INFOGRAFIKA: Tottenham nakon 57, Ajax nakon 22 godine u polufinalu Lige prvaka

- Advertisement -

U borbi za titulu prvaka Lige prvaka ostala su četiri tima, među kojima su i londonski Tottenham i amsterdamski Ajax koji su se u polufinalu elitnog klupskog takmičenja plasirali nakon 57, odnosno 22 godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Sinoć su završeni mečevi četvrtfinala Lige prvaka, a susret između Manchester Cityja i Tottenhama na Etihadu bio je prava fudbalska poslastica na kojoj je srušen niz zanimljivih rekorda.

INFOGRAFIKA: Tottenham nakon 57, Ajax nakon 22 godine u polufinalu Lige prvaka

Tim iz Manchestera sinoć je pobijedio rezultatom 4:3, ali u polufinale je nakon 57 godina čekanja prošao Tottenham, koji je u prvom meču slavio minimalnu pobjedu i u konačnom rezultatu su mu bili dovoljni golovi postignuti u gostima.

Raniji rekord po vremenskom razdoblju između dva nastupa u polufinalu Lige prvaka držao je Atletico Madrid čiji navijači su na taj podvig čekali od 1974. do 2014. godine.

Španija i Engleska od novog formata Lige prvaka iz 1992. godine su bile na vrhu ljestvice sa po šest timova koji su nastupali u polufinalnoj fazi takmičenja, a Englezi su sinoć postali vlasnici novog rekorda jer je Tottenham postao sedmi takav tim.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Manchester City i Tottenham su sinoć u prvih 11 minuta meča postigli po dva gola, što je također rekord Lige prvaka. Prethodni rekord držao je meč Debrecen-Fiorentina iz 2009. godine na kojem su četiri gola postignuta za 20 minuta igre.

U 21. minuti sinoćnjeg meča postignut je i peti gol, što je, također, rekord Lige prvaka.

Južnokorejanac Son Hueng-min je sinoć bio dvostruki strijelac, a sa ukupno 12 golova postao je i najbolji strijelac u Ligi prvaka među igračima iz Azije.

Tottenhamov protivnik u polufinalu bit će ekipa Ajaxa koja je u prethodnim fazama eliminirala velike evropske klubove Real Madrid i Juventus.

Ajax u klupskim vitrinama ima četiri trofeja lige prvaka, ali na plasman u polufinale navijači tima su čekali 22 godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Tim iz Amsterdama je postao prvi u historiji Lige prvaka koji je do polufinala došao igrajući i tri kvalifikaciona meča.

U drugom polufinalnom paru Lige prvaka igrat će Barcelona i Liverpool.

Barcelona je eliminirala Manchester United ukupnim rezultatom 4:0, a katalonski tim drži rekord od 31 meča Lige prvaka bez poraza na Nou Campu.

Katalonski gigant je i jedini tim u polufinalu koji ove sezone još uvijek nije poražen u Ligi prvaka. Sedam pobjeda i tri remija dosadašnji su saldo Barcelone koja u svojim redovima ima fantastičnog Lionela Messija i koja slovi za blagog favorita takmičenja.

Uporedo s tim, Messijev najveći rival Cristiano Ronaldo nije s Juventusom uspio izboriti plasman u polufinale. Ronaldo je sa 126 golova najbolji strijelac u historiji Lige prvaka, a nakon devet godina neće igrati u polufinalu tog takmičenja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...