Kako je Robinho ”čistio kopačke” skromnom Višći: I poslije Edina – Edin

- Advertisement -

Basaksehir je u okviru 20. kola Super lige Turske pobijedio u gostima Akhisarspor rezuzltatom 3:0. Tri asistencije na ovom meču upisao je bh. reprezentativac Edin Višća koji igra sjajnu sezonu u elitnom turskom razredu.

Skromni momak koji nikada nije želio biti u fokusu javnosti. Za aktuelni klub postigao je osma pogodaka i uz Brazilca Robinha prvi je strijelac ekipe koja juriša ka tituli prvaka. Također, u prošloj sezoni u 43 utakmice postigao 13 pogodaka uz 16 asistencija.

Piše: Edin Isanović

Slika trenutka

Koliko ga cijene u ekipi najbolje je pokazala slika kada  je Brazilac Robinho ,koji je bio impresioniran nakon jedne od tri asistencije bh. nogometaša, odlučio da ga nagradi. Slika trenutka – Robinho ”čisti kopačke” Edinu Višći.

Godinama ovaj nogometaš igra u Turskoj, a život ga nije mazio. No, Edin je borac i uvijek se vraćao kao veliki pobjednik.

Nikada nije klonuo duhom. Nastavio je vrijedno raditi i kada nije sve išlo kako treba. Iako su golovi vrhunac utakmice, mora se primijetiti da bh. reprezentativac odlično djeluje u svim segmentima igre. Trenutno je jedan od najvažnijih nogometaša svoje ekipe, a potezima vraća osmijeh na lice navijačima istanbulskog tima. I u državnom timu Višća je imao bljeskova. Pamtimo da je u prijateljskom meču protiv Južne Koreje postigao tri pogotka pred Mundijal u Rusiji. Ovo je bio tek sedmi hat- trick jednog bh. reprezentativca u dresu s državnim grbom.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo
Edin Višća

Također, u junu 2015. godine Edin je postigao dva pogotka u Zenici Izraelu, a taj trijumf trasirao je put Zmajevima ka baražu u kojem je kasnije Irska bila uspješnija. Tada je na klupi nacionalnbog tima sjedio Mehemed Baždarević.

Sezona karijere

Sve sugerira da Edin igra sezonu karijere. Napadač istanbulskog kluba u svakoj utakmici daje maksimum. Osim toga, probija, razvlači protivničke linije i postiže golove. U nedjelju je oduševio sve gledatelje širom BiH. S obzirom da je igrao izuzetno dobro u klupskom dresu za njega su interesovanje pokazali mnogi klubovi. Višća je prodoran, brz, odličan u situacijama „jedan na jedan“.  I ono najvažnije – oko njega se vrti igra cijelog tima. Blagodat je za trenera  kada ima ovakvog nogometaša unutra.

Bh. reprezentativac imao je prirodan put nogometnog razvoja, napredovanje korak po korak. Dakako, to je temelj njegovog uspjeha.Edin Višća rođen je 17. februara 1990. godine u Čuništima kod Olova. Uvijek je bio strpljiv, disciplinovan i vrijedan. Pamte se njegovi nastupi za Budućnost iz Banovića, Željezničar, mladu reprezentaciju BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Temeljem viđenog, Basaksehir  igra zrelo i nadahnuto. Djeluju kao organizirana cjelina u kojoj odmah u ”oko upada” realizartorska, ali i druge sposobnosti Edina Višće.

”U prošloj sezoni smo primili pogodak od Sivasa u posljednjim sekundama i mislim da smo tu izgubili prvenstvo. Ove sezone smo iskusniji i temeljito se pripremamo za svaku utakmicu. Želimo sačuvati razliku od šest bodova. Drugi dio sezone će biti mnogo teži. No, mi smo dobar tim i imamo dobru ekipu. Nadam se da će šampiona biti Basaksehir”, istakao je u nedavnom intervjuu za Anadolu Agency (AA) – Edin Višća.

U narednim kvalifikacijama za Euro od njega u bh. reprezentaciji očekujemo asistencije, prodore, golove. Godinama je nosilac igre nacionalnog tima bio Edin Džeko, a kako sada stvari stoje Edina će možda naslijediti – Edin.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...