Kvalifikacije za EURO 2020 u rukometu: BiH želi istorijski plasman u evropsku elitu

- Advertisement -

Utakmicama petog kola nastavljaju se kvalifikacije za Evropsko prvenstvo za rukometaše, koje će se 2020. godine održati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Zanimljivo u igri za plasman na EURO 2020 su sve reprezentacije iz regiona, od kojih su neke, poput Hrvatske i Slovenije, već osigurale plasman, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uoči pete runde kvalifikacija u najboljem položaju su Bosna i Hercegovina u grupi “5“, koja na domaćem parketu dočekuje Bjelorusiju. Izabranicima Bilala Šumana za siguran prvi plasman u istoriji na EP potreban je remi sa Bjelorusima, ili pobjeda. Čak i u slučaju poraza bh. rukometaši imaju realne šanse da se domognu završnice, jer bi mogli biti među četiri najbolje trećeplasirane selekcije kvalifikacija, koje će na EURO uz dvije najbolje plasirane iz svake od osam grupa.

No, Šuman i reprezentativci BiH pred duela sa Bjelorusijom u tuzlanskom Mejdanu ne razmišljaju o teoriji, nego ih interesuje samo ono što će se dešavati na terenu, a kažu da su spremni za veliki izazov. Čak ni činjenica da selektor ne može računati na četiri standardna reprezentativca: Marka Tarabochiju, Vladimira Vranješa, Tomislava Nuića i Marina Vegar nije poremetila odličnu atmosferu u timu.

“Svjesni smo šta nam ova utakmica znači. Već smo igrali sa Bjelorusijom i osvojili dva boda u Minsku, ali nije to bila nimalo lagana utakmica. Sada nas očekuje najvažnija utakmica u kvalifikacijama. Bjelorusi su izuzetno fizički jaka reprezentacija, koja je dobro pokrivena na svim pozicijama. Jasno nam je da će biti veoma teško, ali smo izuzetno motivisani da pred punim tribinama Mejdana osiguramo plasman na Evropsko prvenstvo“, kazao je Šuman pred duel sa Bjelorusima.

Zanimljivo će biti u grupi “2“, gdje se Srbija nada trijumfu Hrvatske u gostima kod Švajcarske, kako bi joj otvorila put ka Evropskom prvenstvu. Naravno, uz povoljan rasplet u Zugu, Srbiji je potreban trijumf u Belgiji, kako bi u posljednjem kolu pred domaćom publikom u ogledu sa Švajcarskom odlučivala o putniku na EP. No, i u slučaju trijumfa Švajcaraca nad Hrvatima, Srbijanci imaju šansu da sa dvije pobjede u posljednja dva kola budu jedna od najboljih trećeplasiranih selekcija.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Hrvatske bez obzira što je osigurala plasman na EURO želi ovjeriti i prvo mjesto na tabeli, koje donosi povlašteni položaj prilikom žrijeba grupa.

“U Osijeku smo ih na kraju pobijedili, ali uz puno muke. Odlično igraju sedam protiv šest, na to ćemo se morati dobro pripremiti. Trebaćemo se dobro skoncentrirati na njih. Međutim, smatram da smo bolja ekipa, iskusnija, kvalitetnija i znamo što nam pobjeda nosi. Tako ćemo se i postaviti u utakmici“, kazao je za hrvatske medije desni bek Luka Stepančić.

Sjeverna Makedonija će na krilima trijumfa Vardara u Ligi šampiona pokušati da se domogne završnice Evropskog prvenstva. Predvođeni Kirilom Lazarovom u grupi “3“ idu na megdan Turskoj, koja je sa dva vezana trijumfa nad Grčkom došla u situaciju da se pobjedom može po prvi put u istoriji plasirati na EP. Stoga je jasno da će to biti duel dvije izuzetno motivisane selekcije, u kojem ipak blagu ulogu favorita imaju iskusniji Makedonci.

Crna Gora je u grupi “8“ napravila ogroman posao pobjedom protiv aktuelnog svjetskog šampiona Danske i približila se EP-u, ako ništa sa pozicije jedne od najboljih trećeplasiranih selekcija. No, u preostala dva kola sa pobjedama u gostima kod Farskih Ostrva i kući protiv Ukrajine mogli bi se domoći i druge pozicije.

No, velika opomena “lavovima“ je remi sa Faranima na domaćem parketu na otvaranju kvalifikacija.

“Početak kvalifikacija je bio negativno iskustvo, ali trudićemo se da nam to bude i motiv više pred dva odlučujuća susreta. Naravno, i rivali očekuju pobjede, jer imaju šansi da se plasiraju, ali smo spremni i mislim da će nas pobjeda protiv Danske pogurati ka cilju. Taj remi sa Faranima bio je iznenađenje za sve nas, ali kad se pogleda kako se kretao rezultat, mogli smo tada i do pobjede. Taj bod koji su nam uzeli može da nam bude motivacija da ih pobijedimo ubjedljivo”, rekao je za crnogorske medije Stevan Vujović, lijevi bek Crne Gore.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Od ostalih selekcija iz regiona vrijedi spomenuti i Kosovo, koje također ima teoretske šanse za plasman na EP. No, Kosovarima je za to potrebno velio iznenađenje. Naime, moraju večeras u Prištini savladati Poljsku, od koje su u prvom kolu poraženi sa velikih 13:37.

Evropsko prvenstvo po prvi put će se igrati u tri zemlje i uz učešće 24 reprezentacije. Na rasporedu je od 9. do 26. januara 2020. godine.

– Parovi petog kola i poredak –

Grupa “1“: parovi: 12. juni: Izrael – Njemačka, Kosovo – Poljska; poredak: Njemačka 8 bodova, Izrael 4, Poljska 2, Kosovo 2.

Grupa “2“: parovi: 12. juni: Švajcarska – Hrvatska, Belgija – Srbija; poredak: Hrvatska 7, Švajcarska 6, Srbija 2, Belgija 1.

Grupa “3“: parovi: 12. juni: Turska – Sjeverna Makedonija, Grčka – Island; poredak: Island 5, Sjeverna Makedonija 5, Turska 4, Grčka 0.

Grupa “4“: parovi: 12. juni: Latvija – Slovenija, 13. juni: Estonija – Holandija; poredak: Slovenija 8, Latvija 6, Holandija 2, Estonija 0.

Grupa “5“: Parovi: 12. juni: Češka – Finska, BiH – Bjelorusija; poredak: BiH 6, Češka 6, Bjelorusija 4, Finska 0.

Grupa “6“: parovi: 13. juni: Rumunija – Portugal, Litvanija – Francuska; poredak: Francuska 6, Portugal 6, Rumunija 2, Litvanija 2.

Grupa “7“: parovi: 12. juni: Slovačka – Mađarska, 13: juni: Italija – Rusija; poredak: Mađarska 7, Rusija 5, Italija 4, Slovačka 0.

Grupa “8“: parovi: 12. juni: Ukrajina – Danska, 13. juni: Farska Ostrva – Crna Gora; poredak: Danska 6, Ukrajina 6, Crna Gora 3, Farska Ostrva 1.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...