[life analiza] Bordo tim bez pobjede u gostima u novoj sezoni: Imaju li na Koševu viziju?

- Advertisement -

FK Sarajevo, aktuelni osvajač duple krune u BiH, poražen je u subotu na Tušnju od ekipe Tuzla City rezultatom 2:1.

Na taj način omogućili su izabranicima Milenka Bošnjakovića da se odlijepe na prvom mjestu, a Bordo tim zaostaje sada tri boda za liderom, a dva za ljutim rivalom – FK Željezničar.

Piše:Edin Isanović

No, ono što posebno treba zabrinuti Upravu kluba, stručni štab i sve one kojima je bordo boja bliska srcu jeste činjenica da je igra tima sa Koševa već duže vrijeme siva i bezlična.

Statistka pokazuje da je Sarajevo na posljednja tri gostujuća meča (uključujući i Kupa BiH) primilo čak devet pogodaka.

Pet od Željezničara, a po dva od Ljubuškog i Tuzla Citya. Dakako, ovaj podatak zadaje glavobolje prvom šefu struke Husrefa Musemića koji je opravdanje tražio u povredama ključnih igrača iz veznog reda i prizivao reprezentativnu pauzu.

Igrači su se birali onako, bez logike

Objašnjavao je najtrofejniji trener Bordo tima , s razlogom, kako mu nedostaju prava pojačanja.

No, umjesto toga dobio je prinove. Milanovića, Letića, Gavrića, Guzinu, a mlađi nogometaši iz Akademije nisu mogli odgovoriti očekivanjima kluba i javnosti. Svakako, veliku odgovornost za trenutnu situaciju oko dovođenja igrača treba preuzeti i Emir Hadžić, koordinator za sportski segment kluba. Stiče se dojam da su se nogometaši birali onako, bez neke logike, neovisno o ambiciji i mogućnostima, a kamoli o posebnosti u radu svakog pojedinca.

Ovdje treba pohvaliti angažman Besima Šerbečića koji je pokazao neospornu klasu. O Mirku Oremušu, nakon dva meča, ne možemo dati ocjenu.

Tim sa Koševa igra loše i to je činjenica. Posebno u gostima. Dovoljno se prisjetiti okršaja na Pecari, Grbavici i Tušnju. Nedostaje želje, htijenja, borbe za svaki centimetar terena.

Nedostaje adrenalina i čvrste igre na sredini terena. Igrač 24 sata mora živjeti za nogomet, jer samo tako može uspjeti. S druge strane, na najvećem bh. stadionu  imaju osvojenih maksimalnih 15 bodova i to donekle drži aktuelne prvake u vrhu.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Manjak forme glavnih uzdanica

Više je razloga za ovakav koševski scenarij. Pored povreda nekoliko izuzetno bitnih igrača iz veznog reda, prije svih Tatara, Oremuša, Rahamovića i Stanojevića, jasno je bilo kako manjak forme glavnih Musemićevih uzdanica nikako nije bio dobar znak.

Prije svega ovdje mislimo na Ahmetovića koji je postiga samo dva pogotka u devet kola, golmana Kovačevića  i kapitena Velkoskog. Sve nabrojano unijelo je dodatnu nervozu, a u nekim utakmicama bila je uočljiva bahatost koja je donijela opuštanje pred pojedine dvoboje.

Ako se vratimo nekoliko mjeseci unatrag shvatićemo kako je Uprava kluba napravila nekoliko pogrešaka. Prije svega jer se danima odugovlačilo oko produženja saradnje sa trenerom koji je osvojio duplu krunu. U tom periodu malo ko je razmišljao o formiranju ekipe koja je će se takmičiti u pretkolu Lige prvaka, a kasnije i Evropske lige.

Kada su konačno riješili taj problem, otvorili su se drugi. Kasnilo se sa pojačanjima, a kondicioni trener Eldin Jelekšković napustio je bordo svlačionicu.

Na sve to dolazi i kašnjenje plata, a samim tim i kasni se s odlaskom na pripreme. U takvim okolnostima nije se moglo očekivati nešto bolje na evropskoj sceni.

Da bi postigao vrhunski rezultat, moraš igrati vrhunsku odbranu

Jedan od najboljih svjetskih trenera Alex Ferguson u svojoj autobiografiji, između ostalog, je rekao:

“Centralni odbrambeni igrači su bili temelji timova koje sam vodio u Manchester Unitedu. Uvijek stoperi. U njima sam tražio stabilnost i konzistentnost”.

Upravo ovu rečenicu možemo povezati sa centralnim stoperima FK Sarajevo – Šerbečićem i Lazićem.

Oni su možda i najzaslužniji zašto tim sa Koševa ima 17 bodova. Sigurno bi ih imali manje na kontu da nije bilo ovog tandema koji je u mnogim utakmicama zaustavio protivniček napade, a Šerbečić je sa dva gola (Radniku i Veležu) donio direktne  pobjede aktuelnom prvaku. Bez dvojbe, oni ”drže glavu iznad vode”  Sarajevu.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Jasno je kako za vrhunski rezultat moraš igrati vrhunsku odbranu. Za to moraš imati fizičku kvalitetu.

No, veliki problem tima sa Koševa je desni bek. Mnogo golova palo je po ovoj strani (na Tušnju oba).

Na ovoj poziciji mijenjaju se Hebibović, Šabanović, Hodžić, a na Grbavici je neočekivano igrao i Đokanović. Dakako, i konstantno mijenjanje igrača na desnom boku unosi dodatnu nervozu, a temeljem viđenog jasno je kako su to suparnici dobro skautirali.

Strategija kluba se određuje za period od dvije ili tri godine

S obzirom da FK Sarajevo ima investitora i da ima najveći budžet od svih konkureneta, logično se očekuje da se tim izdigne iznad sivila bh. lige. Navijači su priželjkivali kako će ekipa na vijetnamski – pogon napraviti iskorak u Evropi.

No, dobili su samo razočarenja. Tim nije upisao niti jedan trijumf u četiri evropska dvoboja.

Također, tim nije upisao niti jednu pobjedu u gostima u bh. ligi, a išli su na noge Čeliku, Širokom Brijegu, Željezničaru i Tuzla Cityju. Logično se sada postavlja pitanje – imaju li na Koševu viziju?

Da bi klub koračao naprijed neophodna je vizija i znanje koje će odrediti najbolju strategiju za klub u kontekstu sezone, ali i period od dvije ili tri godine.

Slijedom toga birate trenera i igrače koji odgovaraju toj strategiji. No, ovdje klubovi nisu strpljivi, još manje navijači i mediji, a najmanje sami treneri. Zato se ovdje igrači i treneri troše kao na tekućoj traci. A posljednji porazi uzdrmali su inače nedodirljivi mit o Musemiću.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...