[life analiza] Da li će uprava FK Sarajevo napraviti koaliciju sa Musemićem?

- Advertisement -

Prvi sastanak uprave sa najtrofejnijim trenerom Fudbalskog kluba Sarajevo, Husrefom Musemićem je prošao, a dogovor nije postignut.

Veoma je čudno da se pregovori o nastavku ugovora sa čovjekom koji je simbol Sarajeva i kako mnogi navijači tvrde, jedina veza FK Sarajeva sa Sarajevom, odvijaju na ovaj način.

Mnogi ne mogu da vjeruju da se pregovori iz političke pozornice poput odraza u ogledalu prenose i na sportske terene.

Kao da uprava kluba iz Titove 38b i čovjek koji je najzaslužniji za historijski uspjeh kluba nisu jedna, nego dvije, i to političkim žargonom rečeno – suprostavljene strane koje traže kompromis da naprave koaliciju.

U većini uspješnih klubovima bi uprava napravila dogovor ili neformalnim putevima saznala želju svog trenera i na, za javnost zvaničnom sastanku, potvrdila dogovor ili čak odmah potpisala ugovor i javnost obavijestila da su produžili saradnju sa svojim uspješnim trenerom.

Pregovaranje, a da se unaprijed i ne znaju želje svog šefa stručnog štaba i obavještavanje javnosti o tome su, ili znak slabosti, ili nešto drugo što se navijačima i neće svidjeti.

Fudbaleri Sarajeva su osvojili Kup Bosne i Hercegovine

Armija navijača i ne pomišlja na to da bi uprava mogla ne produžiti saradnju sa Musemićem, a upravo ovaj čudan pristup nagovještava da se uprava sprema i za onaj po njih lošiji scenarij.

Najava da FK Sarajevo nastavlja svoj put razvoja igrača iz Akademije koju su u svom izvještaju za medije plasirali čelnici kluba je ujedno i upakovana informacija da nema povećanja budžeta ni sa “novim” vlasnikom.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Čak šta više, tu se radi i o smanjenju budžeta, jer su igrači iz Akademije manje plaćeni u odnosu na već formirane igrače koje mnogi treneri žele angažovati kako bi odmah mogli ostvariti rezultate.

Razvoj mladih igrača iz Akademije je svakako informacija koju vole čuti svi vatreni navijači sa Koševa, tako da uprava ovim informacijama želi pridobiti navijače na svoju stranu.

Istovremeno, ovo je poruka treneru da u narednoj sezoni sa mlađim kadrom treba ponoviti isti uspjeh, ili još bukvalnije da se kaže: “Sa ovim igračima si došao do duple krune, sada ćemo ti dati mlađe igrače, pa da vidimo hoćeš li ponoviti uspjeh.”

Sarajevo, BiH – 18. maj 2019: Više hiljada navijača Fudbalskog kluba Sarajevo okupilo se u centralnoj sarajevskoj ulici Maršala Tita kako bi proslavili osvajanje titule prvaka Bosne i Hercegovine. – AA

Naravno da je cilj svakog kluba da afirmiše mlade igrače iz Akademije, ali to nije lagan put i ruku na srce, nisu se baš dokazali u prodaji igrača osim što su sami sebi prodali Mujakića iz jednog Tanovog kluba u drugi.

Možda i nije loša odluka da se klub fokusira na sopstvene igrače, jer u našoj Premijer ligi možda i mogu parirati ostalim klubovima, naravno ako se liga ne bi razvijala od ove kakva je bila u prethodnoj sezoni.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Naravno, tu onda mora raditi i onaj prodajni dio u klubu koji se do sada i nije pokazao. Ovaj pristup ne bi doveo do dominacije FK Sarajevo u Premijer ligi  niti bi bio razvojni za evropska takmičenja, ali bi uz dobar prodajni segment bio odličan za mlade igrače.

Svaki trener iz BiH je svjestan da se i ne može baš osloniti na prodajni segment naših klubova, i pristankom na jedan ovakav format bi svoj uspjeh stavio u ruke drugih ljudi koji se nisu do sada pokazali kao uspješni.

Tako da jedan solidan miks iskusnih i mladih igrača je formula za pobjedu i definitivno jedini razvojni put koji obećava i neku buduću evropsku priču.

Husref Musemić je svjestan toga, a FK Sarajevo je sa Tanom najavljivalo engleski pristup, gdje će se trener baviti i transferima i Akademijom – tako da je možda došlo vrijeme da napokon finaliziraju taj projekat.

Ugovori na godinu ili dvije bi bili više nego uvredljiva ponuda gromadi koja je donijela duplu krunu.

Ostaje nam da se nadamo da će uprava sa Musemićem napraviti koaliciju i ugovor na pet narednih godina. Da će dozvoliti da se o sportskom segmentu pita čovjek koji je simbol uspjeha, fanatičnosti, ljubavi i jedina veza Sarajeva sa FK Sarajevom.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...