[life intervju] Samir Avdić: Španci su zasluženo prvaci, oduševili su me Česi i Poljaci

- Advertisement -

Svjetsko prvenstvo u košarci završeno je suprotno očekivanjima većine stručnjaka i zaljubljenika u ovaj sport.

Španija je osvojila titulu, u finalu uvjerljivo savladavši Argentinu 95:75, a čak ni u polufinalu nije bilo glavnih favorita, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije. Francuska je završila na trećem mjestu nakon što je savladala Australiju, 67:59.

Razgovarao: Zlatko Šarić

Samir Avdić, legenda bosanskohercegovačke košarke, pomno je pratio sve utakmice u Kini, a u razgovoru za Life.ba govori o svojim utiscima sa smotre najboljih košarkaša na planeti.

Kako ocjenjujete Svjetsko prvenstvo u Kini?

– Kao i mnogi iz svijeta košarke, Svjetsko prvenstvo sam pratio uz prenose na Sportklubu. Zaista, SP je organizirano na vrhunskom nivou, barem što sam mogao vidjeti putem TV-a.

Košarka u grupnoj fazi je bila uvod u utakmice koje su odlučivale plasman za medalje. Generalno, smatram da je format od 32 reprezentacije preglomazan – rekao je nekadašnji košarkaš Bosne i reprezentativac bivše Jugoslavije i BiH.

Da li plasman na kraju Prvenstva izneđujući?

– Prvaci Svijeta su Španci, potpuno zasluženo, igrali su najkvalitetniju i najorganiziraniju košarku. Ipak Srbija i SAD nisu bili u borbi za medalju, te je to za mene prilično neprijatno iznenađenje, ali isto tako su me oduševile reprezentacije Češke i Poljske.

Zašto su Srbija i SAD podbacili iako su važili za glavne favorite?

PROČITAJTE JOŠ:  Počinje pretprodaja ulaznica za moguće finale baraža

– Obje reprezentacije su važile za favorite i osvajače medalja, što je potvrdio i FIBA ranking, ali ti planovi se nisu obistinili.

Mora se priznati da su otkazi Gregu Popovichu pričinili velike probleme, tako da je reprezentacija SAD poprimila potpuno drugačiju fizionomiju. Igrači SAD su kroz ovo prvenstvo shvatili, iskreno se nadam, da se u ostatku svijeta igra vrhunska košarka i da zbog toga mnogo igrača izvan SAD dolazi i igra na najvišoj razini u NBA.

Reprezentacija Srbije, jednostavno je imala loš dan, na kraju nisu izvukli pouku nakon izgubljene utakmice protiv Španije i to ih je koštalo osvajanja medalje.

Da li je i ovo jedna od potvrda da rezultate stvaraju ekipe, a ne igrači?

– Upravo reprezentacija Srbije je dokaz takvim tvrdnjama. Ekipa sastavljena od vrhunskih igrača, kojoj je na kraju nedostajao timski duh da ga pretoči u uspjeh.

Ko ti se najvise dopao od igrača, da li se pojavio neko od mlađih ko te iznenadio i najavio veliku karijeru?

Petorka turnira je proglašena i to je tako, ali ovo prvenstvo me je posebno dojmio Satoransky i reprezentacija Češke.

Generalno, prvenstvo po mojoj procjeni je prosječne starosti od 24 do 25 godina, izuzev velikog šampiona i vrhunskog igrača Scole, tako da o baš mladim igračima i nije bilo mnogo riječi niti je bilo prilike da igraju. Volio bih da griješim, ovo što sam izjavio.

PROČITAJTE JOŠ:  Mesud Pezer osvojio bronzu na Evropskom bacačkom kupu u Portugalu

Iako naše reprezentacije nije bilo u Kini, naš sudija Ademir Zurapović bio je djelilac pravde na četvrtfinalu, polufinalu i meču za treće mjesto.

– To je, prije svega, veliko riznanje za našeg suca Ademira Zurapovića koji je svojim kvalitetnim suđenjem zaslužio da se nađe među najboljih 6 sudija SP.

Priznanje je to svakako i za bh. košarku, jer i ovo je pokazatelj da se u BiH može istrajnim i dobrim radom uspjeti.

Samir Avdić

Dokumentarac o reprezentaciji BiH

Premijera dokumentarnog filma „The long shot“ zakazana je za subotu, 21. septembar, u 12.30 u kinu Cinema City, u okviru AJB DOC film festivala.

– Dokumentarni film potpisuju moji prijatelji Álvaro González-Aller i Oliver Valente. To je priča o košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine iz 1993.godine, našeg nastupa na Evropskom prvenstvu u  Njemačkoj i sjećanja na drage ljude koji nisu s nama, a ostavili su neizbrisiv trag u svijetu košarke. Iskreno preporučujem svima koji su u mogućnosti da pogledaju ovaj film – rekao je Samir Avdić.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...