(life priča) Mirsad Kadrić, potpredsjednik OK Ilijaš: Ženska ekipa punila je dvoranu, povećali smo broj polaznika i klub ćemo jačati organizaciono

- Advertisement -

Odbojkaški klub Ilijaš osnovan je 1975. godine Tada i počinju sa takmičenjima u obje selekcije – ženskoj i muškoj. U posljednje vrijeme bilježe dosta uspjeha u domaćem takmičenju, posebno u ženskoj konkurenciji. Prije nekoliko dana održana je redovna Izvještajna skupština kluba. Prezentirani su rezultati u protekloj sezoni, koji su zbog uspjeha seniorskih ekipa, ocijenjeni kao najbolji do sada. Također, jednoglasno je donesena odluka da se krene u realizaciju razdvajanja muškog i ženskog kluba kako bi se i na taj način olakšao i poboljšao način funkcionisanja i rada. Tim povodom razgovarali smo sa Mirsadom Kadrićem, potpredsjednik OK Ilijaš i prvim šef struke ženske seniorske ekipe. U intervjuu za Life.ba govorio je o aktuelnom broju članova, uspjesima, najavljenom razdvajanju ženske i muške ekipe, popularnosti odbojke u Ilijašu, planovima za budućnost, ali i o aktivnostima reprezentacije gdje je član Upravnog odbora.

Piše:Edin Isanović

Na početku je govorio o broju članova ovog kolektiva.

”Pored seniorskih ženske i muške ekipe, računajući sve mlađe kategorije sa Školom odbojke, brojimo oko 100 članova. Ogromnu većinu čine djevojčice, skoro 80 posto, dok je odziv dječaka izuzetno mali. To je veliki problem sa kojim se susreću sve muške ekipe i klubovi u BiH”, kazao je Kadrić.

O rezultatima u protekloj sezoni kaže.

”Generalno gledajući, imali smo jednu od najboljih sezona za naš kub u kojoj je muška ekipa zauzela 2 mjesto na tabeli Superlige FBiH, sa bodom manje od prvoplasirane ekipe OK Ilidža. Djevojke su završile kao prvakinje Superlige FBiH – Jug sa ostvarenih 17 pobjeda i jednim porazom u 18 odigranih prvenstvenih utakmica. Bez dvojbe, veliki rezultat za koji mislim ,da će se u ovako kvalitetnoj ligi, teško ponoviti. To prvo mjesto nam je donijelo mogućnost da igramo play- off za ulazak u Premijer ligu BiH. U dvije utakmice igrali smo protiv ekipe OK Kula Grdačac koji su bili prvaci Superlige FBiH – Sjever. U obje utakmice poraženi smo rezulatatom 3:1. Odmah da kažem zasluženo. U ovom trenutku bolja ekipa plasirala se u Premijer ligu. Mi im želimo puno sreće u najvišem rangu takmičenja”, kazao je naš sagovornik.

Posebno je naglasio kako je porasla popularnost odbojke u Ilijašu, što zaslužuje ”palac gore”.

PROČITAJTE JOŠ:  Još danas ljetne temperature, a sutra poslijepodne stižu kiša i snijeg

”Itekako je porastao interes u našoj opštini što govori podatak da je sportska dvorana u Ilijašu, u posljednje tri domaće utakmice prvenstva, bila potpuno puna. Imali smo nevjerovatnu podršku naših navijača tokom cijele sezone i to je naš najveći dobitak. Po mom sudu, možda čak i veći od osvajanja prvog mjesta. Ovaj veliki uspjeh odbojkašica je svakako doveo i do toga da je došlo i do povećanja broja polaznika u Školi odbojke, što je još jedan pokazatelj kako se uspjehom mnoge dobre stvari same dešavaju. Pored mene, u stručnom štabu bili su asistenti Aldin Kešo i Himzo Hodzic. Mušku ekipu vodi Zdravko Barić, a u Školi odbojke rade licencirani odbojkaški treneri Muhamed Kadrić i Ajša Alić ”, istakao je Kadrić.

Potpredsjednik kluba imao je riječi hvale za podršku opštinu.

”Što se tiče Opštine Ilijaš i ostalih nivoa vlasti, tu imamo  dobru saradnju.  Prepoznati smo kao zdrav kolektiv, prepoznatljiv brend za lokalnu zajednicu, tako da osjetimo i blagu promjenu na bolje nakon ovih rezultata. Mislim da ćemo u narednom periodu imati još bolju saradnju i veću podršku. Kako opštine tako i Ministarstva za sport i kulturu iz Vlade KS. Volio bih kada bi se svaka mala opština ili grad opredjelio za, uslovno rečeno, ‘male’ i jeftinije sportove za jači razvoj i svoju bolju promociju. Recimo, za stabilnog Premijerligaša BiH u odbojci potrebno vam je otprilike 60 do70 hiljada KM, a za prvoligaša Federacije BiH u fudbalu, rang kojeg mi igramo, ne može vam biti 350 hiljada KM. Zato vidimo da u Evropi najbolji klubovi dolaze iz malih gradova”.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća kod Varaždina: Poginula dva muškarca, kvadom upali u rijeku

Kadrić podvlači kako je veliki broj igračica i igrača koji su ponikli u OK Ilijaš igrao za najbolje bh. klubove, a neki još uvijek nastupaju i van granica BiH.

”Kao najsvježiji primjer možemo uzeti Adija Osmanovića koji će od naredne sezone igrati u najvećem rangu takmičenja odbojke u Turskoj. Meni lično, kao njegovom prvom treneru, veće zadovoljstvo i ponos, ne treba”.

Za potpredsjednika kluba u budućnosti je najvažnije da klub jača organizaciono.

”To je nešto što nam je prioritet i na ćemu želimo da radimo. Možeš imati najbolju ekipu, ali ako klub još nije stabilan i zreo za neki iskorak – sve ostalo je kratkog daha. Mi sada imamo ekipu koja će i naredne sezone igrački biti među vodećima u ligi, a hoće li to biti dovoljno za iskorak, ne znam – vidjet ćemo”.

Na kraju je potcrtao kako će kao član UO Odbojkaškog saveza BiH težiti da ostvari nekoliko ciljeva.

”Ono na ćemu ću sigurno insistirati, u mogucnostima koje imam, je da se omoguće i poboljšaju uslovi svih naših reprenzetativnih selekcija. Od najmlađih do seniorskih. Osim toga, tražit ću da se u rad Saveza, posebno u stručni i menadžerski segment, uključi što više naših bivših igrača koji su se dokazali u ovom poslu u BiH ili vani. Također, učinit ću sve da zaštitimo i naše mlade igrače koji žele ići vani i sam Savez od onih koji bi ih vodili bez nadoknade”, zaključio je Kadrić.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...