Lejla Tanović prva bh. biciklistkinja među 100 najboljih na svijetu

- Advertisement -

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović, članica sarajevskog kluba “Puls” i profesionalnog tima Salcano iz Turske, je ostvarila ranking karijere plasiravši se na 99. mjesto  UCI rang liste Svjetske biciklističke federacije sa 260 osvojenih bodova. Lejla je tako ostvarila najbolji uspjeh i plasman za Bosnu i Hercegovinu i postala je prva takmičarka sa takvim uspjehom, javlja Anadolu Agency (AA).

Lejla Tanović prva bh. biciklistkinja među 100 najboljih na svijetu
Lejla Tanović

“Ovo je izuzetan uspjeh za Bosnu i Hercegovinu i velika nam je čast predstavljati našu zemlju na međunarodnim takmičenjima. To je bio naš plan od početka sezone i jako smo radili da se to ostvari. Lejla je pokazala na renomiranim UCI utrkama svoju kvalitetu i sasvim zasluženo se po prvi put za BiH plasirala u 100 najboljih na svijetu”, rekao je trener Amar Njemčević.

Bodovi za UCI listu se skupljaju na jednodnevnim i etapnim UCI utrkama i pomoću njih se ostvaruje norma za Olimpijske igre. Trenutno traje izborni period za Olimpijske igre u Rio 2016, tako da je svaki bod izuzetno vrijedan.

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP
Lejla Tanović prva bh. biciklistkinja među 100 najboljih na svijetu
Lejla Tanović

“Izuzetno sam sretna ulaskom u 100 najboljih, to je bila moje velika želja i cilj. U ovom periodu je sigurno konkurencija najjača i teško je napredovati na UCI listi jer svi pokušavaju ostvariti normu za OI u Riju. Specifičan sistem treninga koji je pripremio moj trener se pokazao nevjerovatno dobar za mene. Na svakoj utrci sam bila maksimalno spremna i fokusirana. Ovo je dodatni motiv za mene i mislim da sam otvorila vrata drugim biciklistima iz BiH da krenu mojim stopama”, rekla je Lejla Tanović.

Lejlu u narednom periodu očekuje još jedna UCI utrka u Samoboru klase C1, a nakon toga se priprema za cestovnu utrku na prvim Evropskim igrama u Azerbejdžanu. Pored Evropskih igara, Lejla će uzeti učešće i na Evropskom prvenstvu u italijanskom gradiću Lamosano.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope
Lejla Tanović prva bh. biciklistkinja među 100 najboljih na svijetu
Lejla Tanović

“Odradit ćemo posebne pripreme za Evropsko prvenstvo, to će biti prvi put da Lejla učestvuje na tako velikom takmičenje i moramo biti potpuno spremni. Taktička i tehnička pripremljenost će igrati veliku ulogu s obzirom na težinu staze, tako da ćemo na stazu doći sedam dana ranije i odraditi nekoliko  kvalitetnih treninga. Iako smo ostvarili jedan od ciljeva za ovu sezonu, još uvijek nema vremena za odmor tako da se nadamo da će Lejla do kraja sezone u oktobru ostvariti još bolji ranking na UCI listi”, istakao je trener Njemčević, prenosi Anadolu Agency.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...