INFOGRAFIKA: Povratak Zinedine Zidanea na klupu Real Madrida

- Advertisement -

Bivši francuski fudbalski as i fudbalski stručnjak porijeklom iz Alžira Zinedine Zidane vratio se na klupu Real Madrida kako bi zaustavio rezultatsku krizu i ”kraljevski klub” vratio na staze doskorašnje slave.

Zidane je predvodio Real Madrid do tri uzastopne titule Lige prvaka, a u maju prošle godine je napustio klupu. Njegovi nasljednici, prvo Julen Lupetegi, a zatim i Santiago Solari nisu uspjeli opravdati očekivanja i zadržati tim na vrhu španskog i evropskog fudbala.

Iako je početak marta, Real Madrid je odveć pokleknuo u borbi za trofeje ove sezone. ”Kraljevi” su eliminirani u osmini finala Lige prvaka, ispali u polufinalu Kupa kralja, a u La Ligi za vodećom Barcelonom zaostaju 12 bodova.

Uprava Reala jučer je na klupu vratila Zidanea pod čijim vodstvom se ekipa s “Bernabeua“ uvijek borila za osvajanje titula. Na vrućoj trenerskoj klupi ga čeka mnogo posla i rješavanje niza problema.

Zidane je kao igrač u dresu Real Madrida od 2001. do 2006. godine osvojio šest trofeja, a kao šef stručnog štaba je za dvije i pol godine čak devet trofeja.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Iako je na klupu Real Madrida 2016. godine sjeo kao debitant u trenerskom poslu, Zidane je ušao u historiju sa osvojene tri uzastopne titule Lige prvaka. U tom periodu je osvojio i titule dva Superkupa Evrope, Svjetsko prvenstvo, La Ligu i Kup kralja, piše Anadolija.

INFOGRAFIKA - Povratak Zinedine Zidanea
INFOGRAFIKA – Povratak Zinedine Zidanea

Tako je postao drugi najtrofejniji trener u 117 godina dugoj historiji tima sa “Santiago Bernabeua“. Bolji od njega samo je legendarni Miguel Munoz koji je od 1960. do 1974. godine tim vodio do osvajanja 14 trofeja. Treći na listi najtrofejnijih trenera Real Madrida je Luis Molovny koji ima osam osvojenih titula.

Zidane se može pohvaliti i činjenicom da kao trener na klupi Real Madrida nije izgubio niti jedno finale.
Po povratku na poziciju šefa stručnog štaba, Zidanea čeka dosta rada na poboljšanju forme, kako na pojedinačnom, tako i na ekipnom planu.

Među prioritetima će mu biti forma brazilskog internacionalca Marceloa koji slovi za jednog od najboljih lijevih bekova u historiji fudbala, a koji to u posljednjim sedmicama ne opravdava na terenu.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Zbog ličnih sukoba sa Scolarijem iz prvog tima je ispao i španski reprezentativac Isco, a dolaskom Zidanea bi se i on trebao vratiti u tim.

Toni Kroos, Gareth Bale i Marco Asensio su još neki od igrača koji su okosnica Real Madrida, a na čijoj formi će Zidane morati raditi u narednim sedmicama.

Nekada sjajni golgeter Zidane će na klupi Reala morati posebno poraditi na realizaciji u napadu. Za razliku od prethodnih sezona kada su u La ligi napadači Real Madrida postizali i do stotinu golova, ove sezone su dali 47 golova u 27 utakmica. Odlazak Cristiana Ronalda očito je ostavio trg na učinkovitosti tima.

Očekuje se da Uprava Real Madrida u ljetnom prelaznom roku izdvoji pozamašnu sumu za zvučne transfere. Španski i engleski mediji pišu da je predsjednik kluba Florentino Peres već obećao Zidaneu da će “odriješiti kesu“.

Mediji navode da Real Madrid na ljeto s više od 300 miliona eura kreće u “lov“ na fudbalere poput Neymara, Kyliana Mbappea, Edena Hazarda i Christiana Eriksena.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...