[life intervju] Kemal Alispahić: Ovo se ne pamti u svijetu sporta, ali biće vremena za nogomet

- Advertisement -

Kemal Alispahić, bivši nogometni trener Željezničara, Sarajeva, Čelika i čovjek koji je dugo radio u inostranstvu u intervjuu za Life.ba govorio je o novonstaloj situaciji zbog korona virusa. Sport je paralizovan, virus hara Starim kontinentom, gotovo sva prvenstva u Evropi su prekinuta.

Piše:Edin Isanović

Alispahić na početku naglašava kako je dugo u nogometu, ali da za ovakav scenarij nije slutio da se može desiti.

”Dugo sam u sportu i ne pamtim nešto ovako. Mislim da je važno da su svi zaustavili prvenstva. Zdravlje je važnije od nogometa. Ima Svjetska zdravstvena organizacija i ona treba da donosi odluke, ne sportski radnici. Oni su sugerirali da lopta stane i to se desilo. Biće vremena za nogomet, sada je najvažnije da se ovaj virus stavi pod kontrolu. Naravno, biće problema oko termina kasnije. No, vidjet ćemo šta će se desiti narednih petnaest dana, ali odluka da se potpuno prestane sa nogometom je ispravna”, kaže na početku Alispahić.

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Dodaje da će ovakav scenarij imati posljedice.

”Svakako, sve osim zdravlja je nadoknadivo”.

Prokomentarisao je odluku UEFA-e da se Euro igra 2021. godine.

”Evropska krovna kuća nogometa vodila se odlukama Svjetske zdravstvene organizacije. Slijedili su te upute i donijeli jedinu ispravnu i očekivanu odluku”.

O nastavku Premijer lige BiH kaže.

”Trenutno je nemoguće donijeti bilo kakvu prognozu. Dobro je što se obustavilo, klubovi mogu trenirati i to se može kontrolisati. Mislim na 20 ili 30 ljudi. No, u ovom trenutku se obustavilo i to je ispravno. Vjerovatno će ,kada se odluči da se ponovo krene, Savez dati ekipama 15-tak dana da se ponovo pripreme. Svi su izašli iz priprema, odigrana su tri kola, ušlo se u formu i onda neočekivana pauza. Sada se igrači vraćaju na početnu nulu. Ekipama će ponovo trebati nekoliko kola da tempiraju formu”, istakao je Alispahić.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Ponovo je podvukao da je najvažnije da se stvari normaliziraju.

”Morat će se naći novi termini prema situaciji kako se bude odvijala. Prioritet je da se okončaju nacionalna prvenstva. Govori se i o tome da se prvenstva prekinu i da se prvaci administrativno proglase po aktuelnoj tabeli. Ima prijedloga da se negdje prvenstva i ponište. Nije korektno nekoga proglasti prvakom, da neko ispadne, a da nisu sve utakmice odigrane. Recimo, Liverpoolu nedostaju dvije pobjede da već budu prvaci Engleske nakon 30 godina. Ne bi bilo pošteneo da se to poništi. Mislim da će se sve prolongirati do momenta kada se bude moglo igrati, za neka bolja vremena. Šta god da se desi bit će manja šteta nego da se igralo”, zaključio je Alispahić.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...