Sport

Ko je Yoshihide Muroya, novi svjetski prvak?

0

Za njega je cilj uvijek bio isti, a uspjeh je stajao negdje na kraju puta

Japanac Yoshihide Muroya slavio je nedavno na posljednjoj ovosezonskoj utrci Red Bull Air Race koja je održana u Indianapolisu. Na taj način postao je svjetski prvak. Također, dotakao je vrh pod zastavom ”Zemlje izlazećeg sunca“, a na taj način titula je po prvi put otišl na azijski kontinent. Muroya je imao četiri trijumfa od osam održanih utrka, a kada se podvukla crta imao je četiri boda više od drugoplasiranog Martina Šonke iz Češke Republike.

Prvu pobjedu ostvario nakon 25 godina

Kada je u junu 2016. godine po prvi put pobijedio u ovom takmičenju ,pred domaćom publikom u Chibi, počelo se govoriti o japanskom pilotu koji bi u budućnosti mogao napraviti dobre stvari. Muroya je tada imao izvedbu bez greške i zasluženo je stigao do trijumfa. Na kraju je sa suzama u očima zahvalio svojoj ekipi i navijačima koji su ga sjajno bodrili. Tako je njegova predanost nagrađena jednom od najvećih priča u sezoni pred 90 hiljada domaćih navijača.

“Pripremili smo se i ekipa je radila izuzetno dobro. Mislim da su nas navijači gurnuli u pobjedu. Ja letim 25 godina, a ovo je moja prva pobjeda na ovom nivou. Zbog toga se osjećam posebno. Ovo je veliki trenutak za mene i ekipu”, istakao je tada Muroya. Za njega su stručnjaci naglašavali kako je jedan od najnaprednijih pilota u Red Bull Air Raceu. Muroya je bio uporan u izgradnji popularnosti sporta u regiji, a tada je apostrofirano da neće odmarati dok ne postane svjetski prvak. Ipak, rijetki su pomislili da će već u narednoj sezoni ostvariti cilj. Istina je da je do prvog trijumfa u karijeri na najvišem nivou došao nakon 25 godina mukotrpnog i predanog rada. Poslije trijumfa u Chibi s optimizmom je gledao naprijed. Znao je da je ovo ozbiljan posao da bi ga određivao i milimetar ispod maksimuma. Za njega je cilj uvijek bio isti, a uspjeh je stajao negdje na kraju puta.

Ko je Yoshihide Muroya, novi svjetski prvak?, Life.ba
 
Yoshihide Muroya

Debitantski nastup azijskog pilota

Inače, Yoshihide Muroya je rođen u januaru 1973. godine, a prve letove počeo je 1991. godine. Uz treninge je radio kako bi osigurao dovoljno novca koji bi mu omogućili treninge u SAD-a u periodu od dva mjeseca. Istovremeno je nastavio vježbanje s avionima u Japanu i naučio je tehnike letova u Australiji. Muroya je započeo trening aviona kao 18-godišnji student. Na putu da postane vrhunski pilot sudjelovao je u događajima uključujući svjetska i evropska prvenstva. Na najvišem nivou, na Svjetskom prvenstvu Red Bull Air Race debituje 2009. godine. Tada je bio prvi japanski, ali istovremeno i prvi pilot iz Azije. U Barceloni je tada u finalnoj utrci uspio zauzeti šesto mjesto. Što je u toj sezoni bio najbolji rezultat. Do pobjede u Chibi 2016. godine najbolji rezultat mu je bio treće mjesto koje je osvajao u nekolio navrata, a prvi put se popeo na pobjedničkij podij 2014. godine u Rovinju kada je bio na poziciji broj tri.

LIFE:  Mediji u Hrvatskoj tvrde: Bh. reprezentativac stiže u redove Zrinjskog

Šampion postao mukotrpnim radom

Nakon završetka sezone 2016. godine s velikim motivom i ambicijama najavio je nastupe u narednom periodu. Premda je istakao kako su utrke izuzetno zbijene, dodao je da s timom naporno radi na preciziranju postavljanja utrka i na taktici. Vodilo se računa o svim finesama.

”Spremni smo za pobjede i najviše podijume na utrkama”, optimistično je najavio nastupe u 2017. godini. I nije to bila priča bez argumenata. Trijumfovao je u San Diegu, japanskoj Chibi, njemačkom Lausitzringu i u presudnom obračunu u Indianapolisu. Za zasluženo prvo mjesto i historijski rezultat.

“Put je bio težak, a takmičenje izuzetno interesantno. Ovo je nevjerovatno, kada sam vidio vrijeme, nisam mogao vjerovati. No, to je bila stvarnost. Zahvaljujem se svojim navijačima, svojoj porodici i svima onima koji su me podržavali”, istakao je Muroya nakon pobjede u Indianapolisu koja mu je osigurala titulu ”vladara neba” za nedavno okončanu sezonu.

Dakako, njegova karijera treba biti primjer profesionalne evolucije, koja je i temelj njegovog uspjeha. Taođer, i vrlo jasna poruka svima onima koji maštaju da će preskakanjem stepenica razvoja brže doći do afirmacije, zaboravljajući da su samo talentirani za ovaj sport.


Comments

Comments are closed.

You may also like