[life preporuka] Koje utakmice gledati ovog vikenda

- Advertisement -

Liga šampiona je vrhunsko fudbalsko takmičenje, ali svaki strastveni ljubitelj ove igre zna da posebnu draž fudbalu daju nacionalna prvenstva puna vječitih, lokalnih i regionalnih derbija koji donose istinske navijačke emocije.

Ipak, malo je onih ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu koji u zrelijim godinama, uz porodične i radne obaveze, mogu ispratiti baš sve ono što se dešava na zelenim terenima širom Evrope.

Za njih donosimo najavu najvažnijih utakmica koje se igraju predstojećeg vikenda, kako bismo im pomogli da si dobro organizuju vrijeme i pogledaju barem jednu fudbalsku poslasticu s liste.

Prvenstva u ligama petice ušla su u svoje posljednje trećine što znači da prostora za kikseve više nema. Nivo stresa i neizvjesnosti dodatno je povećan u Italiji, gdje su zbog koronavirusa odgođene brojne utakmice iz prethodna dva kola, te u Engleskoj u kojoj je gotovo pola timova u igri za plasman u Ligu šampiona nakon najave da bi Manchester City mogao biti suspendovan iz evropskih takmičenja sljedeće dvije sezona. Krenimo redom.

SUBOTA

ENGLESKA

16:00 Arsenal – West Ham

Bez obzira na pozicije na tabeli, gradski derbi je gradski derbi, posebno kada igraju londonski timovi sa predugom historijom i rivalitetom. U ovoj utakmici i jednima i drugima su bodovi od izuzetnog značaja, Arsenalu (10. na tabeli) u borbi za 5. mjesto koje bi moglo da ih odvede u Ligu šampiona, a West Hamu (16.) u grčevitoj borbi za ostanak u društvu najboljih. Napomenimo još da za domaće neće igrati povrijeđeni Sead Kolašinac.

U ovom terminu još nekoliko ekipa koje gaje nadu da će izboriti Evropu, a možda čak i najelitnije evropsko takmičenje, igraju domaće utakmice. To su Crystal Palace (12.) protiv Watforda (17.), Sheffield United (8.) protiv Norwicha (20.) i Wolvesi (6.) protiv Brightona (15.). Upravo ekipa Wolverhamptona, nakon što su skinuli prvi skalp u sezoni lideru u EPL, izgleda kao najozbiljnija konkurencija Manchester Unitedu u borbi za tu petu poziciju.

Liverpool (1.) je, istina, doživio prvi poraz u sezoni u prošlom nastupu, no utakmica protiv Bournemoutha (18.) na Anfieldu, kojom otvaraju kolo od 13:30, ne bi im trebala biti veći problem, uprkos činjenici da su sve misli Redsa okrenute ka srijedi i okršaju sa Atletico Madridom u Ligi šampiona.

18:30 Burnley – Tottenham

Iako su u posljednja dva kola doživjeli poraze od Chelsea i Wolvesa, a potom ispali i iz FA kupa, Tottenham (7.) još uvijek nije daleko ni od petoplasiranog Uniteda (2 boda) niti od četvrtoplasiranog Chelsea (5 bodova razlike). Utakmica protiv Burnleya (9.) za Josea Mourinha dolazi u izuzetno nezgodnom trenutku. The Special One je bez usluga povrijeđenog napadačkog tandema Kane – Son, a u utorak ih čeka uzvrat protiv Red Bull Leipziga u Ligi šampiona. Na to sve, domaći nisu nimalo bezazlen protivnik s obzirom  na to da su samo dva boda iza Tottenhama i nadaju se da će pobjedom istaknuti svoju kandidaturu za Evropu.

FRANCUSKA

20:00 Nice – Monaco

U Francuskoj su stvari manje-više poznate ili su blizu toga. PSG će evidentno opet biti šampion, Marseille gotovo sigurno drugi, a za treću poziciju koja vodi u Ligu šampiona vodi se borba između Rennesa i Lillea.

Ipak, još je nekoliko ekipa koje se žele umiješati u tu bitku, a među njima su Nice (9.) i Monaco (7.) nakon čijeg će se međusobnog dvoboja u subotu barem jedna ekipa morati oprostiti od snova da zaigra u najvažnijem evropskom takmičenju sljedeće sezone. I bez ove činjenice, dvoboj kojeg zovu i derbijem Azurne obale jedan je od mečeva koji se u zemlji svjetskih prvaka prati s posebnom pažnjom. Prva utakmica između ova dva tima u ovoj sezoni završena je trijumfom Monaca od 3:1.

Subotnji termin u Ligue 1 otvaraju Strasbourg (10.) i PSG (1.) u 17:30, a od ostala četiri dvoboja u standardnom večernjem terminu moglo bi biti zanimljivo u derbijima začelja. Bodove spasa u međusobnom meču tražiće Metz (15.) i Nimes (18.), te Dijon (17.) na domaćem terenu protiv otpisanog Toulusea (20.).

PROČITAJTE JOŠ:  Samira Hurem više nije selektorka ženske nogometne reprezentacije BiH

NJEMAČKA

18:30 Borussia Monchengladbach – Borussia Dortmund

Posljednja utakmica Bundeslige u subotu je ujedno derbi dvije Borussije i timova koji dišu za vratom vodećima Bayernu i RB Leipzigu. Domaćini se nadaju da će prekinuti niz od čak devet uzastopnih poraza od imenjaka iz Dortmunda.

Zadnji put je ekipa iz Monchengladbacha slavila još 2015. godine, a neriješenog rezultata u dvobojima dvije Borussije nije bilo od februara 2013. Ni oni stariji ljubitelji Bundeslige neće se moći sjetiti utakmice ova dva tima koja je završila bez golova. Gotovo je izvjesno da će se mreže tresti i ovog puta.

U terminu od 15:30 igra se pet bundesligaških mečeva, a biće zanimljivo vidjeti hoće li Red Bull Leipzig (2.), koji gostuje Wolfsburgu (7.) održati korak za liderom Bayernom pred gostovanje u Londonu u Ligi šampiona.

ŠPANIJA

16:00 Atletico Madrid – Sevilla

Mnogi su momčad Diega Simeonea pred početak sezone vidjeli kao kandidata za naslov osvajača La Lige, međutim, ova ekipa dočekuje meč sa Sevillom u 27. kolu tek na petoj poziciji na tabeli. Pobjeda za domaćine u ovoj utakmici je imperativ kako bi se vratili na mjesta koje vode u Ligu šampiona, a jednu od tih drži upravo Sevilla (3.) koja ima tri boda više od crveno-bijelih iz Madrida.

Važno je imati na umu da obje ekipe čekaju i obaveze u Evropi sljedeće sedmice. Atletico će u srijedu braniti 1:0 na Anfieldu, dok Sevilla dan kasnije dočekuje Romu u prvoj utakmici osmine finala Evropa lige.

18:30 Barcelona – Real Sociedad

Ni novi trener Barceloni (2.) nije donio stabilnost i kontinuitet dobrih rezultata, a nedavni poraz u El Clasicu je bio znak za uzbunu. Pobjeda protiv Sociedada (6.) stoga je imperativ za Blaugranu. No, gosti su i ove godine sasvim solidni, u igri su za Ligu šampiona i dolaze na Camp Nou s tri pobjede u nizu. Prva međusobna utakmica ove sezone završena je podjelom bodova, no, s druge strane, ekipa Sociedada nije osvojila ni boda u Barceloni već duže od dvije decenije.

U preostale dvije utakmice subotnjeg programa La Lige sastaju se Eibar (16.) i Mallorca (18.) od 13:00, te Getafe (3.)  i Celta Vigo (17.) u večernjem terminu od 21 sat.

NEDJELJA

ENGLESKA

15:00 Chelsea – Everton

Domaćin u posljednje vrijeme igra promjenjivo, dok ekipa Carla Ancelottija pobjedom može dodatno zakomplicirati borbu za četvrtu i petu poziciju. Utakmice Chelsea (4.) i Evertona (11.) su uvijek zanimljive, a činjenica koja bi mogla ići na mlin gostima i eventualnom iznenađenju jeste ta da Karamele ne znaju za poraz u posljednje četiri utakmice protiv Plavaca iz Londona.

17:00 Manchester United – Manchester City

Bez obzira na to što City (2.) nema veliki takmičarski motiv do kraja sezone u EPL, te da s većim nestrpljenjem čekaju odluku suda vezano za dvogodišnju suspenziju koju su dobili od UEFA-e nego rasplet prvenstva, derbi protiv Uniteda (5.) je uvijek utakmica u kojoj su igrači posebno motivirani.

Crvenim đavolima je pobjeda svakako potrebnija u borbi za pozicije koje vode u Ligu šampiona, ali upravo to može biti dodatni motiv gostima da uvesele svoje navijače u jednoj jako turobnoj sezoni. U prvom derbiju na Etihadu ove sezone slavio je United, što je još jedan dodatni motiv Guardiolinoj ekipi da se osvete gradskom rivalu.

FRANCUSKA

21:00 Lille – Lyon

Lyon (5.) ima dvije šanse da popravi utisak u do sada razočaravajućoj sezoni. Prva je da se pobjedom u gostima protiv Lillea (4.) vrati u borbu za Ligu šampiona koja im trenutno bježi 7 bodova, a druga je da protiv Juventusa u Ligi šampiona gdje će pokušati izboriti plasman među najboljih 8 ekipa Starog kontinenta.

PROČITAJTE JOŠ:  Budi i ti vjetar u leđa -100 hiljada do Saalbacha

Sigurno je mnogo realnija ova prva opcija i zbog toga za tim kojeg predvodi Rudi Garcia utakmica s Lilleom može biti prekretnica sezone. Međutim, i domaćini imaju svoju računicu u borbi za treće mjesto sa Rennesom koji im bježi za jedan bod.

U preostale dvije utakmice u nedjelju bi takođe moglo biti zanimljivo. Montpellier (6.) bi eventualnom pobjedom kod Rennesa (3.) u utakmici koja se igra od 17 sati maksimalno zakomplicirao bitku za Ligu šampiona, dok će u terminu od 15:00 St. Etienne (16.) biti pod imperativom pobjede protiv Bordeauxa (12.) pred svojim zabrinutim i ljutim navijačima.

ITALIJA

20:45 Juventus – Inter

Ovog vikenda je u Serie A trebalo biti odigrano redovno 27. kolo, ali bez prisustva publike. U zadnji čas su čelnici lige odlučili da će se igrati samo u nedjelju i to zaostale utakmice iz 26. kola, no i dalje na snazi ostaje odluka da će se igrati pred praznim tribinama. Ogromna je to šteta zbog krajnje neizvjesne borbe za scudetto kakvu nismo gledali već desetak godina, a upravo u ovom kolu se po 174. put igra meč kojeg zovu i derbijem Italije.

Susreti Juventusa (2.) i Intera (3.) uvijek su nešto više od obične utakmice, a ovaj dolazi u trenutku kada se, nakon jako dugo vremena, obje ekipe bore za titulu. Meč je to koji bi mogao riješiti ponešto, naprimjer izbaciti crno-plave iz trke za scudetto, ali nikako neće riješiti sve. Nijedna od ove dvije ekipe se ne može pohvaliti sjajnom formom, a dodatni grč domaćim igračima će biti i to što igraju pred praznim tribinama iako vjerovatno ni gostima nije svejedno. U prvom dijelu sezone Juventus je slavio na San Siru preuzevši tada vrh tabele upravo od Intera.

U sjeni velikog derbija u nedjelju se igraju još četiri utakmice Serie A. Od 12:30 kolo otvaraju Parma (9.) i davljenik SPAL (20.), u standardnom terminu od 15 sati Milan (7.) i Genoa (18.), te Sampdoria (17.) i Verona (8.), a od 18 sati Udinese (14.) dočekuje Fiorentinu (13.).

NJEMAČKA I ŠPANIJA

U Bundesligi i La Ligi u nedjelju nema derbija, ali neće nedostajati zanimljivih utakmica. Napomenimo samo da će lider Bundeske Bayern dočekati Augsburga (13.) od 15:30, dok vodeća ekipa La Lige Real Madrid u posljednjoj utakmici dana od 21:00 ide na noge Betisu (14.) protiv kojeg žele da potvrde pobjedu iz El Clasica u prošlom kolu i zadrže prvo mjesto.

OSTALE LIGE

17:00 Sivaspor – Galatasaray

U Turskoj Superligi čak četiri ekipe na vrhu tabele dijeli samo bod razlike. Dvije od njih, Sivaspor (4.) i Galatasaray (3.) igraju međusobni derbi koji bi, u ovisnosti od subotnjih rezultata Basaksehira i Trabzonspora, jednu od ove dvije ekipe mogao izbaciti iz utrke, a drugu na vrh tabele. Mala prednost je na strani zahuktalog Galatasaraya kojeg predvode probuđeni Falcao (dva gola u posljednjem kolu) i legendarni Fatih Terim. Ipak, Sivaspor je jedina ekipa u ligi koja nije poražena ove sezone na domaćem terenu i nadaju se da će tako ostati i nakon derbija u nedjelju.

https://youtu.be/u7zC5v6yDD8

17:30 Rijeka – Hajduk

Jadranski derbi je uvijek pun napetosti i žara, a ove godine je ulog veći nego ikad. Rijeka (3.) i Hajduk (2.) se bore za drugu poziciju u HNL-u koja, ponajviše zahvaljujući Dinamovim uspjesima u Evropi, vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona. Velike rivale sa jadranske obale dijeli samo bod na tabeli, a za vrat im puše Dinamova filijala, Lokomotiva iz Zagreba. U ovoj sezoni odigrana su dva jadranska derbija, u prvom su rivali podijelili bodove u Rijeci, dok je u drugom Rijeka protutnjala Poljudom slavivši s čak 4:0.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...