[life intervju] Marko Topić: Uz dužno poštovanje prema svima, mi imamo samo tri ili četiri top igrača

- Advertisement -

Marko Topić je bivši nogometni reprezentativac BiH. Uvijek je za džavni tim igrao do krajnjih granica svojih mogućnosti.

Zbog odnosa prema državnom dresu ostao je omiljen među navijačima. Marko je uplovio u trenerske vode, a za Life.ba govorio je o svojoj edukaciji, Zmajevima, kvalifikacionom putu za kontinentalnu smotru koja će se održati 2020. godine, prokomentarisao je pozivanje pojedinih igrača u odabranu vrstu, a istakao je kako ipak očekuje plasman na Euro.

Piše:Edin Isanović

Trenutno pohađate edukaciju za Profi licencu. Koliko je još ostalo do ispunjenja cilja?

Od 2014. godine sam u Centru za edukaciju trenera pri N/FSBiH i sve seminare C,B,A UEFA Pro sam odradio bez i jedne minute izostanka u odnosu na neke moje prijatelje, odnosno bivše reprezentativce. Mogu reći da sam ponosan na sebe što je to tako i uskoro ću steći Profi licencu.

S obzirom da ste igrali za nogometnu reprezentaciju BiH sigurno je da i danas pratite igre nacionalnog tima? 

Svaku utakmicu reprezentacije gledam ili na TV-u ili uživo. Posljednja dva meča koje sam posmatrao bila su na Grbavici protiv Armenije i u Zenici protiv Grčke. Naredni dvoboj protiv Finske ću sigurno biti na tribinama Bilinog polja.

Zmajevi trenutno imaju 7 od mogućih 18 bodova u kvalifikacijama za Euro. Kako Vi komentarišete dosadašnjih šest odigranih utakmica?

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Da, imamo 7 od mogućih 18 bodova što je izuzetno malo i niko nije očekivao da ćemo neke utakmice odigrati ispod očekivanja. Prije svega, mislim na mečeve sa Grčkom kući, Finskom i Armenijom u gostima. Normalno je da sam razočaran lošim izdanjima i zalaganjem na terenu od nekih reprezentativaca. Uostalom kao i većina ljudi koji vole nacionalni tim.

Selektor Robert Prosinečki pozvao je tri nova igrača za utakmice koje se igraju u oktobru – Izeta Hajrovića, Matu Jajala i Armina Hodžića.  Jeste li očekivali duga imena s obzirom da imamo velikih pukotina u odbrani?

Selektor Prosinečki dobio je podršku Izvršnog odbora NSBiH, javnosti, bivših reprezentativaca kada je izabran za šefa državnog tima. Kada smo ušli u A-Ligu nacija svi su naglasili šta je Prosinečki napravio. Čudo, kada nešto ne ide ovakav je onakav, prodaje igrače, radi sa menadžerima. Sramotno. Što se tiče novih ili starih imena treba reći da mi nismo reprezentacija koja ima 15 do 20 top nogometaša. Mi ih ,uz dužno poštovanje, imamo samo 3 ili 4  Višću, Pjanića, Džeku i Gojaka koji to sigurno može postati. Što se tiče posljednje dvije utakmice, dvoboji protiv Lihtenštajna i Armenije, kada se pogleda ko je igrao od početka i koliko njih je nastupalo u klubovima postavlja se pitanje – Šta se drugo moglo očekivati? Todorović od 450 minuta odigrao 139 minuta u drugoj Bundesligi, Kolašinac od 270 minuta odigrao 19, Bešić od 5 utakmica ni minute nije upisao za svoj klub, Krunić od dvije utakmice, ni minute, Milošević isto igra u drugoj Bundesligi, Zukanović je odigrao dva meča, u Saudijskoj Arabiji.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Kakav rasplet očekujete u grupi?

Ja i dalje imam povjerenje u Prosinečkog i igrače da možemo otići na Evropsko prvenstvo. Kroz ove kvalifikacije teško, ali kroz doigravanje sigurno možemo.

Kako komentarišete pozivanje igrača koji ne igraju u svojim klubovima ili nastupaju u nižim ligama, a nepozivanje nekih, koji možda zaslužuju?

Selektor je taj koji je odgovoran za rezultate i za pozivanje igrača u državni tim. Možda se s njim i ne slažem u odabiru nekih, ali on je za to plaćen i on snosi svu odgovornost. U našoj Bosni i Hercegovini ima nekoliko miliona selektora i svaki taj ima svoje ideje ko da se zove, a ko ne. Što se tiče javljanja velikih stručnjaka da su oni spremni preuzeti odgovornost i reprezentaciju, ti svi koji su se javili i javljaju, nemaju šest mjeseci trenerskog staža zajedno, a oni bi preuzeli nacionalni tim. Stvarno smiješno. Moj savjet im je neka se dalje bave politikom, poker turnirima i komentiranjem utakmica.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...