Izvršni odbor N/FS BiH: Ime novog selektora 10. novembra

- Advertisement -

Nakon trosatne sjednice Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) generalni sekretar Jasmin Baković nagovijestio je da bi ime novog, mada je i Mehmed Baždarević u igri, selektor trebalo biti poznato 10. novembra za kada je zakazana naredna sjednica fudbalske vlade, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na današnjoj sjednici formirana je stručna komisija koja će izvršiti analizu i iznijeti prijedloge Izvršnom odboru o tome hoće li Baždarević biti selektor ili će bh. tim voditi njegove nasljednik. U komisiji uz članove Komiteta za posredovanje u kojem su Ivica Osim, Sead Kajtaz i Duško Bajević biti i Zvjezdan Misimović.

“Izvršni odbor je na današnjoj sjednici jednoglasno konstatovao da u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji naša ‘A’ reprezentacija nije ostvarila cilj. Konstatovano je da je dosadašnjem selektor Baždareviću istekao ugovor sa posljednjom utakmicom kvalifikacija i trenutno smo bez selektora ‘A’ reprezentacija. Na temelju toga se zadužuje Odbor za posredovanje, odnosno Osim zajedno sa Bajevićem i Kajtaziom, uključujući i Misimovića, da do 1. novembra ove godine utvrde i definišu prijedlog novog selektora, koji će biti dostavljen Izvršnom odboru na dalje razmatranje. Naredna sjednica Izvršnog odbora zakazana je za 10. novembar“, naglasio je Baković nakon sjednice.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Dodao je da niko nije isključen iz igre za novog selektora, pa ni Baždarević, te da se nada kako će sve ići po planu, kako bi bh. nacionalni tim dobio stratega na vrijeme.

“Izvršni odbor do sada nije nikoga kontaktirao niti je bilo ko nas kontaktirao, jer ne bi bilo korektno prema dosadašnjem selektoru Baždareviću. Čekali smo da on podnese izvještaj, da se Izvršni odbor odredi prema njegovom izvještaju i statusu. To je danas i urađeno i kreće procedura koja se odnosi na izbor novog selektora“, zaključio je Baković.

Osim, koji je jedan od četiri člana stručne komisije kazao je da je za sada odluka da sjednu zajedno i razmisle malo o imenu selektora, kako se ne bi zalijetali sa izborom.

“Po meni bi bilo najbolje da sačekamo žrijeb i da znamo s kim igramo. Ovako dok ne znaš, možeš naletjeti na Portugal i Španiju. Odluku će donijeti Izvršni odbor, a na prijedlog komiteta. Sješćemo i razmisliti malo, doći će i Duško Bajević, volio bih da dođe recimo i Safet Sušić da se pojavi na tom stručnom dijelu, da pričamo o svakom kandidatu da ne bude presječeno“, rekao je Osim.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Sjednici IO prisustvovao je i selektor Baždarević, koji nakon sastanka nije želio davati izjave, nego je samo u društvu kolege iz mlade reprezentacije Vinka Marinovića napustio hotel “Evropa“.

S obzirom da je reprezentacija BiH i u kvalifikacijama za EURO 2016 eliminisana u baražu od Republike Irske, pa se sa Baždarevićem nije plasirala na dva uzastopna velika takmičenje šanse da ostane selektor su mu minimalne.

Navodno prvi na listi želja vodećih ljudi N/FS BiH i dalje je Meho Kodro, nekadašnja zvijezda slavne Barcelone, danas uspješni trener švicarskog Servettea. Protivkandidati u trci za selektorsku fotelju su mu Amar Osim, nekada trofejni trener sarajevskog Željezničara i uvaženi hrvatski stručnjak Robert Prosinečki, selektor Azerbejdžana.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...