Kapiten Crvene zvezde Milan Borjan: Nikakva videoseansa ne može da zameni atmosferu iz svlačionice

- Advertisement -

Konačno sam dobio priliku da se posvetim porodici. Nedostajali su mi zajednički trenuci sa ženom i sinom.

Pre ove pandemije, ritam je bio ubitačan, igrali smo na svaka tri dana i prosto sam ih se uželeo.

Imamo dvorište ispred kuće i sve se mnogo lakše podnosi. Upravo sam pokosio travu i sada sa Filipom igram fudbal. Geni su čudo, više voli da stane na gol i da brani, nego da šutira i da daje golove. Bacaka se tako po dvorištu i hoće da bude golman, rekao je kapiten Crvene zvezde Milan Borjan u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Pored dvorišta u kome pika loptu sa svojim naslednikom, Borjan mnogo vremena provodi i u kuhinji porodičnog doma.

“Često spremam ručak, a pasta i roštilj mi idu najbolje od ruke. Fića je pre neki dan rekao ’tata, ti bolje kuvaš od mame’. Zaista mi prija ta familijarna atmosfera. Ujutro popijem kafu sa suprugom, posle toga oboje istreniramo i osećamo se fenomenalno tokom čitavog dana. Iz kluba su mi poslali program po kome radim i održavam formu. Svako je od igrača dobio svoj bicikl, jako je važno da budemo fizički spremni kada počnu pripreme za nastavak sezone. Članovi našeg stručnog štaba su pratili šta se dešava u Italiji i na vreme su preduzeli sve neophodne mere da nam obezbede najbolje moguće uslove za rad”, rekao je Borjan.

Upravo po uzoru na trenere iz Italije, Dejan Stanković praktikuje i grupne seanse preko videolinka.

“Jednom ili dva puta mesečno održavamo sastanke uz pomoć aplikacija ‘Zoom’ i ‘House Party’. Komentarišemo treninge, dajemo sugestije, proveravamo šta je ko uradio u prethodnom periodu. Na taj način jačamo timski duh i držimo atmosferu na istom nivou na kome je bila pre vanrednog stanja. Koliko vidim, svi u ekipi solidno podnose trenutnu situaciju. Teže je onima koji imaju više dece, a žive u stanovima. Pogotovo kada se zaređa dva-tri dana s policijskim časom. Ali proći će”, izjavio je Borjan.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Zahvaljujući idejama ljudi iz marketinga kluba, najstarijim navijačima Crvene zvezde je priređeno prijatno iznenađenje tokom vanrednog stanja.

“Veoma lep gest. Mislim da smo jedini klub u regionu koji je u ovim teškim trenucima po čitavo društvo, uspeo da obraduje one koji su najugroženiji. Pokazali smo da imamo veliko srce, išli smo od kuće do kuće i delili pakete sa suvenirima Crvene zvezde. Naravno, nosili smo maske i rukavice, poštovali smo sve propise i savete nadležnih institucija Republike Srbije. Iskreno, mislim da ovo sa koronavirusom neće potrajati još dugo. Svi smo se uželeli fudbala i druženja pre i posle treninga. Nikakva videoseansa ne može da zameni prirodnu atmosferu iz svlačionice”, pričao je Borjan.

Sasvim je izvesno da evropskom fudbalu tek posle pandemije predstoji dug period oporavka.

“Finansijski gubici će biti enormni. Mene najviše brine igranje bez publike. Crvena zvezda ne spada u onu grupu srpskih klubova koja je navikla da igra utakmice pred mizerno malim brojem navijača. Mi smo u svakom kolu imali 10-15.000 gledalaca. Delije su oduvek bile naš 12. igrač i biće mnogo teško bez njihove pomoći. Veliki je to udarac, ne samo za Zvezdu, već i za sve klubove iz onih najjačih evropskih liga”, kazao je Borjan.

Stručnjaci kažu da će igračima posle pandemije, mentalna priprema biti potrebnija od one fizičke.

“To je individualna stvar. Zavisi od osobe do osobe. Ako si mentalno jak i ako umeš da namestiš glavu, ne treba ti nikakav ’mental-coach”, iskreno je rekao kapiten najtrofejnijeg srpskog kluba i dodao:

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

“U svakom slučaju, imamo ljude u klubu koji su zaduženi i za taj segment. Razgovaramo, razmenjujemo iskustva, trudimo se da rasteretimo one koji su u strahu i da im pomognemo da što lakše prebrode ovu situaciju”.

Borjan redovno održava kontakt i s Kanadom.

“Čujem se s mojima i sa saigračima iz reprezentacije. Tamo je još teže, jer oni nikada nisu imali iskustva s vanrednom situacijom. Nije bilo ratova. Ulice su prazne, sve deluje sablasno… Oni za razliku od drugih, striktno poštuju restrikcije i ponašaju se veoma odgovorno. Mi smo prošli mnogo toga u životu i nekako smo i ovo sa koronavirusom shvatili kao normalnu pojavu. Ali, ne plašim se jer vidim da je država Srbija spremna da se izbori s ovim velikim problemom”, rekao je Borjan.

Karantin je sjajna prilika da se još jednom pogledaju snimci s nezaboravnih mečeva Crvene zvezde na evropskoj sceni.

“Imamo sada i zvaničnu klupsku televiziju na kojoj se svakog vikenda u sklopu ’Zvezdinog bioskopa’ emituju najzanimljivije utakmice iz Lige šampiona i Lige Evrope. Gledao sam ponovo duele s Krasnodarom, Kopenhagenom, Jang Bojsom, Salcburgom, Arsenalom, Liverpulom… Koliko god puta da vratim film na onu penal-dramu u Kopenhagenu, uvek se naježim i jedva odgledam snimak do kraja. Ne mogu da verujem kako su navijači uspeli da izdrže onoliku tenziju. Potpuno je drugačiji osećaj kada si na terenu i kada sa određene vremenske distance gledaš snimak na televiziji. Ako bih morao da izaberem najdražu intervenciju, onda je to ona protiv Krasnodara. Jer tu je sve počelo”, kazao je na kraju intervjua za Anadolu Agency (AA) kapiten Crvene zvezde Milan Borjan.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...