Lejla Tanović oborila rekord i osvojila 13. titulu državnog prvaka

- Advertisement -

Najbolja bh. biciklistkinja i četverostruka uzastopna balkanska prvakinja Lejla Tanović osvojila je 13. titulu državne prvakinje u karijeri na utrci održanoj u Bihaću.

U subotu je voženo XCU državno prvenstvo uspon na Plješevicu, na stazi dugoj 14.2 km, gdje je  Tanović postavila rekord uspona u ženskoj kategoriji sa 46 minuta i 26 sekundi. Nakon što je osvojila titulu državne prvakinje na usponu, u nedjelju je kao aktuelna državna prvakinja branila titulu na kružnoj XCO utrci u svojoj primarnoj disciplini.

Sigurnom vožnjom tokom čitave utrke opravdala je status favorita te odbranila titulu koja joj je donijela 100 UCI bodova, koliko dobija pobjednik državnog prvenstva.

PROČITAJTE JOŠ:  Euforija pred utakmicu BiH i Ukrajina: Zeničke ulice pune štandova s navijačkim rekvizitima

-Veoma sam zadovoljna rekordom koji sam postavila na usponu na Plješevicu, iako do sada nisam imala priliku da vozim sličnu utrku. Nakon odbranjene titule u XCO discplini sretna sam što ću narednih godinu dana nositi dres državnog prvaka. Državno prvenstvo je jedno od najbitnijih takmičenja tokom sezone jer nosi veliki broj UCI bodova, stoga smo se pribojavali da usljed pandemije ne dođe do otkazivanja utrke. Čestitala bih organizatoru BBK Daj krug koji su uprkos sigurnosnoj situaciji organizovali dvije utrke na zavidnom nivou – rekla je Tanović.

Naredno takmičenje planirano je za naredni vikend kada je očekuje XCM Herzegovina, državno prvenstvo u maraton disciplini koje se održava u sklopu Blidinje Bike Festivala.

PROČITAJTE JOŠ:  Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

-Utrke državnog prvenstva u dvije različite discipline iskoristili smo kao trening, tako da je Lejla pored utrka održavala visok obim treninga u sklopu priprema za najbitnije utrke ove sezone. Za nas je posebno bila interesantna utrka uspona na Plješevicu na kojoj je Lejla postavila rekord u ženskoj kategoriji te osvojila 6. mjesto u muškoj konkurenciji. Nakon državnog prvenstva u maratonu na Blidinju startat ćemo sa međunarodnom sezonom, a prvi veliki izazov nas očekuje početkom augusta na UCI C1 utrci u Češkoj – rekao je selektor reprezentacije Amar Njemčević.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...