[life intervju] Hidajet Hankić, golman Botev Plovdiva: Doveden sam s jasnom namjerom – da budem jedinica kluba

- Advertisement -

Potencijalni bh. nogometni reprezentativac Hidajet Hankić prije nešto više od mjesec dana potpisao je dvogodišnji ugovor sa bugarskim Botev Plovdivom. Ruski investitori novi su ulagači u ovaj klub, a jedno od prvih pojačanja bio je pomenuti čuvar mreže. Bez dvojbe, nakon dobre sezone u rumunskom Botosaniju, Hidajet je imao dobrih ponuda iz nekoliko klubova. No, najkonkretniji su bili iz Boteva koji su mu ponudili dobre uslove, a imaju i velike ambicije u narednom periodu. Pregovori su okončani na obostrano zadovoljstvo. Osim toga, prvi šef struke u ovom klubu je nekadašnji igrač FK Sarajevo Azrudin Valentić. Hankić se polako etablira u Botevu koji je trenutno drugi na tabeli nakon pet odigranih kola. Za Life.ba Hidajet je govorio o novom klubu, ambicijama, saradnji sa prvim šefom struke i trenerom golmana, bugarskoj ligi, uspjehu Veleža u Evropi.

Piše:Edin Isanović

Cilj je da klub u budućnosti bude na nivou Ludogoretsa

Na početku je podvukao kako je sjajno dočekan u novoj sredini.

”Za ono što sam doživio ,od kada sam došao, imam samo riječi hvale. Klub je izuzetno profesionalan, a uslovi su ,bez ikakvog laskanja, izvanredni. U Bugarskoj jedino Ludogorets ima ovakve uslove. Radi se profesionalno. Osobe koje su zaposlene u klubu su ljubazne i uvijek su nam na raspolaganju. Za ovaj kratak period sve zaslužuje ‘palac gore”, istakao je Hankić.

PROČITAJTE JOŠ:  Nudio novac i prevoz maloljetnicima: Policija ga prekršajno kaznila

Dodaje kako klub ima jasnu viziju i cilj.

”Jasno je da Botev želi koračati stazama uspjeha. Ne preko noći, nego korak po korak. Cilj je da klub u budućnosti bude na nivou Ludogoretsa. Dakle, žele biti dominantni u domaćem prvenstvu i ovdje vode računa o svim finesama”.

Hankić potcrtava kako je prvi šef struke ovog tima veliki profesionalac.

”Veliko je zadovoljstvo raditi i sarađivati sa Azrudinom Valentićem. Profesionalac koji drži disciplinu i ima jasan koncept. Želi da tim ima što veći posjed lopte i da dominira nad protivnikom. Iskreno, meni se dopada što forsira taj stil igre. Također, prema igračima se ponaša kao otac. Zna biti vrlo strog, ali isto tako – ako nešto trebamo uvijek su nam otvorena njegova vrata”.

Govorio je Hidajet i o treneru golmana.

”Trener golmana Dilyan Iliev je dugo vremena radio u Njemačkoj. Njegove metode su zbog toga potpuno drugačije od onih trenera sa Balkana. Čista njemačka škola, čak i komuniciramo na njemačkom jeziku. Imamo izuzetno dobru saradnju. On preferira njemački stil kao u Hoffenheimu – igra nogama, ofanzivno stajati, čitanje igre, igra jedan na jedan”, istakao je potencijalni bh. reprezentativac.

Hidajet Hankić

Jasan projekat i cilj

Hidajet smatra kako bugarska liga ima dobar kvalitet.

”Prije nego što sam potpisao znao sam da je Ludogorets nivo iznad, ali su tu još Botev, CSKA, Levski. Botev Plovdiv je ,što se tiče, tradicije, navijača, historije i finansija među velikanima svoje zemlje. Zbog dolaska novih investitora navijači očekuju povratak u vrh gdje ovaj klub objektivno i pripada. U martu 2022. godine trebala bi se završiti izgradnja stadiona koji će biti namoderniji u Bugarskoj. Tu je još i naš gradski rival Lokomotiva koja u posljednje vrijeme ima dobre rezultate, a velike zasluge pripadaju i bh. stručnjak Bruno Akrapović koje je napravio navjerovatne uspjehe s tom ekipom. Pričaju mi ,kada se igra gradski derbi, da je ludnica”, kazao je naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ:  Još se traga za tijelom malene Danke Ilić

Ne krije svoje ambicije.

”Doveden sam s jasnom namjerom – da budem jedinica kluba. S obzirom da sam došao nekoliko dana pred početak prvenstva jasno je kako trebam jedan period adaptacije kako bih stao među stative. Niti jednu prijateljsku utakmicu, ali ni pripreme nisam odradio s njima i ne bi bilo pošteno da sam odmah branio. Klub ima jasan projekat i cilj, tako je i projekat sa mnom. Sve se radi korak po korak, gleda se na duže staze”.

Na kraju je spomenuo igre Veleža u Evropi.

”Rođeni su cijelu naciju pokazali u najljepšem svjetlu. I učinili ponosnom. Ne smijemo dopustiti da se ,zbog poraza od Elfsborga, zaboravi uspjeh protiv AEK-a”, zaključio je Hankić.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....