[life priča] Strongman Euro Cup u Srbiji: Veliki uspjeh Damira Stroila koji je osvojio prvo mjesto i zlato za BiH

- Advertisement -

Na takmičenju Strongman Euro Cupu koje je u subotu održano u Srbiji  u Kikindi bh. predstavnik Damir Stroil napravio je ogroman uspjeh osvojivši prvo mjesto. Ovo je tradicionalno takmičenje koje se već 19 godina održava u ovoj zemlji. Tako je pored renomiranih takmičara iz Mađarske, Srbije, Poljske i Rumunije predstavnik naše zemlje dotakao vrh u konkurenciji najjačeg čovjeka. Također, najzvučnija imena ovog sporta su se do sada nadmetali i osvojili prvo mjesto u Srbiji. Pored imena Ervin Katona, Matjaz Belsak, Martin  Wildauer, Gerald Gisel, ove godine se našao naš Damir Stroil, Sarajlija koji je BiH najsjajnije odličje.

Arnaut i Stroil

Piše:Edin Isanović

Damir se takmičio u šest disciplina: Nošenje teških kofera po 145 kg u obje ruke na distanci 25 metara, vuča kamiona od 10 tona samo rukama na 25 metara, prevrtanje gume od 400 kg tri puta, nošenje 220 kg utege 10 metara, nošenje Yoka gdje sjede četiri djevojke 360 kg na dužini 20 metara i nošenje kofera od 110 kg i brzo prebacivanje na dva bureta od po 105 kg na distanici 10 metara.

Stroil je od 6 disciplina u 5 bio na prvoj poziciji dominantan, što je bilo dovoljno za prvo mjesto. Atmosfera je bila sjajna, a sve je posmatralo nekoliko hiljada ljudi. Također, Kikinda je opravdala da je lider pomenutog sporta na ovim prostorima.

Nakon ovog podviga sretan je bio Damirov trener Adin Arnaut koji je istakao:

”Osvojeno je zlato za BiH, ovo je veliki uspjeh. Bravo Dado”, kazao nam je Arnaut.

Damir Stroil je trenutno broj jedan u ovom sportu u našoj zemlji. Damir voli reći kako –  jednostavno ako želite vidjeti dalje, morate se popeti više, odnosno uvijek nuditi više.

‘’Da bi uspio moraš biti kompletno jak. Potrebno je puno odricanja.  Dešava se da se pojedinci usmjere na ono što njima ide u tom trenutku. U prosjeku na velikom takmičenju bude pet do sedam događaja. To ne mogu mnogi izdržati. Važna je sinergija psihe i snage. U trenutku kada uzmeš recimo kofer u ruku, moraš racionalno razmišljati. Nosio sam u Bugarskoj kofer od 175 kila u jednoj ruci na 50 metara. Tada je bilo 38 stepeni. Pogrešan korak može biti poguban’’, rekao je u intervjuu prošle godine za Life.ba  Stroil koji je maksimalno posvećen ovom sportu i ne treba čuditi ovaj podvig.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...