Kako se nekada igrao nogomet u Sarajevu

- Advertisement -

Nogomet je najpopularniji sport u Sarajevu, ali i u BiH. Početkom 20. vijeka, tačnije u maju 1903.godine, prva lopta donesena je u Mostar iz Budimpešte. Zapisano je kako je donio ju je Bernard Lajhner.

Prvi nogometni klubovi u Bosni i Hercegovini bili su “Đački športski klub” iz Mostara i Srednjoškolski športski klub “Osman” iz Sarajeva. Već 1908. klubovi su osnovani u svim većim gradovima – Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci, Zenici, Bihaću, a i prva nadmetanja su krenula.

Fudbalska utakmica u Sarajevu 1945
Arhiva Historijski muzej – Fudbalska utakmica u Sarajevu 1945

Prvi nogometni savezi formirani su za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, ali su bili uglavnom lokalnog karaktera. Državni Nogometni savez formiran je poslije Drugog svjetskog rata i bio je u sastavu Nogometnog saveza tadašnje SFRJ u čijoj strukturi je učestvovalo oko 900 klubova.

Govorit ćemo o sarajevskom nogometu, i to u periodu do Drugog svjetskog rata. Nakon osnivanja prvih ekipa, ubrzo se osnivaju narodni klubovi, a četiri na na osnovu nacionalne i etničke pripadnosti. Između ostalih, tada su igrali  Đerzelez, Slavija, SAŠK, Hajduk, Troja, Makabi, Građanski…

Oni su se takmičili u Prvoj ligi prvenstva Sarajevskog podsaveza (neki su ispadali u niži, neki ulazili u veći rang). U nastavku za čitatelje portala LIFE  predstavit ćemo neke klubove na osnovu podataka do kojih smo došli.

Piše: Edin Isanović

Sarajevski, a ne splitski Hajduk

Jedan od klubova koji je nastao davne 1912. godine u Sarajevu je Radnički sportski klub – Hajduk.

Dvoboje su igrali na stadionu Skenderija, a u to vrijeme imali su možda i najbolje rezultate u sarajevskom potsavezu. Sarajevski Hajduk u to vrijeme je imao izuzetno jaku ekipu, a nastupali su u crvenim dresovima.

U papirima je zapisano da je po dresovima i svemu ostalom FK Sarajevo dosta toga uzelo od pomenutog kluba. Dakako, Hajduk je igrao Prvu ligu zajedno sa Slavijom, Đerzelezom i Saškom. Svoje okršaje igrali su na stadionu na Skenderiji.

Hajduk
Arhiva Historijski muzej – Hajduk

Oni su bili radnički klub, bili su multinacionalni tim, nije se gledalo ko je ko. U to vrijeme bilo je više klubova u Sarajevu koji su tada bili vjerski podijeljeni, a pamti se da je Hajduk bio multinacionalni klub. Klub se ugasio nakon Drugog svjetskog rata.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Đerzelez je imao predznak muslimanskog kluba

NK Đerzelez osnovan je 1912.godine u Sarajevu, a jedno vrijeme nosio je naziv Sarajevski.

Do Drugog svjetskog rata je igrao u regionalnoj ligi Sarajevskog potsaveza. Nakon rata nije bio aktivan, jer mu je kao i ostalim klubovima s nacionalnim predznakom zabranjen rad. Rad kluba kasnije je obnovljen, a 1999. godine spojio sa nogometnim klubom Zenica.

Naziv novog kluba je bio NK Đerzelez Zenica. Klub je nastupao u Prvoj nogometnoj ligi Bosne i Hercegovine u sezoni 1999/2000. Također je igrao i u debitantskoj sezoni Premijer lige u sezoni 2000/2001. Sezonu je završio na posljednjem mjestu sa četiri osvojena boda. Već od 2001. godine klub je ponovo ugašen.

Igralište 6. april, prije izgradnje Srednje tehničke škole
Arhiva Historijski muzej – Igralište 6. april, prije izgradnje Srednje tehničke škole

Više o Slaviji i SAŠK-u

U gradu na Miljacki 1908. godine, za vrijem Austrougarske vladavine, osnovan je klub koji je bio dio šireg sportskog društva sarajevskih studenata neformalno poznat kao ĐSK, kasnije Srednjoškolski sportski klub ili SSK, zatim Srpski sportski klub, da bi konačno 1921. godine dobio naziv FK Slavija. Sva kulturna dešavanja u to vrijeme u Sarajevu bila su u hotelu Evropa i Gimnaziji, tako da je ideja o formiranju kluba pokrenuta upravo ovdje. Boju dresova uzeli su od Slavije iz Praga, a tada je bila crveno – bijela (danas slavija nosi plavo bijele dresove). Prvi teren na kojem su radili treninge i igrali utakmice bilo je vojno igralište na Čengić vili – Egzecirz. Nogometni klub SAŠK Napredak iz Sarajeva utemeljen je davne 1910. godine kao Sarajevski amaterski športski klub, kraticom SAŠK.

Do početka Drugog svjetskog rata takmičio se u rangu sa Slavijom i Đerzelezom, a kasnije je ugašen. NK Napredak osnovan je 1994. godine, pri istoimenom hrvatskom kulturnom društvu. 1999. godine je obnovljen rad SAŠK-a, a nešto kasnije su se spojili klubovi Napredak i SAŠK, u  SAŠK Napredak.

PROČITAJTE JOŠ:  Poznati identiteti žene i trogodišnjeg djeteta, koji su izvučeni iz Miljacke

Stadion ”Šesti april” na Marijin Dvoru

Prvo veće igralište (stadion) u Sarajevu napravljeno na širem lokalitetu Marijin Dvora, iza Tehničke škole. Na tom stadionu, koji je izgrađen za vrijeme stare Jugoslavije, igrali su se zanimljive utakmice. Stadion je dobio naziv ”Šesti april” po danu oslobođenja Sarajeva.

Na njemu su u to vrijeme igrala i dva najveća bh. kluba Sarajevo i Željezničar. Međutim, bordo i plavi tim nikada na njemu nisu imali niti jedan prvenstveni  dvoboj. Ipak, bilo je nekoliko prijateljskih sudara. S obzirom da je na ovom terenu bila šljaka zapisano je kako bi se igrač odmah povrijedio, ako bi nezgodno pao.

Također, zapisano je u izvještajima da je prije Drugog svjetskog rata, najzanimljviji okršaj bio bi kada bi se sastali SAŠK, za koga su većinom navijali Hrvati, i Đerzelez, klub koji je imao podršku muslimana.

Za Đerzelez je tada igrao jedan sjajan nogometaš Dževdet Mustagrudić – Deta. Neki će reći kako su ti okršaji bili baš žestoki i da je prštalo sa svih strana. No, danas rijetko ko zna i spominje mjesto gdje je vođena velika nogometna bitka. Dakako, kada se počeo graditi bulevar i kada je tramvajska pruga proširena prema novoj Željezničkoj stanici, stadion se morao ukloniti.

Drvene tribine prenesena na novoizgrađenu Grabavicu, ali su, nažalost, u minulom ratu potpuno izgorjele.

Naposljetku, možemo zaključiti kako je nogomet u Sarajevu prije mnogo godina nudio žestoke dvoboje.

Danas imamo rivalstva Sarajeva i Željezničara, ali je sve počelo mnogo ranije…

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...