[life intervju] Bruno Akrapović, najbolji trener u Bugarskoj u 2020.: Ivaylo Petev je stigao da napravi uspjeh, a ne da gubi vrijeme

- Advertisement -

Bivši bh. nogometni reprezentativac Bruno Akrapović radi fenomenalan posao u Bugraskoj. Aktuelni je trener ekipe CSKA iz Sofije i zauzimaju treću poziciju u prvenstvu. Njegova ekipa će se do kraja prvenstva boriti za sami vrh. Nedavno je njegov tim u Evropskoj ligi pobijedio Romu rezultatom 3:1. Ipak, ono što radi u ekipi CSKA koju je preuzeo u novembru 2020. godine, nastavak je sjajnog rada u ovoj zemlji. Prethodno je sa ekipom Lokomotiv Plovdiv osvojio Kup Bugarske, a onda je podigao još jedan trofej u ovoj godini. U finalu Superkupa Bugarske klub iz Plovdiva savladao je Ludogoretsa 1:0, koji je bio veliki favorit. Također, bh. stručnjak je izabran za trenera 2020. godine u Bugarskoj. U razgovoru za Life.ba Akrapović je govorio o novom selektoru bh. tima Ivaylu Petevu koji upravo dolazi iz Bugraske, a nekadašnji član državnog tima BiH imao samo riječi hvale za novog selektora Zmajeva. Također, govorio je o ambicijama njegove ekipe i o bugarskom fudbalu – općenito.

Bruno Akrapović

Piše:Edin Isanović

Na početku se osvrnuo na imenovanje bugarskog stručnjaka na užarenu klupu bh. tima.

”Novi selektor je veliko nogometno ime u Bugarskoj. Poznajemo se jer smo imali nekoliko okršaja jedan protiv drugog. Ivaylo je prije svega dobar čovjek, a nogomet sjajno poznaje. Napravio je veliki uspjeh ovdje. Ono što bih posebno naglasio jeste da je karakterna osoba, što je izuzetno važno. Zna da napravi dobru atmosferu. Dakle, po mom mišljenju, radi se o velikom stručnjaku i treba dobiti šansu, da mu se dopusti da radi onako kako on misli da je najbolje. Svi ga trebamo podržati i napraviti jednu dobru atmosferu u kojoj će voditi bh. tim. Volio bih kada bi se okružio pozitivnim ljudima poput Tomislava Piplice ili Elvira Baljića, da mu zaštite leđa. Kada ih čovjek vidi – osjeća se dobro. Definitivno, ima nešto u njima”, istakao je za naš portal Akrapović.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja
Bruno Akrapović

Aktuelni trener CSKA iz Sofije dodaje kako je i on bio kandidat za selektora, ali je shvatio da nije pravi momenat za to.

”Ne volim sada neke priče, ako nisam ja izabran – ništa ne valja. Selektor reprezentacije BiH će uvijek od mene imati podršku. I da nije Petev, da je neko drugi – ja bih ga podržao. I imat će pozitivne želje od mene – da ostvari dobar rezultat. Ivaylo je stigao tu da napravi uspjeh, a ne da gubi vrijeme. Evo, ispričat ću vam jedan detalj – kada sam došao u Bugarsku, tražio sam savjet od aktuelnog bh. selektora. Njegov telefon je 24 sata bio otvoren za mene i uvijek se nudio da mi pomogne. Zašto da se takvom čovjeku ne pruži šansa? Tvrdim da ima veliko znanje i da je čovjek s karakterom. No, trebat će mu vremena da nađe put našeg nacionalnog tima. Neki će reći – ‘Imamo tešku grupu’. No, danas nema lakih protivnika. Važan je pristup, da držiš do sebe i ne plašiš se nikoga. Istovremeno, da skautiraš svaku ekipu i ne kiksaš gdje ne smiješ”, kazao je naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva
Bruno Akrapović
Bruno Akrapović

O ambicijama kluba koji trenutno vodi, kaže.

”Trenutno smo treći, a imamo bodova kao i drugi. Stigao sam u novembru kada je bila reprezentativna pauza i imao sam malo vremena. U to vrijeme harala je korona u klubu. Dosta igrača je bilo umorno od Evrope ili su bili pozitivni na COVID 19. Nekako sam krpio i na kraju smo se sabrali. Dobili smo gradski derbi protiv Levskog, pobijedili smo Romu u Evropskoj ligi. Slavili smo i protiv ekipa koji se kvalitetom lošije od nas, a ti dvoboji su uvijek najteži”, kazao je Akrapović.

Prokomentarisao je nagradu koji je dobio za najboljeg trenera u Bugarskoj za 2020. godinu.

”To mi mnogo znači. Pogotovo kada odete u drugu zemlju i trebate da napravite uspjeh i ime.  Spojio sam i jedno i drugo. Ne može čovjek da bude radosniji od mene. Navijači Lokomotiv Plovdiva su me nosili na ramenima. Taj uspjeh dao mi je do znanja da mogu i više i da sam spreman za naredni korak. A to je bio najbolji i najuspješniji klub u Bugarskoj – CSKA Sofija. Nadam se da mogu i ovdje potvrditi svoje rezultate”.

Bruno Akrapović

Akrapović kaže kako je bugarska nogometna liga slična onima na Balkanu.

”Uvijek su dvije ili tri ekipe konkurentne za vrh. Tako je i u ostalim zemljama. Te ekipe će uvijek biti u gornjem dijelu tabele. Recimo, ovdje su najjači trenutno Ludogorets, CSKA, a Levski je malo pao zbog finansija”, zaključio je Akrapović.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...