[life intervju] Admir Raščić: Nemam ništa protiv Želje, ali navijam za Sarajevo

- Advertisement -

Admir Raščić, bivši bh. reprezentativac i nekadašnji nogometaš Željezničara, Sarajeva, Olimpika, Borca iz Banja Luke, Sandefjorda, Novog Pazara, Sun Pegasus iz Hong Konga gdje je igrao sjajano i dospio na naslovnice novina,  nedavno je preuzeo Azot iz Vitkovića.

U razgovoru za Life.ba govorio je o ambicijama u trenerskim vodama, Premijer ligi BiH, vječitom sarajevskom derbiju koji je igrao kao član oba kluba, šansama za naslov prvaka i reprezentaciji BiH.

Piše:Edin Isanović

Na početku se osvrnuo na prvi trenerski izazov.

”Nedavno sam preuzeo ekipu koja se takmiči u Drugoj ligi Federacije – Centar. Na otvaranju sezone u tri utakmice nisu imali niti jedan bod i bilo je jasno kako je neophodna promjena. Kada sam došao prvo smo u Ilijašu odigrali 4:4, da bi sada za vikend pobijedili Krivaju 2:1. Imamo  trenutno 4 boda i mogu reći da sam zadovoljan početkom. U narednom kolu gostujemo Igmanu na Ilidži. No, istakao bih da je moj prethodnik uradio dobar posao, ali je već bio tu pet godina i mislim da je došlo do zasićenja. Motivisan sam, želim raditi ovaj posao. Sada na treninge Azota dolazi dosta nogometaša i mislim da se u budućnosti može napraviti lijepa priča”, kaže Raščić za Life.

Dodaje kako je položio A i B licencu u Centru za edukaciju pri Nogometnom savezu BiH.

”Da se nisam želio baviti trenerskim poslom ne bih uplovio u ove vode. Dakako, u budućnosti imam velike ambicije. Želim ići korak po korak, a naredne godine prisustvovat ću na predavanje za Profi licencu. U 2018. godini pokrenuo sam Školu fudbala Pro, ali je treniranje kluba nešto sasvim drugo”, tvrdi naš sagovornik.

Raščić kaže kako s velikom pozornošću prati Premijer ligu BiH koju je svojevremeno i igrao.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

”Naravno da pratim dešavanja u elitnom razredu bh. nogometa i mogu reći da će ova sezona biti zanimljiva. U prvi plan bih gurnuo sarajevske klubove i Zrinjski koji će se boriti za naslov prvaka. No, to je bilo uočljivo i prije početka prvenstva i neću reći ništa novo. Pozitivno sam iznenađen igrama ekipe Tuzla City i vjerujem da će se boriti za izlazak na evropsku scenu. Ne mislim da mogu biti konkurentni u borbi za titulu, jer znamo svi šta su Sarajevo, Željo i Zrinjski u bh. nogometu. Ipak, pohvalio bih Azmira Husića koji od ekipe Tuzla City pravi kvaliteten tim i poželio bih što više ljudi poput njega u našem nogometu”.

Pohavlio je dolazak Luisa Ibaneza u redove Plemića.

”To je dobar znak. Kada takav igrač prihvati da dođe i igra u ovdje, onda je to znak da Premijer liga BiH nije toliko loša koliko je neki osporavaju. Drago mi je da ćemo nogometaša takvog kalibra gledati na bh. terenima i svaka čast Upravi Zrinjskog što su uspjeli realizovati njegov dolazak”.

Navijači Sarajeva izuzetno cijene Admira Raščića koji je u bordo dresu igrao do krajnjih granica svojih mogućnosti. Pamti se gol Genku u Ligi prvaka. I danas na Koševu ”podignu palac gore” kada se spomene njegovo ime. Admir kaže kako je pratio vječiti derbi na Grbavici.

”Nije lako kada izgubite 5:2, ali je sve to nogomet. Treba tako gledati. Sarajevo je u aprilu slavilo 3:0 i tada im je mnogo više trebala pobjeda. Na kraju su dotakli vrh. Mislim da ih je sada stigao umor, ali se polako vraćaju i borit će se za naslov prvaka.  Posljednja dva derbija na Grbavici okončana su gol razlikom 5:5, a sjetite se da je ranije bilo dosta dvoboja bez golova. Međutim, kako je postavljena nova trava u Dolini ćupova igra se bolje i igračima je lakše. To vam govori da bh. stadionima nedostaje bolja infrastruktura. Ja sam igrao za oba kluba, ali sam to već ranije sve obajsnio. Nemam ništa protiv Želje, ali navijam i volim Sarajevo. Ne mogu zaboraviti kako su me navijači na Koševu lijepo prihvatili i sve ostalo. Sada kada smo izgubili pristalice Plavih su me zezali u Goraždu, ali to je draž najvećeg derbija”, naglašava naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Na kraju je govorio i o bh. nogometnoj reprezentaciji.

”Kao i cijela javnost očekivao sam više u kvalifikacijama za Euro. Ne volim se petljati u posao selektora, ali mi nije jasno kako pojedini igrači nisu bili na reprezentativnom spisku. Mislim da je golman Asmir Begović pomalo neopravdano udaljen iz državnog tima. Govorilo se kako je birao utakmice, a vidjeli ste kako je njega to sve puno koštalo, ako je istina. Sada mora da ide u Azerbejdžan da se dokazuje. Također, ima tu još nekih igrača koji su možda zaslužili da budu ‘unutra’, ali ne bih više o imenima. Selektor je najavio promjene za oktobar i vidjet ćemo šta će biti. Po prirodi sam optimista, ali bit će teško u naredne četiri utakmice izboriti drugo mjesto u grupi. No, nema predaje, treba odigrati na vrhunskom nivou i pokušati sve pobijediti. No, više ne ovisimo sami o sebi. Nakon toga treba vidjeti šta i kako dalje i dobro se pripremiti za baraž koji se igra u martu 2020. godine”, zaključio je Raščić.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...