Jednu pobjedu Jugoslavije na Mundijalu u Sarajevu slavilo 50 hiljada ljudi

- Advertisement -

Na Mundijalu u Italiji 1990. godine nogomenta reprezentacija Jugoslavije stigla je do četvrtfinala gdje je eliminisana od Argentine, nakon izvođenja jedanaesteraca.

Ipak, po mnogo čemu ova generacija se razlikovala od ostalih. Imala je najviše igrača iz Bosne i Hercegovine, a s klupe ih je predvodio Ivica Osim, dok su mu pomagali Džemaludin Mušović i Rizah Mešković.

U grupi su Plavi poraženi od Njemačke 4:1, ali su nakon toga savladali Kolumbiju 1:0 i Ujedinjene Arapske Emirate sa 4:1. U šesnestini finala snage su omjerili sa Špancima.

Tog  26. juna u Veroni Plavi su stali nasuprot Španije. Igrači jugoslovenske reprezentacije najavili su kako će biti silno borbeni, vođeni nacionalnim nabojem i da će otvorenog garda pokazati svu raskoš.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Osimovi izabranici držali su spoznaju kako Španci ne preskaču igru, imaju mnogo sitnih pasova, trude se da budu maksimalno brzi i da žele da se lopta što brže prebacuje u vrh napada ili na krila.

Ključnu ulogu imali su igrači sredine terena – da zaustave napade Crvene furije.

Taktički je selektor sjajno postavio utakmicu. Plavi su kontrolisali meč. Fantastičnu akciju izveli su Brnović i Vujović.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Ovaj drugi je nakon lažnjaka centrirao, a Katanec je loptu glavom prebacio na drugu stativu gdje je dočekao Stojković i maestralno pogodio za 1:0.

No, kasnije su Španci poravnali pa je utakmica otišla u produžetke. Razigrani i samouvjereni vođa u toj utakmici Piksi postigao je kasnije i drugi gol iz slobodnog udarca. Ponovo Stojković pogađa, a ova utakmica bila je njegovo remek djelo.

Zanimljivo, trijumf u Italiji slavio se širom Jugoslavije, a najveće slavlje bilo je u Sarajevu gdje je na ulice izašlo oko 50 hiljada ljudi, što je zabilježilo sarajevsko Oslobođenje.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...