[life video analiza] Treba li nam Udruženje klubova Premijer lige BiH?

- Advertisement -

Sindikat Profesionalnih Fudbalera u Bosni i Hercegovini nedavno je saopštenjem želio dodatno pojasniti bh. sportskoj javnosti prednosti i mogućnosti koje domaćem fudbalu nudi pokretanje Udruženja klubova Premijer lige BiH, s aspekta položaja igrača i samog takmičenja uopće.

Naglasili su da u potpunosti podržavaju tu inicijativu, te su u proteklom periodu ponudili pravne kapacitete Sindikata Profesionalnih Fudbalera u BiH kao pomoć i podršku ka formiranju tog Udruženja, što je proizvelo odobrenje velikog broja klubova.

O ovoj temi razgovarali smo u drugom izdanju Life Sport TV-a, sa Kemalom Alispahićem nekadašnjim trenerom Željezničara, Sarajeva i čovjekom sa velikim međunarodnim iskustvom.

Kemal Ahmetspahić

”Udruženje profesionalnih klubova nije nešto novo na ovim prostorima. To je jedna tema koja se dugo provlači u našem nogometu. Dakako, po ugledu na mnoge svjetske i evropske timove. Po mom mišljenju, to je potpuno normalno i potpuno opravdano da imamo jedno takvo Udruženje. To se tiče direktno klubova i njihove egzistencije. Treba procijeniti vrijednost Premijer lige BiH na tržištu, vjerovatno je ona zanimljiva. Također, možda  postoje institucije, čak iz inostranstva koje bi ulagale u Premijer ligu, što bi se ticalo jednog velikog kolača koji bi dijelili profesionalni timovi”, kazao je Alispahić.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Dodao je da bi Udruženje bilo uključeno u organizaciju takmičenja.

”Nadmetanje bi bilo pod njihovom direktnom kontrolom. Klubovi bi mogli da odlučuju o prelaznom roku, sistemu takmičenja, hoće li se igrati dvokružno, trokružno ili četverokružno. Mogli bi recimo da organizuju Superkup koji je nekada bio. Trebamo uzeti samo ono što već postoji. Vjerovatno bi bio i Arbitražni sud tokom Premijer lige. Osim toga, mogli bi razmišljati koliko će biti klubova u elitnom razredu bh. nogometa – 10, 12 ili 16. Sve su to neke stvari koje trebaju da odlučuju premijerligaši. Smatram da je formiranje Udruženja potpuno opravdano. Drago mi je da se pokrenula ta ideja”, zaključio je Alispahić.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Cijelu analizu u kojoj smo razgovarali i o 21. kolu nogometne Premijer lige BiH, kao i mogućem formiranju Udruženja premijerligaša BiH, pogledajte na linku ispod.

https://www.facebook.com/lifebasport/videos/839981306428964/

Vezani sadržaj: 

[life video analiza] Zašto bh. fudbal ne opstaje u evropskim takmičenjima?

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...