INFOGRAFIKA – U 2016. svijet napustili sportski velikani: Ostali smo bez Muhammada Alija i Johana Cruyffa

- Advertisement -

U 2016. godini svijet napustio bivši predsjednik FIFA-e Joao Havelange, dizajner trofeja Svjetskog kupa Silvio Gazzaniga, bivši brazilski fudbaler Carlos Alberto, bivši italijanski fudbaler Cesare Maldini. Svijet je ove godine potresla i vijest avionskoj nesreći, od 28. novembra, u kojoj je poginulo 18 igrača i trener brazilskog fudbalskog kluba Chapecoensea.

Ljubitelji sporta 2016. godinu pamtit će po činjenici je to bila godina u kojoj su ovaj svijet napustila značajna imena iz oblasti sporta, javlja Anadolu Agency (AA). Među sportistima koji su tokom karijera ostvarili značajne uspjehe i zbog toga nazivani “sportskim legendama”, a od kojih smo se oprostili u 2016. godini su bokser Muhammed Ali, holandski fudbaler Johan Cruyff, američki golfer Arnold Palmer.

Osim njih, u 2016. život je izgubio bivši predsjednik FIFA-e Joao Havelange, dizajner trofeja Svjetskog kupa Silvio Gazzaniga, bivši brazilski fudbaler Carlos Alberto, bivši italijanski fudbaler Cesare Maldini. Svijet je ove godine potresla i vijest avionskoj nesreći, od 28. novembra, u kojoj je poginulo 18 igrača i trener brazilskog fudbalskog kluba Chapecoensea.

– Muhammad Ali –

Legenda boksa i jedan od sportista koji je obilježio 20. vijek Muhammad Ali perminuo je 4. juna ove godine u 74. godini. Ali je bolovao od Parkinsonove bolesti nakon što se prestao baviti boksom. Dva dana prije smrti hospitaliziran zbog respiratornih problema.

Ali je od samih početaka karijere pokazivao izniman talent za boks. Već od ranih dana je praktikovao netipičan način borbe, sa spuštenim gardom i brzim kretanjem po ringu. Ta je taktika često opisivana kao ‘letim oko protivnika kao leptir, a bodem kao osa’.

Prvu borbu za naslov prvaka u profesionalnom boksu je imao već 1962. kada je u kontroverznom meču pobijedio Sonny Listona. Bokser je u 61. meču zabilježio 56 pobjeda, od toga 37 knock-outom. Američki bokser Cassius Marcellus Clay Jr je 1964. prešao na islam i uzeo ime Muhammad Ali.

– Johan Cruyff –

Slavni holandski fudbaler i trener Johan Cruyff preminuo je 24. marta u Barceloni u 68. godini, nakon što mu je šest mjeseci ranije dijagnosticiran rak pluća.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Cruyff je najbolji holandski fudbaler svih vremena. Tri puta bio je najbolji igrač Starog kontinenta (1971., 1973., 1974.). S Ajaxom je tri puta bio europski prvak, s Holandijom je 1974. igrao finale Svjetskog prvenstva. Nakon dvije godine provedene u SAD-u, na zalasku karijere je još nastupao za Levante, ponovo za Ajax, i za Feyenoord.

Kao trener, odveo je Barcelonu do europskog naslova 1992. godine i četiri puta bio španski prvak. S Ajaxom je osvojio Kup UEFA 1987. godine.

– Carlos Alberto –

Carlos Alberto Torres, jedan od najboljih odbrambenih fudbalera svih vremena, preminuo je 25. oktobra od posljedica srčanog udara, u 73. godini.

Brazilac je bio član “karioka” 1970. godine, kada je Brazil u legendarnom finalu Svjetskog prvenstva, pred više od 100.000 gledalaca na “Stadionu Asteka”, savladao Italiju sa 4:1.

Carlos Alberto je bio strijelac posljednjeg gola na tom meču, a po okončanju fudbalske karijere je proglašen za jednog od najboljih odbrambenih igrača svih vremena. Za Brazil je odigrao 53 meča i postigao osam golova, a trenerskim poslom bavio se od 1982. do 2005. godine.

– Cesare Maldini –

Velikan italijanskog fudbala, bivši igrač i trener Milana i talijanske nogometne reprezentacije Cesare Maldini preminuo je 3. aprila u 85. godini, također od posljedica srčanog udara.

Otac još jedne fudbalske italijanske legende Paoloa Maldinija, u svojoj bogatoj karijeri nastupao za tri kluba, a 12 godina se zadržao u Milanu, baš kao i njegov sin koji je cijelu svoju 24-godišnju karijeru proveo u ‘rosonerima’. Za Italiju je zaigrao 25 puta, ali nikada nije zabilježio značajniji rezultat u nacionalnom dresu.

Kao trener je vodio nekoliko klubova i dvije reprezentacije. S Milanom je osvojio Kup pobjednika kupova i Talijanski kup, dok je s mladom reprezentacijom osvojio tri uzastopna naslova prvaka Europe do 21 godine. Posljednji trenerski posao Maldini je imao na klupi Paragvaja, s kojim je igrao na Svjetskom prvenstvu 2002. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

– Joao Havelange –

Joao Havelange, bivši predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA), preminuo je 16. augusta u 100. godini u Botafogu.

Brazilca Havelangea, koji je bio predsjednik FIFA-e od 1974. do 1998. godine, naslijedio je Švajcarac Sepp Blatter.

Havelange je predstavljao Brazil u plivanju na Olimpijskim igrama 1936. godine Berlinu. Bio je i dio vaterpolo reprezentacije Brazila na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine, a zatim i šef misije brazilskog olimpijskog tima četiri godine kasnije u Melbourneu.

Kao predsjednik FIFA-e zaslužan je za postepeno proširenje Svjetskog prvenstva u fudbalu sa 16 na 32 reprezentacije.

– Arnold Palmer –

Jedna od najvećih legendi u historiji golfa, Amerikanac Arnold Palmer, preminuo je 26. septembra u 87 godini u bolnici u  Pittsburghu, gdje je boravio zbog srčanih pretraga.

U američkoj Asocijaciji golfera Arnolda Palmera su nazvali “najvećim ambasadorom golfa”. Tokom dugogodišnje karijere poznati golfer osvojio je 90 turnira širom svijeta.

– Bill Johnson –

Bill Johnson, legendarni američki skijaš, koji je na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine osvojio zlatnju medalju u spustu, preminuo 22. januara u u 55. godini.

Johnson je preminuo nakon dugogodišnjih problema sa zdravljem koji su počeli nakon teškog pada 2001. tokom priprema za ZOI 2002. u Salt Lake Cityju u američkoj saveznoj državi Utah, kada je pretrpio trajna oštećenja mozga.

Johnson je bio prvi američki skijaš koji je osvojio zlatnu medalju u skijanju. Bilo je to 1984. godine na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu.

Ljubitelji sporta 2016. godinu pamtit će po činjenici je to bila godina u kojoj su ovaj svijet napustila značajna imena iz oblasti sporta. Među sportistima koji su tokom karijera ostvarili značajne uspjehe i zbog toga nazivani "sportskim legendama", a od kojih smo se oprostili u 2016. godini su bokser Muhammed Ali, holandski fudbaler Johan Cruyff. Svijet je ove godine potresla i vijest o avionskoj nesreći, od 28. novembra, u kojoj je poginulo 18 igrača i trener brazilskog fudbalskog kluba Chapecoensea. ( Kemal Zorlak - Anadolu Agency )
Ljubitelji sporta 2016. godinu pamtit će po činjenici je to bila godina u kojoj su ovaj svijet napustila značajna imena iz oblasti sporta. Među sportistima koji su tokom karijera ostvarili značajne uspjehe i zbog toga nazivani “sportskim legendama”, a od kojih smo se oprostili u 2016. godini su bokser Muhammed Ali, holandski fudbaler Johan Cruyff. Svijet je ove godine potresla i vijest o avionskoj nesreći, od 28. novembra, u kojoj je poginulo 18 igrača i trener brazilskog fudbalskog kluba Chapecoensea. ( Kemal Zorlak – Anadolu Agency )

Događaj koji je potresao svijet je i avionska nesreća koja se dogodila 28. novembra poginulo je 18 igrača i trener Chapecoensea.

Avion, koji je iz bolivijskog Santa Cruza charter letom prevozio ekipu Chapecoensea i novinare na finale Kupa Sudamericana u Medellinu protiv Atletico Nacionala, srušio se sa 77 putnika, uključujući i članove posade.

Pad aviona preživjelo je pet osoba, među kojima i tri fudbalera brazilskog kluba, dok su 72 osobe smrtno stradale.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...