KS BiH na prekretnici: Stvoriti dobru atmosferu i ostvariti sve ciljeve

- Advertisement -

Amer Čolan, generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine (KS BiH), je istakao da je svjestan kako je prihvatio nezahvalnu funkciju, ali da će učiniti sve da stvori pozitivnu atmosferu kako u kancelariji Saveza, tako i u kontaktu sa svima, kako bi bili u mogućnosti da podrže reprezentativne selekcije što je neophodno da bi ostvarili takmičarske ciljeve.

Čolan je prije sedam dana preuzeo veoma važnu poziciju u savezu, a istakao je da ga posebno raduje povjerenje koje mu je ukazao novi Upravni odbor KS BiH na čelu s Mirzom Teletovićem.

“Možda je nezahvalna funkcija s obzirom da znamo šta se dešava u KS BiH. Vrlo je složena i politička situacija. Imali smo raznih problema, ali se neću vraćati na ono šta je iza nas. Predložio sam plan i program i ukazali su mi povjerenje. Očekuje nas puno posla. Prije svega da pokušam da uđem u sve strukture KS BiH počevši od finansijskih elemenata pa do plana i vizije KS BiH. U narednom periodu planiramo da rad Saveza bude transparentan i javan. Nisu fraze, zaista pokušavamo na novi način da prikažemo sve novinarima koji će obavijestiti javnost. Želimo da napravimo pozitivnu atmosferu sa svima i podržimo reprezentacije koje se takmiče i da u narednom periodu ostvare ciljeve na svim takmičenjima”, naglasio je Čolan.

Amer Čolan
Sarajevo, BiH –
Amer Čolan, (na fotografiji) ( foto: Samir Yordamoviç – Anadolu Agency )

Dodao je da je u proteklih sedam dana njegov prioritet bilo obezbjeđivanje uslova za okupljanje ženske reprezentacije BiH, koju čekaju domaći duel s Crnom Gorom i gostujući saIslandom u kvalifikacijama za Eurobasket 2019.

Sada ga, kaže, očekuju detalji vezani za dolazak novog selektor muške košarkaške reprezentacije Vedrana Bosnića, a potom i oko organizacije utakmica bh. tima u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2020. godine protiv Bugarske i Finske, prenosi Anadolu Agency (AA).

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Čolan je istakao da će pokušati pronaći sponzore koji će pomoći djelovanje KS BiH, prije svega na polju finansiranja reprezentativnih selekcija.

“U toku zadnjih sedam dana radimo na ugovorima s pojedinim sponzorima i pokušavamo da izvučemo maksimum. Ono što je jako važno su i mlađe selekcije. U svemu tome podrška sponzora je jako važna, jedan ne može to iznijeti, ali nekoliko jakih sponzora svakako može. Imamo neke razgovore i pregovore”, dodao je Čolan.

Siniša Kovačević, direktor košarkaške reprezentacije BiH, kazao je da su napokon dobili selektora bh. tima, što je bilo jako važno.

“Imali smo obavezu da razgovaramo s Jasminom Repešom. Nismo uspjeli da se dogovorimo, zbog njegovih ranije preuzetih obaveza. Imali smo sužen krug kandidata s kojima smo razgovarali. Imali smo i naše kriterije, prije svega da to bude osoba koja ima viziju vođenja podmlađenog sastava reprezentacije u narednom periodu. Na kraju smo izabrali Bosnića i smatram da smo napravili pravi izbor”, kazao je Kovačević i dodao:

“Smatramo da je on nama dugoročno rješenje. Po nekom planu to je projekat za dvije do tri godine do narednog Evropskog prvenstva. On, i svi mi zajedno oko reprezentacije ćemo pokušati da uz neke mlade igrače, koji su već bili kod Duška Vujoševića i Repeše, provjerimo još neke mlade.”

Istakao je da će spisak košarkaša za Bugarsku i Finsku biti objavljen u naredna dva dana te da će Bosnić u Sarajevu biti 25. novembra na okupljanju reprezentacije.

Goran Lojo, selektor ženske košarkaške reprezentacije BiH, pred zadnje dvije utakmice kvalifikacija za EP protiv Crne Gore i Islanda, kazao je da je optimista, bez obzira što će zbog povreda nedostajati tri važne igračice. Naime, Marina Džinić, Aida Kalušić i Nikolina Delić neće moći pomoći bh. djevojkama.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

“U narednom periodu čekaju nas dueli s Crnom Gorom i Islandom. Potrebne su nam dvije pobjede da bi uspjeli da ostvarimo plasman na Evropsko prvenstvo. U odnosu na prethodna četiri susreta imamo nekoliko povrijeđenih igračica koje su imale značajnu ulogu”, rekao je Lojo i nastavio:

“Vjerujem u djevojke koje su tu. Njih 14 konkurisaće za 12 mjesta protiv Crne Gore i Islanda. Uvjeren sam da će se boriti do zadnjeg atoma snage i da će iznenaditi favorizovanu Crnu Goru. Uspjeli smo to protiv Slovačke, koja je osma u Evropi. Davne 1999. smo zadnji put igrali na EP, nadam se da ćemo uspjeti da se plasiramo. Za to nam je potrebna podrška navijača i pozivam ih da dođu u Skenderiju u subotu.”

Jedna od najboljih bh. košarkašica Marica Gajić, koja nastupa za turski Hatay, obećala je da će ona i saigračice dati sve od sebe za trijumf.

“Mogu obećati da ćemo dati sve od sebe da izborimo pobjedu protiv Crne Gore, a zatim i Islanda i da se plasiramo na EP, prvi put nakon skoro 20 godina. Probaćemo da nadoknadimo izostanak povrijeđenih igračica. Želimo da naš spoj iskustva i mladosti, borbe i želje, pretočimo na teren i prikažemo dobru košarku te ostvarimo pobjedu protiv favorizovane Crne Gore”, kazala je Gajić.

Bh. djevojke utakmicu petog kola grupe 1 kvalifikacija za EP protiv Crne Gore igrati u subotu u dvorani Skenderija s početkom u 20.15 sati. Na Eurobasket 2019 plasiraće se prvoplasirane reprezentacije iz osam grupa te šest najboljih drugoplasiranih.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...