Kako je Igor Bišćan pomogao bh. reprezentaciji?

- Advertisement -

Bh. nogometna reprezentacija pobijedila je u subotu odabranu selekciju Finske, u okviru kvalifikacija za Euro, rezultatom 4:1.

Na taj način izabranici Roberta Prosinečkog ostali su u igri za plasman na drugo mjesto Grupe J koje osigurava direktan odlazak na kontinentalnu smotru. Nekoliko novih igrača dobilo je šansu u dresu Zmajeva nakon što je u septembru naš nacionalni tim neočekivano poražen u Armeniji.

Nova ”svježa krv” bila je poticaj za igrače bh. selekcije koji su igrali izuzetno motivisano i na kraju zasluženo osvojili kompletan plijen. Jedan od onih koji je ponovo dobio šansu u nacionalnom timu bio je i 31-godišnji Zortan Kvržić. No, ovaj put nije igrao na krilu neko na desnom boku.

Na ovoj poziciji Zmajevi odlaskom Ognjena Vrašnješa imaju mnogo problema. Pokušavao je Prosinečki sa nekoliko igrača da ovu pukotinu zatvori, ali nije uspio sve do dvoboja sa Fincima.

PROČITAJTE JOŠ:  Skandal u Srbiji: Fudbalski sudija uhapšen zbog dilanja droge

Iznenada je mjesto desnog bočnog zauzeo igrač Rijeke. Ne bi to bilo ništa čudno da ovaj nogometaš ranije nije igrao drugu poziciju u timu. No, odigrao je odlično.

Čitao je protivničke napade, igrao sigurno, bez suvišnih komplikacija. Osim toga, u 29. minuti sjajno je asisitirao za Izeta Hajrovića koji je pogodio za 1:0. Prethodno je isto proigrao Gojaka koji je poenitrao, ali je gol poništen zbog ofsajda. Prijetio je Kvržić i svojim udarcima golu Finske.

Igrao se 20. minut kada je Sarić centrirao za Kvržića na drugoj strani, a njegov udarac iz voleja s ivice kaznenog prostora odlazi malo pored gola.

PROČITAJTE JOŠ:  Prije dvije godine napustio nas je legendarni Ivica Osim

Možda je i najzaslužniji za ovakav rasplet bivši trener Rijeke, a sada aktuelni selektor U-21 reprezentacije Hrvatske – Igor Bišćan.

On je prije pola godine Kvržića ”instalirao” na mjesto desnog bočnog, a iskusni nogometaš je spremno odgovorio ovom izazovu.

”Bišćan je koristio Kvržića na ovoj poziciji. Zbog toga sam odlučio da pozovem i dobro je odradio svoj posao”, rekao je nakon meča sa Finskom  Robert Prosinečki.

Iskustvo, kvalitet, brzina i jak udarac aduti su Kvržića koji će ,bez ikakve dvojbe, zauzeti mjesto na istoj poziciji u okršaju sa Grčkom koji je na programu u utorak u Atini.  Heleni se moraju nokutirati  u njihovom dvorištu ako Zmajevi žele ,bez baraža, na Euro.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

I to je BiH: Himna Bosne i Hercegovine izviždana uoči finalne utakmice Zrinjskog i Borca

Himna Bosne i Hercegovine je izviždana uoči početka prve...

Almir Kapić u Abu Dhabiju želi novi trofej u brazilskoj jiu-jitsi

Naš najbolji profesionalni borac u brazilskoj jiu-jitsi (BJJ) Almir...

Skandal u Srbiji: Fudbalski sudija uhapšen zbog dilanja droge

Vijest dana u susjednoj Srbiji, tačnije u Zaječaru je...

Futsaleri Mostar SG deklasirali Hercegovinu

FC Mostar Stari Grad u prvoj utakmici polufinalne serije...