[life analiza] Ajax je priča o umjetnosti u nogometu

- Advertisement -

Pobjedom nad Realom iz Madrida u Španiji Ajax je u utorak navečer pokazao zašto toliko volimo nogomet. Pobjeda tima iz Amsterdama rezultatom 4:1 podsjetila je na neka stara lijepa vremena. A ono što su gledatelji mogli vidjeti pored TV ekrana je – nogometna umjetnost.

Piše: Edin Isanović

U dvoboju sa aktuelnim evropskim prvakom igrači Ajaxa su prizemljili igru, nametnuli kombinatoriku i posjedom lopte širili protivničke linije.

Takav scenarij sjajno su iskoristili vezni igrači, koji su lako stvarali višak ulaskom između linija protivnika.

UEFA Liga prvaka: Real Madrid – Ajax – AA

Bilo je to očekivano  s obzirom na potencijal koji imaju ”Kopljenici”. Ipak, niti najveći optimisti nisu mislili da da će semafor na kraju uzvratnog dvoboja osmine finala Lige prvaka pokazivati 1:4.

Prvi meč u Holandiji Real je pobijedio 2:1, ali sa ukupnih 5:3 Ajax zasluženo ide u četvrtfinale.

Povratak holandskog nogometa

I ranije su nogometaši Ajaxa igrali dobro, a izgleda da je strateg gostiju Ten Hag stopio kompaktnu cjelinu i da je na pravom putu.

Povukao je najbolje moguće poteze, a to se očitovalo u ove dvije utakmice Lige prvaka protiv Kraljeva.

PROČITAJTE JOŠ:  Otkazana utakmica između BiH i Izraela

Uspio je ubrzati ofanzivni dio priče. Tražio je više pas-igre i bržu pas –igru. Igrači su preuzeli više rizika u igri, a u konačnici to je bio pun pogodak.

MADRID, SPAIN – MARCH 5: Dusan Tadic (3rd L) of Ajax celebrates with his teammates after scoring a goal during UEFA Champions League Round of 16 second leg match between Real Madrid and Ajax at Santiago Bernabeu Stadium in Madrid, Spain on 5, 2019. ( Burak Akbulut – Anadolu Agency )

Dominirali su igrači Ajaxa tehnički, taktički, fizički, prednjačili agresivnošću. Izgledali su kompaktno za razliku od domaćih koji su bili zatečeni novonastalom sutuacijom.

Ajax je tako predvođen fantastičnim Dušanom Tadićem odigrao  vrhunsku utakmicu protiv prvaka Evrope. Trener Ajaxa, Erik ten Hag, bio je sretan nakon meča.

UEFA Liga prvaka: Real Madrid – Ajax – AA

“Ovo je historijska pobjeda koja je izuzetno važna za sve nas. Nezamislivo je bilo da će se ovo dogoditi. Željeli smo stvoriti kontrolu nad loptom i tako onemogućiti Real da postavi svoju igru. Odigrali smo jako dobro u tranziciji, a igra u defenzivi je bila sjajna. Apsolutno svi igrači su odigrali fantastično. Sretan sam zbog našeg kluba, ali i holandskog nogometa”, rekao je Ten Hag.

Podsjećaju na 90-te godine

Sve nabrojano će na planu samopouzdanja biti itekako bitan faktor za nastavak. Ajax će u pozitivnom takmičarskom ritmu dočekati naredni sudar u Ligi prvaka.

PROČITAJTE JOŠ:  Historijski dan: Bolid Formule 1 na ulicama Sarajeva 9. juna
MADRID, SPAIN – MARCH 5: David Neres (L) of Ajax celebrates with his teammates after scoring a goal during UEFA Champions League Round of 16 second leg match between Real Madrid and Ajax at Santiago Bernabeu Stadium in Madrid, Spain on 5, 2019. ( Burak Akbulut – Anadolu Agency )

Ono što je najvažnije Ajax opet igra dobar nogomet kao 90-tih godina, te se u daljem toku elitnog evropskog klupskog takmičenja, s pravom, može nadati uspješnom ispunjenju zadatka.

Relevantni nogometni stručnjaci naglašavaju kako očekuju da mogu biti „in“ do kraja Lige prvaka.

Dakako, u Amsterdamu sa maksimalističkim nadama gledaju naprijed. Neki od komentara su sljedeći:

”Kada smo mogli izbaciti Real, možemo svakoga”.

Igrači Ajaxa su u Madridu prezentirali: efikasnost, tehničko – taktičku uvjerljivost, dobru atmosferu, kompaktnost po linijama i mentalnu snagu.

Jedan od glavnih prioriteta u bogatoj historiji Ajaxa bio je i ostao isti – odgajanje igrača iz vlastite škole koja će činiti srž klupske filozofije.

Premda su se bili izgubili prethodnih godina bivši evropski prvaci iz Holandije vraćaju se na stare staze slave. Ajax se bori i za naslov prvaka u domaćem prvenstvu sa PSV-om, a Dušan Tadić igra sezonu života. Drugi je strijelc u prvenstvu Holandije.

Bez dvojbe, kome god budu protivnici u narednoj rundi Lige prvaka, bit će težak suparnik.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...