[life video analiza] Zašto bh. fudbal ne opstaje u evropskim takmičenjima?

- Advertisement -

Često se iskorak u Evropi pripisivao trenerima, a zbog toga im je čak bilo i zamjerano. Ustvari, i nije do njih, kaže u razgovoru za life.ba u drugom izdanju Life Sport TV-a Kemal Alispahić, nekadašnji trener Željezničara, Sarajeva i čovjek sa velikim međunarodnim iskustvom.

Kroz istoriju, dodaje, bh. klubovi su imali taj jedan dobar rezultat u Evropi.

“Da ne idemo sad predaleko kroz istoriju, ali Sarajevo je igralo protiv Manchester Uniteda, Velež sa Derby Countyjem, Sloboda je igrala neke značajne utakmice, Čelik…, dakle, nije strano našim klubovima da imaju uspjeha u Evropi, ali ipak treba reći da je od osamostaljena naovamo, to jedna potpuno drugačija situacija, kaže Alispahić. 

Prema njegovim riječima, upoređivati ligu Jugoslavije i ove današnje, ipak je to jedna velika razlika.

“Da biste vi igrali jedno veliko evropsko takmičenje, kao što je recimo grupna faza Lige Evrope, mislim da je vrlo važno imati tim. Tim je taj koji sebi krči put ka nekom velikom rezultatu. A ako uzmemo klubova u okruženju, mi ćemo vidjeti da su ipak tu postojala neka ulaganja i da su tu dovedeni igrači koji objektivno mogu da igraju na takvom jednom nivou”, smatra Alispahić.

Dodaje da, kada gledamo Bosnu i Hercegovinu, mišljenja je da naša zemlja obiluje talentovanim igračima, i ukoliko bi se u jednom dužem periodu uspio zadržati kontinuitet kvalitetnih igrača, ne bi bilo nerealno doći do takvog jednog plasmana.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

“Željezničar i Sarajevo su u nekoliko navrata bili vrlo blizu. Niti u jednoj od tih utakmica, recimo Sarajevo, nije bilo toliko nadigrano da se uočila neka ogromna razlika, izuzev možda utakmice protiv Borussije Monchengladbach, ali, ako se vratimo u neke druge utakmice, to je bilo vrlo blizu, podsjeća Alispahić. 

Podsjećamo, on je bilo na klupi tima sa Grbavice kada je Željezničar igrao protiv Newcastlea, kada također nije bilo prevelike razlike u odnosu snaga na terenu.

“Željezničar je u tom periodu napravio upravo ovo o čemu govorim. U tri, ili četiri sezone, zadržao je “gro” tima, kvalitetnih igrača, upravo ciljajući da može nešto napraviti u Evropi. Izuzimajući Newcastle, mi smo dobro odigrali i protiv Anorthosisa na Kipru koji je poslije toga bio učesnik i grupne faze Lige prvaka kao i izvanredne utakmice sa norveškim Lillestromom. Na Koševu smo sa Newcastleom odigrali jednu odličnu utakmicu pa čak i u Newcastleu bez obzira na poraz od 4:0, da bi nakon toga igrali baraž za Evropsku ligu gdje smo igrali sa Malagom koja je u prvih sedam utakmica španskog prvenstva te godine bila prva na tabeli. Poslije toga smo vidjeli da je i Sarajevo odigralo nekoliko izuzetnih utakmica, bez obzirana visok poraz od Bešiktaša kući, ali su u Istanbulu odigrali fantastično, kao i protiv Atalante bez obzira što ljudi spominju revanš, ističe Ahmetspahić.

PROČITAJTE JOŠ:  Elvedina Muzaferija je ponos, iduća sezona će biti još bolja

To znači, mišljenja je on, da se naši klubovi imaju za šta “zakačiti”.

“Sada je velika odgovornost na jednoj vezi između sportskih direktora i uprave kluba, odnosno sponzora. Jer, to ne mogu treneri raditi. Treneri se često mijenjaju. Mislim da treba uzeti jedan recept kao što je Crvena zvezda nekad imala sa Džajićem, Cvetkovićem…, gdje su oni u jednom trogodišnjem ciklusu stvarali jedan tim ciljajući da pokušaju osvojiti upravo to što su i uradili. Ovako, mijenjajući svake godine timove, igrače, trenere, bez nekog adekvatnog kapitala, mislim da je to nemoguće. Ali, uz dobru strategiju i posebnu odgovornost na sportskim direktorima koji bi znali na koji način naći igrače tog kalibra da mogu izboriti plasman, mislim da bi se uz posvećenost, u jednom periodu od dvije, tri godine, moglo ući u Evropsku ligu bez nekih problema, kazao je.

Cijelu analizu u kojoj smo razgovarali i o 21. kolu nogometne Premijer lige BiH, kao i mogućem formiranju Udruženja premijerligaša BiH, pogledajte na linku ispod.

https://www.facebook.com/lifebasport/videos/839981306428964/

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...