Liga prvaka: Fenomen Dinama i gdje smo mi [umjesto analize]

- Advertisement -

Dinamo Zagreb ostavio je u sjeni i pobjedu Paris Saint Germaina nad Realom, Napolija nad Liverpoolom, ostavio je u sjeni sve ono što se dešavalo u Ligi prvaka. Deklasirali su Atalantu 4:0, i to ne nekom srećom ili „ludim danom“, već zato što su potpuno nadigrali protivnika.

Piše: Zlatko Šarić

A nadigrati ekipu koja je italijansku Seriju A završila na trećem  mjestu nije mala stvar, ekipu koja je prošle godine izbacila Juventus iz Kupa, a oba prvenstvena meča sa velikanom iz Torina remizirala.

Bez obzira na sav šok koji je proizvela sjajna partija Dinama u Evropi, ne radi se o slučaju, već o dugogodišnjem planiranom radu koji je rezultate morao polučiti, kad-tad.

Prošle godine igrali su osminu finala Evropske lige, ove također jure osminu finala, ali najjače svjetske lige, Lige prvaka.

Dinamo Zagreb, (foto: Stipe Majic – Anadolu Agency )

Pažljiva selekcija, ulaganje u rad sa mladima, te postavljanje pozicije na tržištu u kojem se već godinama zna da se igrač Dinama može kupiti samo ako se iskešira ogroman novac.

Ispod milionskog obeštećenja, hrvatski prvak neće pustiti ni rezervnog igrača, a kamoli nekog od dragulja koje gotovo svake sezone izbacuju.

Kako će tek sada biti, nakon što su već osigurali oko 25 miliona za ulazak u grupe i pobjedu (samo jedna pobjeda donosi 2,7 miliona).

Utakmica 1. kola grupne faze nogometne Lige prvaka: Dinamo – Atalanta

Možda je najbolje čitavu priču oko Dinama suziti na jednu priču, onu oko Danija Olme.

PROČITAJTE JOŠ:  Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

Kada je ovaj talentirani Španac imao 16 godina, Dinamo ga je doveo u svoj omladinski pogon.

Olmo danas ima 21 godinu, vrijednost prema transfermarket.com mu je 30 miliona eura i vrlo je moguće da će oboriti rekord kluba, prodaju Marka Pjace Juventusu za 23 miliona eura.

A gdje smo mi tu. Naši klubovi godinama se vrte u krug, liga nam je možda čak i sve slabija, a uspjeh u Evropi je kada neka ekipa dođe do trećeg pretkola Evropske lige.

Najtalentiraniji igrači odlaze za par stotina hiljada eura, jasnu strategiju nema niti jedan klub, već se sve svodi da se nekako sklepa ekipa koja će te sezone izaći u Evropu, da se zaradi neki sitan novac, proda ono što se prodati može i onda ponovo u krug.

Kao primjer za posljednjih desetak godina možemo uzeti ekipe koje su osvajale trofeje Sarajevo, Zrinjski i Željezničar.

Željo je dominirao nekoliko godina, osvojio tri titule od 2010. do 2013. godine, ali najveći domet je bio da su se našli blizu evropskog iskoraka kada su gubili mečeve pretkola Lige prvaka od slovenačke Maribora i češke Viktorije.

Nakon toga se šampionska ekipa raspala, isprodavalo se igrača što je moglo, a Željo je otišao u prosječnost u kojoj nije mogao vladati ni bh. ligom.

PROČITAJTE JOŠ:  Samira Hurem više nije selektorka ženske nogometne reprezentacije BiH

Sarajevo je 2015. godine osvojilo titulu sa sjajnom ekipom koju su predvodili Leon Benko, Miloš Stojčev, Gojko Cimirot, izgledalo je kako će se napokon jedna ekipa izdići i barem zavladati našim prvenstvom. Jok. Najbolji igrači su otišli, a u Premijer ligi primat je preuzeo Zrinjski.

Mostarci su nastavili istim putem kao sarajevski rivali, čak tri puta zaredom su osvajali šampionske krune, a konačni epilog je nešto zarađenog novca i raspad svih tih ekipa pa danas imaju ekipu koja je mnogo lošija nego ona sa Nemanjom Bilbijom, Milošem Filipovićem, Kenanom Pirićem.

Slična sudbina nazire se i Sarajevu, aktuelni su prvaci, i najozbiljniji kandidati da odbrane titulu, ali ekipa koju imaju ako nije slabija nego lani, onda sigurno nije jača.

A to će biti dovoljno samo za eventualni uspjeh u našoj ligi i ponovno „časno“ ispadanje od nekog evropskog kluba.

Čini se kako kompletna sudbina bh. fudbala ovisi upravo od toga da li će neki klub napokon iskoračiti. Ojačati ekipu, planski prodavati igrače za ozbiljne novce, istovremeno angažiravši pojačanja koja će donijeti prelazak na novi nivo.

Taj klub bi vjerovatno povukao za sobom i ostale koji  bi jednostavno bili primorani da ga prate ako žele ostati u igri. Kada i da li će se to desiti, ostaje da čekamo. I da se nadamo.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...