Ko je Yoshihide Muroya, novi svjetski prvak?

- Advertisement -

Za njega je cilj uvijek bio isti, a uspjeh je stajao negdje na kraju puta

Japanac Yoshihide Muroya slavio je nedavno na posljednjoj ovosezonskoj utrci Red Bull Air Race koja je održana u Indianapolisu. Na taj način postao je svjetski prvak. Također, dotakao je vrh pod zastavom ”Zemlje izlazećeg sunca“, a na taj način titula je po prvi put otišl na azijski kontinent. Muroya je imao četiri trijumfa od osam održanih utrka, a kada se podvukla crta imao je četiri boda više od drugoplasiranog Martina Šonke iz Češke Republike.

Prvu pobjedu ostvario nakon 25 godina

Kada je u junu 2016. godine po prvi put pobijedio u ovom takmičenju ,pred domaćom publikom u Chibi, počelo se govoriti o japanskom pilotu koji bi u budućnosti mogao napraviti dobre stvari. Muroya je tada imao izvedbu bez greške i zasluženo je stigao do trijumfa. Na kraju je sa suzama u očima zahvalio svojoj ekipi i navijačima koji su ga sjajno bodrili. Tako je njegova predanost nagrađena jednom od najvećih priča u sezoni pred 90 hiljada domaćih navijača.

“Pripremili smo se i ekipa je radila izuzetno dobro. Mislim da su nas navijači gurnuli u pobjedu. Ja letim 25 godina, a ovo je moja prva pobjeda na ovom nivou. Zbog toga se osjećam posebno. Ovo je veliki trenutak za mene i ekipu”, istakao je tada Muroya. Za njega su stručnjaci naglašavali kako je jedan od najnaprednijih pilota u Red Bull Air Raceu. Muroya je bio uporan u izgradnji popularnosti sporta u regiji, a tada je apostrofirano da neće odmarati dok ne postane svjetski prvak. Ipak, rijetki su pomislili da će već u narednoj sezoni ostvariti cilj. Istina je da je do prvog trijumfa u karijeri na najvišem nivou došao nakon 25 godina mukotrpnog i predanog rada. Poslije trijumfa u Chibi s optimizmom je gledao naprijed. Znao je da je ovo ozbiljan posao da bi ga određivao i milimetar ispod maksimuma. Za njega je cilj uvijek bio isti, a uspjeh je stajao negdje na kraju puta.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva
Yoshihide Muroya
 
Yoshihide Muroya

Debitantski nastup azijskog pilota

Inače, Yoshihide Muroya je rođen u januaru 1973. godine, a prve letove počeo je 1991. godine. Uz treninge je radio kako bi osigurao dovoljno novca koji bi mu omogućili treninge u SAD-a u periodu od dva mjeseca. Istovremeno je nastavio vježbanje s avionima u Japanu i naučio je tehnike letova u Australiji. Muroya je započeo trening aviona kao 18-godišnji student. Na putu da postane vrhunski pilot sudjelovao je u događajima uključujući svjetska i evropska prvenstva. Na najvišem nivou, na Svjetskom prvenstvu Red Bull Air Race debituje 2009. godine. Tada je bio prvi japanski, ali istovremeno i prvi pilot iz Azije. U Barceloni je tada u finalnoj utrci uspio zauzeti šesto mjesto. Što je u toj sezoni bio najbolji rezultat. Do pobjede u Chibi 2016. godine najbolji rezultat mu je bio treće mjesto koje je osvajao u nekolio navrata, a prvi put se popeo na pobjedničkij podij 2014. godine u Rovinju kada je bio na poziciji broj tri.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Šampion postao mukotrpnim radom

Nakon završetka sezone 2016. godine s velikim motivom i ambicijama najavio je nastupe u narednom periodu. Premda je istakao kako su utrke izuzetno zbijene, dodao je da s timom naporno radi na preciziranju postavljanja utrka i na taktici. Vodilo se računa o svim finesama.

”Spremni smo za pobjede i najviše podijume na utrkama”, optimistično je najavio nastupe u 2017. godini. I nije to bila priča bez argumenata. Trijumfovao je u San Diegu, japanskoj Chibi, njemačkom Lausitzringu i u presudnom obračunu u Indianapolisu. Za zasluženo prvo mjesto i historijski rezultat.

“Put je bio težak, a takmičenje izuzetno interesantno. Ovo je nevjerovatno, kada sam vidio vrijeme, nisam mogao vjerovati. No, to je bila stvarnost. Zahvaljujem se svojim navijačima, svojoj porodici i svima onima koji su me podržavali”, istakao je Muroya nakon pobjede u Indianapolisu koja mu je osigurala titulu ”vladara neba” za nedavno okončanu sezonu.

Dakako, njegova karijera treba biti primjer profesionalne evolucije, koja je i temelj njegovog uspjeha. Taođer, i vrlo jasna poruka svima onima koji maštaju da će preskakanjem stepenica razvoja brže doći do afirmacije, zaboravljajući da su samo talentirani za ovaj sport.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...