Kako je Feral Tribune pisao o derbiju na Grbavici: Zle Horde Manijaka

- Advertisement -

Prije 23 godine Željezničar je na Grbavici ugostio ljutog rivala –  Sarajevo. Tog 2. maja 1996. godine igrao se 66. gradski derbi u Dolini ćupova.

Nakon gotovo četiri godine Grbavica je ponovo otvorila svoje kapije, a Plavi su se vratili u svoj hram.

Piše: Edin Isanović

Dakako, ožiljci rata bili na svakom ćošku,  ali ništa nije moglo poremetiti sjajnu atmosferu u dijelu Sarajeva koje nosi naziv Grbavica.

Grad na Miljacki bio je podijeljen na Manijake i Horde zla, plave i bordo, na navijače koje bodre Željezničar i Sarajevo.

Kod navijača Željezničara ništa nije moglo izbrisati radost povratka kući. Na tribinama Grbavice nakrcalo se oko 20 hiljada navijača, a početni udarac izveo je tadašnji predsjednik Alija Izetbegović.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Rezultat je na kraju bio 1:1. Domaći su poveli  33. minut kada je Biščević pogodio.

Adžem je dobro šutirao iz slobodnog udarca, golman Sarajeva Dedić je odbio loptu na koju je natrčao Biščević i pospremio je u mrežu za veliko slavlje pristalica Željezničara.

U drugom poluvremenu sjajnim udarcem poravnao je Dženan Uščuplić. Granov ga je sjajno proigrao, a bivši streteg Bordo tim je preciznim udarcem savladao Gušu.

Za Željezničar su u ovoj utakmici igrali: Gušo, Biščević, Adžem, Fatić, Memić, Kurt, Jahić, Muharemović, Kunić, Žerić i Pehlivanović.

Dres Sarajeva nosili su: Dedić, Elkaz, Uščuplić (Selimović), Hošić, Dalipagić, Mujkić, Gogalić, Džaviti (Granov), Ćenan (Ferhatović), Hrvat i Herco.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Ovaj derbi pratio je i nekada ugledi sedmičnjak Feral Tribune, a naslov je bio: Zle Horde Manijaka.

Novinar Željko Maganjić, između ostalog, napisao je kako su navijači oba tima priredili sjajnu atmosferu. Dodao je kako je krov stadiona Grbavica (koji je bio znatno oštećen) izgleda kao krov brojnih Sarajlija.

”Pravi, pravcati derbi. Bilo je šore, šege šprdnje, zajebanncije, golova, predsjednika, crvenih i žutih kartona, isključenja. Bilo je punih tribina, prepunih, a bilo je i bez tribina, onih što su izgorjele na početku rata”, opisao je derbi ovaj novinar.

(Zahvaljujemo se Mediacentru na ustupljenoj arhivi za Feal Tribune)

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...