Koševo u plamenu: Vjerovatno jedan od ”najluđih” sarajevskih derbija

- Advertisement -

U vrijeme COVID 19 kada je sport potpuno paralizovan iz arhive se izvlače zanimljivosti. Za čitatelje portala Life.ba izabrali smo jedan vječiti derbi sarajevskih rivala odigran 3. maja 1998. godine.

Bio je to jubilarni 70. derbi između Sarajeva i Željezničara odigran na najvećem bh. stadionu. Na tribinama je tog majskog dana bilo 35 hiljada gledatelja, a okončan je rezultatom 1:1.

No, upravo su navijači i pokvarili ovaj derbi jer su u nekoliko navrata prekinuli utakmicu, što bakljama, što utrčavanjem u teren, tako da ovaj dvoboj nije trajao efektivno ni nekih 70 minuta. Stoga ovaj okršaj mnogi smatraju jednim od ”najluđih”.

PROČITAJTE JOŠ:  Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Bordo tim je poveo u 23. minuti sa jedanaest metara. Gol je postigao Smječanin, a prethodno je Kunić oborio u šesnestercu Granova. Poslije gola tima sa Koševa dolazi do prekida utakmice više od 10 minuta.

Nakon bakljade sa sjevera i istoka (zapaljeno više stotina baklji), navijači obje ekipe su utrčali u teren. Bio je to pravi navijački stampedo, a iskidane su i korner zastave. Poslije smirivanja strasti, meč je nastavljen.

PROČITAJTE JOŠ:  Elvedina Muzaferija je ponos, iduća sezona će biti još bolja

Do kraja prvog dijela ostalo je 1:0. Na početku drugog poluvremena ponovo je zabilježen prekid zbog baklji. Plavi sa Grbavice se u nastavku bili bolji, a do poravnanja stižu u 68. minuti. Zubanović je u šesnaestercu domaćih pronašao Vazdu koji glavom matira Dedića za 1:1.Nakon toga slijedi veliko slavlje Željinih navijača.

Do kraja se rezultat nije mijenjao.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...