Lige petice: Umjesto analize

- Advertisement -

Nakon što smo ispratili Čeferina iz novootvorene rezidencije BH fudbala, koji nam je rekao da od regionalne (jugoslavenske) lige nema ništa, mi smo se okrenuli ovim najboljim ligama pod okriljem organizacije kojoj je pomenuti na čelu (da budemo precizni – na njih pet).

Piše: CAntona

Eh sad, pitanje je mogu li Francuzi (sa jednim mega klubom) biti dio ove ekipe top 5, ali treba biti ozbiljna faca pa reći da oni to ne zaslužuju.

U ligi svjetskih prvaka je ovog vikenda odigrano 14. kolo i klub kojeg vodi mega zvjezda sa klupe je konačno upisao pobjedu (Caen-Monaco 0:1), ali se nije pomjerio sa dna tabele.

PSG, Lyon, Marseille i Nica su upisali rutinske, skoro identične pobjede, samo posljednji u nizu je igrao mini derbi protiv Lilla (Nice-Lille 2:0).

Vahid Halilhodžić

Halilhodžićev Nantes upisuje još jedan (drugi u dva posljednja meča) remi (Nantes-Angers 1:1) tako da je odgođen napredak na prvenstvenoj tabeli, trenutno je na 10. poziciji.

Madrid je ugostio još jedan derbi španske La Lige, ovaj put su Barceloni domaćin bili radnički dijelovi španske prijestolnice na svome Wanda Metropolitano stadionu te su utakmicu završili tako što su obje ekipe postigli po jedan gol, a osvojili po jedan bod (Atl. Madrid-Barcelona 1:1).

https://www.youtube.com/watch?v=rC93uWTZ5u0

Ovakvim ishodom madridskog derbija najviše se obradovala Sevilla koja je pobjedom kući protiv Valladolida (1:0) zasjela na vrh prvenstvene tabele.

Vjerovatno, danas-sutra da se zapute do Madrida, i GOŠK i Zvijezda 09 bi upisali pobjede protiv Reala. Ne postoji plastičnije objašnjenje posljednjeg prvenstvenog meča koji je Real odigrao (Eibar-Real Madrid 3:0).

Na otoku i u njihovoj Premier league, nakon vikenda i derbija između Tottenhama i Chelsea (3:1) na tabeli su akteri derbija zamjenili pozicije 3. i 4. (ko je bio gore sad je dole i obratno).

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Liverpool i Manchester City su rutinski odradili svoje mečeve tako da se mogu mirno pripremati za Ligu prvaka koja će nam u srijedu ponuditi i derbi u Parizu (PSG-Liverpool 21:00), dok će City u utorak na noge Lyonu koji im je nanio jedini ovosezonski poraz u svim takmičenjima (Lyon_Man. City 21:00).

Manchester United je ugostio ekipu Crystal Palace-a, koja na Old Trafordu nije postigla pogodak (a o pobjedi da i ne pričamo) posljednjih 500 minuta.

Joseov United se ovaj put solidarisao sa svojim gostima pa ni oni za 90 minuta nisu postigli ni jedan jedini gol (Manchester United-Crystal Palace 0:0), te je tako ekipa Paula Pogbe ostala na neuobičajeno velikoj udaljenosti za velikanima na tablici.

Sead Kolašinac (koji voli da se potpiše kao SEO) asistirao je Aubameyangu za pobjednički gol Arsenala u srazu sa Begovićevim Bournemouthom (Bournemouth-Arsenal 1:2).

Bundesliga je ove sezone definitivno najzanimljivija i to iz razloga jer Bayern ne liči na Bayern iz prošle godine.

Bayern kojem svako poluvrijeme neko, od ovih iz vrha upravljačkih struktura, ulijeće u svlačionicu da bi prisutnim rekao da je krajnje vrijeme da se uozbilje jer Borussia Dortmund se uopšte ne šali.

Niko Kovač zajedno sa bratom Robertom i zemljakom Hasanom nikako da uhvati kontinuitet u igri (kontinuitet pobjeda, bolje rečeno) što uveliko opravdava tračeve da su mu senatori u svlačionici otkazali poslušnost (Bayern-F.Dusseldorf 3:3).

Vedad Ibišević

Identičnim rezultatom završio je i zmajski okršaj u Berlinu gdje je Vedina Hertha ugostila Erminov Hoffenheim (Hertha-Hoffenhem 3:3), a zmajevi su se potrudili, da bi nama užitak gledanja bio potpun, da svaki bude i strijelac za svoj tim (Ibišević za 1:2 u 12. minuti; a Bičakčić za 1:3 u 55. minuti).

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha
Arhiv, ilustracija

Borussia Dortmund suvereno drži vrh tabele i nakon 12. kola te nakon gostujuće pobjede kod Mainza (Mainz-Bor.Dortmund 1:2).

Pobjede su upisali i prvi pratitelji Borussia Monchengladbach i E.Frankfurt. Lijepo je vidjeti da se i velikani kao što su Bayer i Schalke lagano penju na prvenstvenoj tabeli nakon pobjeda ovog vikenda (B.Leverkusen-Stuttgart 2:0; Schalke-Nurnberg 5:2).

Kolarov je, na press konferenciji uoči utakmice protiv Reala na Olimpicu u Ligi prvaka, pokušavao plastično objasniti navijačima Rome da to što su im zviždali poslije utakmice protiv Udinesea znači da oni, navijači Rome, pojma nemaju o Fudbalu, kao što on nema pojma o tenisu a voli tenis (Udinese-Roma 1:0).

Nakon ovog njegovog istupa je sigurno samo da će Kolarov idući put prvi biti prozvan za doping testiranje (i to testiranje ne samo na standardno zabranjene supstance).

Edin Džeko

Džeko je meč počeo na klupi, ali je priliku dobio od 71. minute. Miralem Pjanić je upisao asistenciju, tako što je Ronalda pronašao u trku nakon slobodnjaka, a kapiten Mandžukić je zaključio utakmicu tako što je jedan odbijanac pospremio u mrežu (Juventus-SPAL 2:0).

Rekli bismo da je Napoli kiksao u borbi sa Juventusom za naslov tako što je remizirao sa Chievom (Napoli-Chievo 0:0) koji je posljednji na tabeli, ali to bi značilo da je Napoli imao neku šansu u toj borbi za naslov, što nije ni blizu istini.

Derbi 13. kola Serie A su u nedelju odigrali Lazio i Milan koji je na kraju završio sa miroljubivih 1:1 ali su oba gola postigli igrači Lazia. Kapiten Lulić je odigrao svih 90 minuta, ali nije strijelac niti jednog gola.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...