Kikanović se oprostio od dresa reprezentacije BiH

- Advertisement -

Košarkaš francuskog Monaca i dugogodišnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Elmedin Kikanović oprostio se od dresa reprezentacije BiH porukom na Facebook profilu. 

Kikanović se prisjetio početaka i prvih utakmica u “najdražem dresu” i 12 godina igranja za selekciju BiH.

– U sjećanju mi je zauvijek urezan taj 13. august 2006. godine. Prijateljski meč reprezentacija BiH i Mađarske i moj debi u A reprezentaciji. Prepuna bihaćka dvorana Luke i prvi poeni u najdražem dresu. Sa 17 godina, odnosno četiri godine nakon što sam počeo da se bavim košarkom, sam ostvario svoj san zaigravši u istoj ekipi sa igračima koje sam dotad gledao uglavnom na televiziji ili bodrio sa tribina tuzlanskog Mejdana, kada bi reprezentacija nastupala u Tuzli. Prešao sam put od polaznika Škole košarke Sloboda Dite, preko kadetskog i juniorskog reprezentativca, do statusa A reprezentativca. Bila je to kruna četverogodišnjeg rada – poručio je košarkaš. 

Danas, 14 godina nakon prvog nastupa za kadetsku reprezentaciju BIH, odnosno, nakon nešto više od 12 godina od prvog nastupa za seniorsku reprezentaciju BIH, Kikanović ističe da je vrijeme za oproštaj.

– Nažalost, šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kini su praktično izgubljene, a sljedeće evropsko prvenstvo je na programu 2021. Smatram da je pravo vrijeme da mladi igrači preuzmu vodeće uloge i da se kroz ovaj period od tri godine afirmiše i iskristališe ekipa koja će se ne samo plasirati na evropsko prvenstvo 2021, već biti i bitan faktor na istom. Zahvaljujem se svim saigračima, bilo je zadovoljstvo dijeliti svlačionicu sa vama. Najveće je to bogatstvo,upoznati veliki broj kvalitetnih osoba i prijatelja za cijeli život,a to mi je reprezentacija donijela. Zajedno smo slavili velike pobjede, zajedno tugovali u porazima, bili najveći oslonac i podrška jedni drugima – naveo je.

PROČITAJTE JOŠ:  Budi i ti vjetar u leđa -100 hiljada do Saalbacha
Elmedin Kikanović
Elmedin Kikanović

Zahvalio se svim djelatnicima KSBiH, ljudima koji su bili uključeni u rad, ili su na bilo koji način pomogli funkcionisanje reprezentacije, a navodi da veliku zahvalnost duguje svim selektorima, od Nenada Markovića, koji je Kikanovića prvi uvrstio u seniorsku reprezentaciju, preko Mensura Bajramovića, rahmetli Sabita Hadžića, Ace Petrovića, Duška Ivanovića, Damira Mulaomerovića, Duška Vujoševića, do Jasmina Repeše.

– Bila je privilegija sarađivati sa vama. Hvala što ste, svaki na svoj način, unaprijedili i nadogradili moju igru. Hvala i svim trenerima koji su bili u stručnim štabovima pomenutih selektora, a posebno bih se zahvalio medicinsko-tehničkom timu u sastavu Elvir Bijedić, Amer Salihagić i Medin Duškaj. Bili su tu od mog prvog dana u reprezentaciji te 2006. godine, brinuli o zdravlju reprezentativaca i trudili se da nam ništa ne fali. Veliko hvala i svim navijačima koji su nas bodrili i u pobjedama i u porazima, potvrđujući da se Bosna voli i kad gubi i kad vodi. Taj osjećaj igranja za reprezentaciju ne bi bio isti bez vas. Ogromna zahvalnost navijačkoj grupi BHFanaticos, jer niste štedili grla i dlanove bodreći nas širom Evrope. Vi ste zaslužni za to što smo se u svakoj evropskoj dvorani osjećali kao da igramo kod kuće – podvukao je Kikanović. 

PROČITAJTE JOŠ:  Samira Hurem više nije selektorka ženske nogometne reprezentacije BiH

Uputio je i poruku za mlađe bh. reprezentativce, čije vrijeme dolazi i pozvao ih da se uvijek odazovu pozivu selektora.

– Igranje za reprezentaciju je najveća čast i privilegija koju jedan profesionalni sportista može da doživi. Ličnim primjerom sam se trudio da pokažem da odazivanje u reprezentaciju ne bi smjelo da dolazi u pitanje. U vrijeme kada se u mnogim nacionalnim timovima kult reprezentacije gubi, budite pošteni i odgovorni prema svojoj zemlji, prema navijačima i odazivajte se na poziv sa posebnom radošću i osmijehom, jer igranje za najbolju nacionalnu vrstu svoje države upravo i jeste to – posebna radost. A kada obučete sveti plavo – žuti dres, budite svjesni i njegovog tereta i odgovornosti, dajte ono najbolje što imate u sebi i niko vam neće ništa zamjeriti – dodao je.

Poželio je mnogo sreće u radu novom rukovodstvu KSBIH na čelu sa predsjednikom Mirzom Teletovićem, kao i budućem selektoru.

– U meni ćete uvijek imati iskrenog i vatrenog navijača – poručio je Kikanović.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...