Iskra i Sloboda direktno u Premijer ligu BiH ili će razigravati za jedno mjesto?

- Advertisement -

Tri kola prije završetka prvenstva u prvim federalnim ligama za rukometaše – grupe Jug i Sjever, skoro sve je poznato, osim kako će se popunjavati Premijer liga BiH.

Uveliko se u Bugojnu slavi povratak u PL BiH, jer je Iskra u grupi Jug već osigurala prvo mjesto, sa 10 bodova ispred Jajca.

U grupi Sjever, sa po 60 bodova u vodstvu su Sloboda i Krivaja iz Zavidovića, ali je raspored u posljednja tri kola takav da se ništa u poretku neće promijeniti, izuzev ako se ne dogodi „čudo nad čudima“. Po jedan poraz u međusobnim susretima Imaju Sloboda i Krivaja, a Tuzlaci su ispred ekipe iz Zavidovića zahvaljujući golu više postignutom u međusobnim susretima.

– Protiv Lukavca u 24. kolu planiramo obilježiti povratak u Premijer ligu i to će biti kruna vrlo uspješne sezone u kojoj smo samo jednom poraženi – izjavio je za Fenu trener Slobode, Mirza Bulić.

Međutim, da li će se u Bugojnu i Tuzli zaista slaviti ulazak u Premijer ligu?

– Još se ne zna da li će u Premijer ligu ući dva kluba ili samo jedan. Tek kada upravni odbori RS FBi i RS RS donesu odluku o tome, znat će se ko će u Premijer ligu BiH – kratko je u razgovoru za Fenu rekao komesar takmičenja u prvim federalnim ligama, Mileta Kekić.

PROČITAJTE JOŠ:  Novak Đoković izgubio od 123. igrača svijeta

Predsjednik RS Federacije BiH, Asim Šahman iz Bugojna, kaže da je UO RS FBiH prije dva mjeseca usvojio stav da u Premijer ligu BiH uđu prvaci dvije federalne lige i jedan klub iz RS.

– Ne bi bilo u redu da iz dvije federalne lige, sa 26 ekipa, u viši rang takmičenja uđe samo jedan klub, jednako kao i iz RS gdje se takmiči desetak klubova. Skupština RS FBiH, koja je danas održana u Mostaru, potvrdila je odluku UO RS Federacije i tu nema kompromisa – izjavio je Šahman Feni.

UO RS još se nije izjasnio, a iz nezvaničnih izvora Fena doznaje da u tom savezu namjeravaju predložiti proširenje Premijer lige BiH na 16 klubova.

Prema sadašnjem stanju na tabeli, iz Premijer lige BiH ispast će Goražde, Slavija i Derventa, a s obzirom na to da se u ligu vraća Izviđač, koji je igrao SEHA ligu, a ne i domaće prvenstvo, u niži rang bi preselila i brčanska Lokomotiva. To znači, da bi trebali ispasti tri kluba iz sistema RS RS, a jedan iz Federacije.

Bez obzira na to kakav će stav o popuni Premijer lige biti Upravnog odbora RS, konačnu odluku mora donijeti UO RS BiH. A tu nastaju novi problemi.

PROČITAJTE JOŠ:  Budi i ti vjetar u leđa -100 hiljada do Saalbacha

Naime, rad UO RS BiH je blokiran zbog ostavki nekih članova, te kazne pojedinih ljudi iz klubova koji su i članovi UO RS BiH, pa kad im odgovara dolaze na sjednice ili izostaju kad im nije u interesu.

– Naš stav je da rukomet u BiH nije švedski sto, pa da s njega pojedinci uzimaju ono što im trenutno odgovara. Podsjećam da su svojevremeno iz PL u niži rang ispali Iskra (Bugojno), Borac (Travnik) i Gračanica, a prije nekoliko godina Sloboda, Gračanica i Gradačac, pa se niko iz Federacije nije bunio. Tražit ćemo da se poštuje isti princip i sada. A, ponavljam, minimum koji tražimo je da u Premijer ligu, kao prvaci grupa, uđu Iskra i Sloboda – zaključio je Šahman.

Smatra da se već u junu ove godine moraju donijeti propozicije o sistemu takmičenja na svim nivoima za narednu sezonu, a u sklopu njih i donijeti odluka o načinu popunjavanja Premijer lige.

Da se ne bi dogodilo kao prošle godine kada su propozicije, zbog poznatog stanja u RS BiH, usvojene neposredno pred početak prvenstva, izazvavši negodovanje klubova i nedoumice koje do danas nisu otklonjene.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...