Sport

Jedinstven klub u BiH: Mališani sa invaliditetom spremaju se za prvo takmičenje u plivanju

0

Osim djece sa invaliditetom i poteškoćama, plivaju i autistični mališani kao i oni sa Downovim sindromom. Svi su dio plivačkog kluba “Spid”, koji je kao takav prvi i jedini u BiH namijenjen osobama sa invaliditetom

Graja i smijeh čuju se na Olimpijskim bazenom Otoka u Sarajevu gdje se mališani sa invaliditetom druže i pripremaju za svoje prvo klupsko takmičenje u najzdravijem sportu – plivanju. Osim djece sa invaliditetom i poteškoćama, plivaju i autistični mališani kao i oni sa Downovim sindromom. Svi su dio plivačkog kluba “Spid”, koji je kao takav prvi i jedini u BiH namijenjen osobama sa invaliditetom.

Nešto prije devet mjeseci, trener plivanja i magistar Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Amel Kapo primijetio je da na Olimpijski bazen dolaze osobe sa invaliditetom, ali da na njih niko ne obraća pažnju.

Odlučio je osnovati klub koji je u martu ove godine otvorio svoja vrata za sve osobe sa invaliditetom od pet godina pa nadalje, koji danas vježbaju i treniraju besplatno. Budući da su rijetke institucije dale svoju podršku, troškove zakupa termina kluba na bazenu sufinansira nekoliko kompanija.

– Mališani nesposobni za kretanje, samostalno plivaju – 

Prvi član kluba bio je šestogodišnji Ismail Zulfić iz Zenice, dječak rođen bez obje ruke. Ismail koji se u početku plašio vode, kako kaže njegov trener Kapo, danas samostalno prepliva cijeli Olimpijski bazen.

Broj članova se vremenom proširio, a oni danas čine jednu veliku porodicu ljubitelja plivanja koji se, pored treninga, druže i na porodičnim zabavama.

“Od marta do sada imamo ukupno 45 članova koji dolaze iz cijele BiH: Živinica, Kladnja, Visokog, Zenice, Istočnog Sarajeva… To je potrebna na nivou države, a ne samo na nivou kantona. Meni je glavni cilj da radimo rehabilitaciju, resocijalizaciju i inkluziju osoba s invaliditetom, da ih uključimo u sve sfere našeg društva, da nema predrasuda. Ima i tipične djece, i cilj je da i jedni i drugi nauče osnove plivanja i rade zajedno treninge”, ističe Kapo.

Tvrdi da brojni mališani koji su do jučer bili nesposobni za kretanje, uz plivanje kao sport koji povećava izdržljivost i jača mišiće, danas samostalno uživaju u vodi. Neprocjenjivo je, kako kaže, vidjeti sreću na njihovim licima dok uživaju u plivanju osjećajući se slobodno i sposobno.

“Meni predstavlja najveće zadovoljstvo kada dijete koje nije sposobno zbog deformiteta da hoda samostalno ili kada mi njegov otac pošalje video s mora gdje dijete pliva. To je najveća nagrada za posa koji se bavim. Ili dijete koje je rođeno bez obje ruke sada prepliva veliki bazen samostalno, to su stvari koji me tjeraju naprijed. Oni će svi naučiti plivati, ali cilj mi je da se oni samostalno oblače, da hodaju, da se znaju družiti, da znaju poštovati autoritet. Osobe s invaliditetom su jako specifične, uvijek su bili na marginama društva, sad su napokon dobili priliku da rade stvari kao što rade svi ostali tipični ljudi. Oni će vas vrlo teško pustiti u svoj svijet, ali kad vas puste onda možete šta hoćete”, govori Kapo.

LIFE:  (VIDEO) Spektakularan oproštaj Medunjanina od Cincinnatija

Dodaje kako je klub nedavno na bazenu ugostio djecu iz obdaništa Sindibad iz Zenice koje je jedino pristalo prihvatiti dječaka Ismaila. Dan je protekao u druženju, a Ismail je ponosno predvodio vježbe plivanja na suhom, a potom i u vodi, pokazujući svoje sposobnosti.

– Cilj takmičenja i osvajanje medalja – 

Budući da je sport osobama sa invaliditetom podstrek za napredak u svakom smislu, klub se zalaže da su u Sarajevu, kako kaže Kapo, pokrene i prva besplatna škola skijanja kako bi osobe s invaliditetom bile zastupljene i u drugim sportskim granama.

“U Hrvatskoj ima devet plivačkih klubova za osobe s invaliditetom, u Srbiji u Nišu ima predmet adaptivno plivanje, to je toliko prošireno u Evropi samo što mi nismo upućeni u to. Pošto je kraj godine, cilj nam je da napravimo klupsko takmičenje, da oni osjete to zadovoljstvo da su bitni i važni, da se mogu takmičiti i osvojiti medalje. Imamo u planu da u januaru 2017. kod nas na pripreme dođe hrvatska reprezentacija paraolimpijska u plivanju, da budu naši gosti i da učimo od njih. Profesor iz Niša će također doći ovdje”, ističe Kapo.

Jedinstven klub u BiH: Mališani sa invaliditetom spremaju se za prvo takmičenje u plivanju, Life.ba

SARAJEVO, BiH – 20. novembar 2016: Graja i smijeh čuju se na Olimpijskim bazenom Otoka u Sarajevu gdje se mališani sa invaliditetom druže i pripremaju za svoje prvo klupsko takmičenje u najzdravijem sportu – plivanju. Osim djece sa invaliditetom i poteškoćama, plivaju i autistični mališani kao i oni sa Downovim sindromom. Svi su dio plivačkog kluba “Spid”, koji je kao takav prvi i jedini u BiH namijenjen osobama sa invaliditetom. Na fotografiji: Trener plivanja i magistar Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Amel Kapo ( Mustafa Öztürk – Anadolu Agency )

Pod motom “U vodi smo svi jednaki”, treninzi se održavaju tri puta sedmično.

Da plivanje, osim što pozitivno utječe na samopouzdanje pomaže i u zdravstvenom smislu, tvrdi 26-godišnji Damir Muratović kojem je nakon teške saobraćajne nesreće koju je imao prije 13 godina, konstantovana hemipareza.

Njegovo stanje je značajno poboljšano od kada trenira plivanje, dok uporedo studira na master studiju Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja.

Jedinstven klub u BiH: Mališani sa invaliditetom spremaju se za prvo takmičenje u plivanju, Life.ba

SARAJEVO, BiH – 20. novembar 2016: Graja i smijeh čuju se na Olimpijskim bazenom Otoka u Sarajevu gdje se mališani sa invaliditetom druže i pripremaju za svoje prvo klupsko takmičenje u najzdravijem sportu – plivanju. Osim djece sa invaliditetom i poteškoćama, plivaju i autistični mališani kao i oni sa Downovim sindromom. Svi su dio plivačkog kluba “Spid”, koji je kao takav prvi i jedini u BiH namijenjen osobama sa invaliditetom. ( Mustafa Öztürk – Anadolu Agency )

“Moja poteškoća je hemipareza, imao sam saobraćajnu nesreću prije 13 godina i došao sam ovdje, plivao rekreativno i upoznao trenera Amela. Ovdje su mi svi dobri prijatelji, družimo se i treniramo zajedno. Ovo mi je pomoglo za rehabilitaciju, ovo mi je jedina rehabilitacija i terapija. Sada se pripremamo se za takmičenje, treniram”, rekao je Damir.

S mališanima u bazenu, osim Kape, vrijeme provodi i nekoliko dobrovoljnih plivača koji su sa djecom ostvarili pravi prijateljski odnos.

Djeca su, kako kažu, toliko zavoljela plivanje da je želja osmogodišnjeg Borne Vasića iz Istočnog Sarajeva da jednog dana postane profesionalni plivač.

Jedinstven klub u BiH: Mališani sa invaliditetom spremaju se za prvo takmičenje u plivanju, Life.ba

SARAJEVO, BiH – 20. novembar 2016: Graja i smijeh čuju se na Olimpijskim bazenom Otoka u Sarajevu gdje se mališani sa invaliditetom druže i pripremaju za svoje prvo klupsko takmičenje u najzdravijem sportu – plivanju. Osim djece sa invaliditetom i poteškoćama, plivaju i autistični mališani kao i oni sa Downovim sindromom. Svi su dio plivačkog kluba “Spid”, koji je kao takav prvi i jedini u BiH namijenjen osobama sa invaliditetom. ( Mustafa Öztürk – Anadolu Agency )

“Ja jako volim plivati, zato što se ne bojim vode, ovdje mi je super na treningu, super skačemo. Prijatelji su mi dobri, dolazim na svaki trening. Pripremam se za takmičenje, želim kada budem veliki da se takmičim i da se bavim plivanjem”, poručuje Borna.

Dodaje kako se raduje novim drugarima koji će, zajedno sa njim, savladati tehnike plivanja.


Comments

Comments are closed.

You may also like