[life analiza] Odjeci nakon Finske: Bez igre, bez glave, bez bodova

- Advertisement -

Nogometna reprezentacija BiH poražena je u subotu u Finskoj u okviru 3. kola kvalifikacija za odlazak na kontinentalnu smotru koja će se održati 2020. godine.

Domaći su bili bolji i zasluženo su slavili rezutatom 2:0. Slaba partija gotovo svih igrača (osim Šehića) unijela je nervozu.

Manjak forme glavnih uzdanica Roberta Prosinečkog nikako nije dobro u predvečerje okršaja sa Italijanima.

Ako bismo željeli sudar u Tampereu opisati u jednoj rečenici, onda bismo rekli – Bez igre, bez glave, bez bodova.

Piše: Edin Isanović

Šunjić i Zukanović ne ulijevaju previše optimizma

”Nisam očekivao da će ovako biti, ali moramo izvući pouke poraza i okrenuti se meču sa Azzurrima u utorak. Finska je bila puno bolja, a i puno više je željela pobjedu. Od kako sam ovdje ovo je najlošija utakmica bh. tima. Ne treba puno dramiti”, poručio je šef državnog nogometnog tima BiH Robert Prosinečki na presici nakon dvoboja. Sve sugerira da Žuti i dalje vjeruje u svoje prvobitne izbore te će pribjeći, eventualno, samo korekciji.

Dakako, Žuti ne želi unositi dodatnu nervozu u ekipu svojim izjavama, ali jesno je kako situacija, ali ni atmosfera nisu baš na zavidnom nivou.

Vrlo dobro izdanje Finaca potvrdilo je da kane ići na Evropsko prvenstvo i da će biti ozbiljan rival u nastavku kvalifikacionog puta.

Osim toga, jasno je kako su do detalja analizirali igru bh. tima. Posljednji bedem reprezentacije ne ulijeva previše optimizma.

Visoki stoperi Šunjić i Zukanović uvijek su velika šansa za lopte po travi kojima veznjaci hrane napadače.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Još ako se tome doda i bahatost koja dovodi do opuštanja, jasno je da se stvari okrenu.

To se uostalom vidjelu u subotu kada pomenuti dvojac ispadao u naletima Pukkija koji je bio i dvostruki strijlac i koji je odbranu Zmajeva činio smiješnom. Finci su igrali kompaktno i kontrolisali su loptu.

Utakmica je počela sa ispitivanjem snaga gdje se više računa vodilo o svom golu i čekala se greška protivnika.

No, i u prvih 45 minuta ritam je bio snažan, ali su mreže mirovale.

Izostanak Pjanića je pretežak hendikep

U drugom dijelu je Teemu Pukki, nogometaš Norwich Cityja i saigrač našeg reprezentativca Marija Vrančića, odbranu bh. tima prolazio kada je htio.

S obzirom na to da je po rejtingu, tradiciji, ali i individualnom kvalitetu bh. tim bio favorit i da su bodovi bili već možda i ranije upisani, u nastavku kvalifikacija Zmajevi nemaju pravo na pogrešku.

Džeko i saigrači sada će biti opterećeni saznanjem da svaki naredni kiks praktično znači oproštaj od Eura na kojem naš nacionalni tim nikada nije učestvovao.

Nakon što je u prvih 10 minuta drugog dijela bh. selekcija igrala solidno i imala jednu vrlo dobru šansu preko Duljevića, od 55. minute započeo je pad trke u sredini terena koji je eskalirao i doveo do raspada sistema igre.

Posljedice su bile gubljenje kontrole lopte, napadači odječeni, kontinuirani pritisak 5 ili 6 igrača prema našoj posljednjoj liniji, maksimalno ohrabreni Finci i sve uspaničeniji naši igrači koji su teško oduzimali loptu protivnicima.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Također, potvrdilo se da je izostanak Miralema Pjanića (zbog kartona) pretežak hendikep za reprezentaciju.

Dakako, ovome treba dodati da je pritisak ”moranja” i velikog očekivanja potrošio energetske moći većeg dijela ekipe.

Gore navedene činjenice doveli su do gubitka utakmice, ali i neophodnih bodova. Za dalje ambicije Prosinečki i njegov stručni štab mora bitno poboljšati igru. Sličan pad, kao u drugom dijelu protiv Finske, u Italiji neće proći nekažnjeno. Možda i sa više golova u našoj mreži.

Jesu li očekivanja javnosti  previsoka?

U utorak je novi  ispit za bh. tim.

U Torinu će odmjeriti snage sa jednom novom reprezentacijom Italije koja korača stazama uspjeha i ima maksimalnih 9 bodova iz tri meča.

Ipak, prije toga treba fokus analize usmjeriti na temeljnom pitanju- zašto igrači nisu mogli više trčati u drugom dijelu.

Na taj način bi namatnuli svoj stil igre (posjed lopte), te zašto se unatoč hendikepu nestostatka Pjanića dogadio taktički raspad igre?

Naime, osnove taktičke postavke trebale bi funkcionirati neovisno o razini trke.

Postavlja se pitanje da li je pad igre došao zbog slabije forme važnijih igrača ili su očekivanja javnosti previsoka?

Dakako, Prosinečki će povući neke korake, ali kako se nazire iz njegovih izjava bit će to korekcije, ali ne i rezovi.

Treba biti realan, niti jedan trener neće mijenjati ekipu revolucionarno. Učinit će to u slučaju kartona, povreda ili ponavljanja raspada sistema. U svim opcijama Zmajevi su još u igri za odlazak na Euro.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...