[life analiza] Razlozi zbog kojih nije dobro da nas Robert Prosinečki vodi u baražu

- Advertisement -

Bh. nogometna reprezentacija poražena je u utorak navečer, u okviru 8. kola kvalifikacija za odlazak na Euro 2020. godine, od odabrane selekcije Grčke rezultatom 2:1.

Meč u Atini pokazao je svu nemoć izabranika Roberta Prosinečkog koji su nakon poraza izgubili šanse da se direktno, kroz kvalifikacije, nađu na kontinentalnoj smotri.

Tinjajuća nada je još ostala da se kroz dodatne kvalifikacije trasira put na Evropsko prvenstvo.

Piše: Edin Isanović

Dakako, kroz Ligu nacija Zmajevi su osigurali baraž gdje je naš državni tim igrao već tri puta (dva puta odmjerili snage sa Portugalom i jednom sa Irskom), ali niti jednom nisu izborili odlazak na veliko takmičenje.

U trenucima kada je bh. nogometna reprezentacija igrala ovo novo UEFA-ino takmičenje na selektorskoj klupi bio je Prosinečki.

Ipak, postavlja se pitanje je li dobro da nas aktuelni starteg vodi u baražu koji je predviđen za mart 2020. godine.

U nastavku teksta, kroz prizmu čnjenica, navest ćemo razloge zbog kojih nije dobro da hrvatski stručnjak bude na selektorskoj poziciji.

Utakmica osmog kola kvalifikacija za EURO 2020: Grčka – BiH, AA

Stigla je na red Grčka i zajedno s njom – otrežnjenje

Donošenje velikih zaključaka treba imati i velike argumente i ne smiju se donositi  na temelju jedne utakmice.

No, BiH je izgubila od Grčke toliko uvjerljivo na terenu, toliko žalosno, toliko nemoćno da je teško ne zapitati se – čeka li nas novo razočarenje u baražu?

PROČITAJTE JOŠ:  Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Trijumf u subotu nad Finskom od 4:1 nagovijestio je bolju atmosferu, probudio nadu, a pozivnica za dvoboj u Atini nije moga biti ljepša.

Činilo se da Zmajevi mogu ispisati ljepši finiš kvalifikacija. Onda je stigla na red Grčka i zajedno s njom – otrežnjenje.

Bez pobjede u gostima u kvalifikacijama

Porazom u Atini nastavljena je tradicija – bez osvojenog boda u gostima. Gubili su Zmajevi redom od Finske, Italije, Armenije i Grčke.

Na taj način  ne može se izboriti odlazak na Euro. Dakako, porazi su sastavni dio nogometa, ali toliko loša igra, a posebno činjenica da su Zmajevi u drugom poluvremenu potpuno odustali, nije prihvatljiva.

Najbolje je na društvenim mrežama napisao jedan vatreni navijač bh. tima: ”Kome ovdje treba pobjeda, Grčkoj ili Bosni i Hercegovini”?

Od mogućih 12 gostujućih bodova, Zmajevi su osvojili – 0. Statistički gledano, samo utakmice u gostima – BiH je lošija i od Lihtenštajna. Svaki komentar je suvišan.

Utakmica osmog kola kvalifikacija za EURO 2020: Grčka – BiH

Prosinečki je statistički najlošiji selekotor u posljednjih 10 godina

Aktuelni selektor Robert Prosinečki do sada je 20 puta vodio nacionalni tim (taj broj će se povećati), a upisao je 8 pobjeda 6 remija i 6 poraza, što ga čini jednim od najneuspješnijih selektora. Sigurno će voditi bh. tim sa klupe u novembarskim dvobojima protiv Lihtenštajan i Italije.

PROČITAJTE JOŠ:  Otkazana utakmica između BiH i Izraela

Nakon toga će se razmatrati njegov evenutalni ostanak. Međutim, ovdje treba istaći kako je nakon poraza od Armenije ponudio ostavku, koja je odbijena.

No, čini se kako će teško preživjeti činjenicu da je statistički najneuspješniji selektor u posljednjih deset godina.

Premda je sramotna teška riječ, drugačije se ne može okarakterizirati poraz od Grka u utorak navečer. Također, sve navijače dodatno iritira selektorova izjava nakon meča: ” Ne znam šta se dogodilo, odigrali smo loše”. Pa ako ne zna šef državnog tima, ko treba znati.

https://www.facebook.com/lifebih/videos/2342234282491499/

Šuplja odbrana razlog sunovrata u kvalifikacijama

Bh. tim ima omjer 3 pobjede, 1 remi i 4 poraza. Gol razlika je 17:14. Jasno je kako je šuplja odbrana jedan od razloga sunovrata u ovim kvalifikacijama.

Također, Prosinečkom se može ozbiljno prigovoriti na pozivanju pojedinih nogometaša koji nastupaju u nižim ligama, nekih koji nemaju kluba ili nekih koji ne igraju u svojim timovima.

Zmajevi su u nezaustavljivom padu i jasno je kako će se razmatrati imenovanje  novog selektora koji će ”probuditi” bh. tim u baražu.

Pomenuti razlozi potvrđuju da nije dobro da “Žuti” vodi bh. tim u dodatnim kvalifikacijama.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...