Kvalifikacije za rukometni EURO: Treće kolo donijelo niz senzacija

- Advertisement -

Borba za odlazak na Evropsko prvenstvo za rukometaše, koje će se 2020. godine održati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, se zahuktala. Treće kolo, koje je igrano u srijedu i četvrtak, donijelo je niz senzacionalni rezultata, javlja  Anadolu Agency (AA).

Tako je Crna Gora, koja je u prvom kolu remizirala na domaćem terenu sa slabašnim Farskim Ostrvima, “skinula skalp“ aktuelnom svjetskom šampionu i olimpijskom pobjedniku Danskoj.

U sjajnoj atmosferi podgoričke Morače “lavovi“ su odigrali jednu od najboljih partija u istoriji i srušili Dance, koje je predvodio jedan od najboljih rukometaša današnjice Mikkel Hansen, a na čijem golu je stajao Niklas Landin.

Prije svega tri mjeseca ta ista Danska je pregazila konkurenciju na Svjetskom prvenstvu i stigla do zlatne medalje. No, silno motivisani Crnogorci su slavili sa 32:31 i vratili se u borbu za EURO.

“Nikada nismo prestali da vjerujemo u ove momke, niti ćemo ikada prestati. Oni zaslužuju povjerenje. Odnos kod njih nikada nije bio upitan, uvijek idemo da damo sve od sebe, ali nekada nije dovoljno. Malo je čudno što sve ide iz krajnosti u krajnost. Trebalo bi da nađemo neki balans i u kritikama, a i u pohvalama. Presudila je naša fanatičnost i revanšizam. Željeli smo da pokažemo da možemo više i da vrijedimo više”, rekao je selektor Zoran Roganović.

Za drugu senzaciju pobrinula se Sjeverna Makedonija, koju su nakon odlaska s klupe španskog trenera Raula Gonzaleza i prethodnog poraza od Grčke u drugom kolu mnogi otpisali. Naime, Makedonci su pod vodstvom novog selektora Danila Brestovca u gostima savladali Island rezultatom 34:33. Zanimljivo to je Islanđanima prvi poraz na domaćem parketu nakon čak 13 godina.

U veoma zanimljivoj grupi “3“, gdje je Turska također priredila iznenađenje i sa 26:22 u gostima savladala Grčku, Sjeverna Makedonija je sada druga sa četiri boda, koliko ima i lider Island. Turci i Grci sa po dva boda, također imaju šanse za plasman na EP.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Vjerovatno najveću senzaciju trećeg kola, a i cijelog dosadašnjeg toka kvalifikacija, priredio je sinoć Portugal, koji je u grupi “6“ deklasirao Francusku, najveću svjetsku rukometnu silu u posljednjih 25 godina. Portugalci su odigrali fenomenalnu utakmicu, slavili sa 33:27 i već gotovo osigurali plasman na EURO, prvi put nakon 2006. godine. S druge strane Francuzi su pretrpjeli najteži poraz u istoriji kvalifikacija za EP.

U grupi “3“ u kojoj je BiH opravdala ulogu favorita i slavila u Finskoj rezultatom 30:26, Bjelorusija je priredila iznenađenje na gostovanju kod Češke. Bjelorusi su slavili rezultatom 31:30, pa je sada situacija u grupi izuzetno neizvjesna, kada je riječ o borbi za prva dva mjesta. Naime, Češka, Bjelorusija i BiH imaju po četiri, dok je Finska bez bodova. No, postoji velika vjerovatnoća da će iz grupe “3“ na EURO tri reprezentacije.

Reprezentacija Kosova u grupi “1“ je stigla do prve istorijske pobjede u kvalifikacijama za neko veliko takmičenje, a ovo im je četvrti ciklus. Kosovari su na domaćem parketu savladali Izraelce rezultatom 27:24. O kakvom podvigu se radi najbolje govori podatak da je Izrael u drugom kolu savladao Poljsku, jednu od evropskih rukometnih sila.

Vrijedi spoemnuti i da je Njemačka bez većih problema slavila u gostima kod Poljske sa ubjedljivih 26:18 i tako se sa šest bodova učvrstila na prvom mjestu. Ostale tri selekcije u grupi “1“ imaju po dva boda.

Derbi kola svih kvalifikacionih grupa odigran je u Beogradu, gdje su snage odmjerili veliki rivali Srbija i Hrvatska. Iako sa podmlađenim sastavom, koji u prvom kolu nije uspio savladati Belgiju (27:27) pred svojim navijačima, “orlovi“ su odigrali sjajnu utakmicu i remizirali sa jednom od najboljih evropskih selekcija. Hrvati su do boda došli u posljednjim sekundama pogotkom Domagoja Duvnjaka, koji je postavio konačnih 25:25. Srbija se osvojenim bodom vratila u igru za plasman na EP.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Na Evropsko prvenstvo plasiraće se po dvije prvoplasirane selekcije iz svake od osam kvalifikacionih grupa i četiri najbolje trećeplasirane.

Direktan plasman ostvarili su aktuelni šampion Španija, te domaćini Norveška, Švedska i Austrija. Biće to prvo EP na kojem će učestvovati 24 reprezentacije, a igraće se od 9. do 26. januara 2020. godine.

– Rezultati i poredak po grupama –

Grupa “1“

Rezultati trećeg kola: Poljska – Njemačka 18:26, Kosovo – Izrael 27:24.

Poredak: Njemačka 6 bodova, Poljska 2, Izrael 2, Kosovo 2.

Grupa “2“

Rezultati trećeg kola: Belgija – Švajcarska 25:28, Srbija – Hrvatska 25:25.

Poredak: Hrvatska 5, Švajcarska 4, Srbija 2, Belgija 1.

Grupa “3“

Rezultati trećeg kola: Grčka – Turska 22:26, Island – Sjeverna Makedonija 33:34.

Poredak: Island 4, S. Makedonija 4, Turska 2, Grčka 2.

Grupa “4“

Rezultati trećeg kola: Estonija – Latvija 18:24, Holandija – Slovenija 26:27.

Poredak: Slovenija 6, Latvija 4, Holandija 2, Estonija 0.

Grupa “5“

Rezultati trećeg kola: Češka – Bjelorusija 30:31, Finska – BiH 26:30.

Poredak: Češka 4, Bjelorusija 4, BiH 4, Finska 0.

Grupa “6“

Rezultati trećeg kola: Rumunija – Litvanija 28:23, Portugal – Francuska 33:27.

Poredak: Portugal 6, Francuska 4, Rumunija 2, Litvanija 0.

Grupa “7“

Rezultati trećeg kola: Italija – Slovačka 28:23, Rusija – Mađarska 19:25.

Poredak: Mađarska 6, Rusija 4, Italija 2, Slovačka 0.

Grupa “8“

Rezultati trećeg kola: Ukrajina – Farska Ostrva 30:19, Crna Gora – Danska 32:31.

Poredak: Danska 4, Ukrajina 4, Crna Gora 3, Farska Ostrva 1.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...