Intervju: Trener i napadač Red Bull Salzburga o povratku treninzima i nastavku sezone

- Advertisement -

Red Bull Salzburg još jedna ekipa Bundeslige koja se vratila treninzima protekle sedmice, a menadžer Jesse Marsch svoje igrače vodi korak po korak pod strogim zdravstvenim pravilima.

Nakon što se ekipa opet okupila, Marsch je razgovarao sa novinarima o nekoliko proteklih semdica, svojoj borbi sa časovima njemačkog jezika na internetu i ambicijama ekipe do kraja sezone ukoliko se takmičenja nastave.

Takođe, napadač iz Zambije Parson Daka podijelio je svoja razmišljanja svom golgeterskom učinku i poređenjima sa bivšim Salzburgovim igračima Sadiom Maneom i Nabyem Keitom.

Team FC Red Bull Salzburg are seen resuming training after lightening the restrictions due to COVID-19 on April 22, 2020 in Salzburg Austria. // GEPA pictures/Red Bull Content Pool

Koliko ste uzbuđeni što se vraćate na teren i trenirate opet?

Daka: Veoma sam uzbuđen. Ovaj osjećaj mi je zbilja nedostajao i osjećam se živim danas. Kao da sam pronašao nešto što mi je falilo. Veoma je uzbudljiv trenutak.

Marsch: Čitava ekipa je bila jako uzbuđena. Teško je za svakog individialno prolaziti kroz ovo sve sa koronavirusom, ali ekipa se mnogo zabavlja zajedno, uživaju igrajući jedni s drugima, uživaju dolaziti da rade svakog dana, tako da nije još uvijek potpuno normalno, ali je korak u pravom smjeru i bilo je jako lijepo vidjeti sve na okupu i vratiti se na teren.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Jeste li tokom proteklog perioda naučili neke nove vještine?

Daka: Da, ovih dana sam kuhao mada i dalje učim. Bude mi drago što se ne razbolim kada pojedem ono što skuham.

Marsch: Imao sam časove njemačkog tri puta sedmično. Jedina stvar koju sam htio otkazati bili su upravo ti časovi i to je ujedno bila jedina stvar koju nisam mogao otkazati. Znači, imao sam mnogo časova njemačkog jezika, pored toga sam nastojao biti zaposlen, ostati u formi, malo trčanja i bicikliranja svakog dana.

Team FC Red Bull Salzburg are seen resuming training after lightening the restrictions due to COVID-19 on April 22, 2020 in Salzburg Austria. // GEPA pictures/Red Bull Content Pool

Ova sezona je bila prekretnica za tebe, do sada si postigao 18 golova. Smatraš li da imaš još toga da ponudiš?

Daka: Mislim da mi je to i motiv. Mislim da svaki igrač želi da bude konzistentan i pomaže timu da uspije, što je i moj glavni cilj. Veoma sam sretan i zadovoljan svojim nastupima do sada i samo se nadam da će se to nastaviti i da ću moći maksimalno pomoći timu.

Salzburg je imao nekoliko sjajnih afričkih igrača u prošlosti poptu Sadia Manea i Nabya Keite. Koliko te ti igrači inspirišu?

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Daka: Inspirišu me veoma mnogo i na toliko načina, njihov karakter, profesionalizam, ali motiviše me i činjenica da dolaze iz Afrike – odakle i ja – jer ako su oni uspjeli, to znači da mogu i ja. Takođe to što imam šansu da, znajući da su bili ovdje, prođem kroz isto iskustvo kao i oni predstavlja veliki motiv za mene da idem naprijed.

Koji je najveći izazov pred igračima sada?

Marsch: Vjerovatno su to pripreme, da budemo sigurni da smo 100 posto u formi, 100 posto spremni za predstojećih 11 utakmica koje će biti odlučujuće u sezoni. Jako je neobično kada igrate šest, sedam, osam mjeseci i imate tako sjajnu sezonu i ostvarite toliko sjajnih stvari, a onda se sve svede na to kako ćemo odgovoriti u ovom čudnom trenutku. Ali, koga briga na kraju? Imamo veliku priliku da ostvarimo veliki uspjeh i na to smo fokusirani sada. Pobrinućemo se da učinimo sve što možemo kako bismo napravili veliki iskorak u sljedeća dva, tri mjeseca.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...