 13. minuti preko Shatskikha. Premda su domaći pokušavali poravnati do kraja meča, nisu uspjeli. Dynamo je minimalno slavio, ali navijači Bordo tima rado se sjećaju ovog okršaja i odlične atmosfere. U uzvratu tim iz Kijeva slavio je 3:0 i plasirao se u dalju fazu ovog takmičenja.

Sarajevo – Levski 3:1

U posljednjih desetak godina jednu utakmicu ,svi oni kojima je bordo boja blisku srcu, posebno pamte. Godina 2012. i gostovanje bugarskog Levskog na najvećem bh. stadionu. Prethodno je Bordo tim eliminisao Hibernians sa Malte, a u Sofiji je poražen 1:0.

Paklena atmosfera dočekala je Bugare na Koševu. Na krilima navijača i golovima Saida Husejinovića i Asmira Suljića koševski tim je slavio 3:1. Veliki trijumf i remek djelo Husejinovića za prolazak dalje. Pamti se veliko slavlje. No, u narednoj rundi Sarajevo je zaustavljeno od Zete.

Sarajevo – Borussia Monchengladbach 2:3

Još jednu veliku utakmicu Bordo tim je igrao 2014.godine. Prvo su u Evropskoj ligi eliminisani norveški Haugesund i grčki Atromitos. Onda je žrijeb spojio Sarajevo sa klubom iz Lige petice. U gradu na Miljacki gostovala je Borussija iz Monchengladbacha. Opet pune tribine i sjajna koreografija. Na terenu je bilo zanimljivo, ali su gosti slavili rezultatom 3:2. Golove za Sarajevo postigli su Puzigaća i Duljević. U uzvratu su Nijemci slavili sa visokih 7:0.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...