Lige petice – umjesto analize: Messi je službeno kralj, car, don, Tito za  slobodnjake

- Advertisement -

U nedostatku kvalitetnog fudbala u kasnim satima te subotnje večeri, na Sport Klubu naletim na teksaški NBA derbi između Dallasa i Houstona (107:104).

Houston, u čijem je sastavu jedan Harden i jedan Cris Paul, i koji tri minute do kraja ima osam razlike i ima tu nesreću da je baš tad mali Slovenac Dončić Luka odlučio odigrati dvije minute kakve nikad niko u njegovim godinama u NBA odigrao nije (a svi znamo kakve su sve face prodefilovale tom ligom kroz njenu historiju).

Piše: CAntona

Ako si kojim slučajem, subotu proveo u nekoj diskoteci, kafani, polumračnoj sobi ili zadnjem sjedištu svoga auta i nisi do sad pogledao dvominutni šou Dončića onda je krajnje vrijeme da pogledaš ovaj video.

Vratimo se sad “najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu!“

U Italiji i njenoj Serie A je Inter propustio na gostovanju da spasi kakvo takvo uzbuđenje u ostatku prvenstva (Juventus – Inter 1:0).

U suštini, bila je to jako izjednačena utakmica, taktički jako dobro pripremljena od strane oba stratega, ali je Juve bio jači za Mandžukića. Svaki put kad smo pomislili ove sezone da je Roma dotakla dno, ona nas je uvjeravala da može i dublje.

Kako opisati meč u kojem imaš dva gola prednosti deset minuta prije kraja, a da tragedija bude kompletna, imaš gol prednosti i dva igrača više na terenu i trebas dvije minute odigrati da bi pobjedio, i ne pobjediš (Cagliari – Roma 2:2).

Ne znam je li potrebno napominjati kako je i poslije ovog debakla, trener Di Francesco, dobio apsolutnu podršku uprave kluba, mazohizam uprave nema granice.

U Francuskoj su neredi na ulicama, narod u “žutim prslucima“ (inače istim onim koje i mi imamo u svojim autima – i samo da se zna, ne prejudiciram ništa!) negoduje zbog cijene goriva po ulicama diljem države, tako da je i ovo kolo Ligue 1 samo djelimično odigrano.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Vaha (u meču još od srijede) je golijadom ispratio Marseile kući sa tri gola u mreži gostiju (Nantes – Marseille 3:2). PSG je u dva predhodna kola vezao dva remija!! Stvari se mjenjaju u Francuskoj, izgleda u svim životnim oblastima.

Kada je “Ruhrski derbi“ na programu, to kolo Bundeslige ostatak klubova igra svoje mečeve samo da se kolo može upotpuniti.

Dva grada (Gelsenkirchen i Dortmund), udaljena nekih tridesetak kilometara jedan od drugog, razlikuju se samo po boji dresova svojih lokalnih klubova i baš ta koloritna razlika je sjeme za sve ostale razlike i netrpeljivosti među njima.

Nakon subotnjeg okršaja između dva kluba puno zadovoljniji su bili žuto-crni gosti (Schalke – Borussia Dortmund 1:2) koji su ove sezone stvorili, još uvijek se ne usudim reći “šampionsku“, ekipu koja može da igra konstantno na svim frontovima ove sezone (Bundesliga, Kup i Liga prvaka). Svakao najslađi dio ove pobjede gostiju je postmečovska twitter objava.

Lionel Messi je pogodio dva puta za uvjerljivu pobjedu Bracelone na “gostovanju“ u Barceloni kod Espanyola, bilo je još golova u mreži Espanyola (Espanyol – Barcelona 0:4), ali ovi Messijevi, koji su mini remek djela izvođenja slobodnih udaraca, su natjerala ostatak svijeta (a samim tim i stručne javnosti) da zagrebe po statistici i svijetu obznani da je Messi i službeno kralj, car, don…..ukratko “Tito za  slobodnjake“, i to ne samo u poređenju sa pojedinačnim igračima nego i cijelim klubovima diljem liga petice.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Ako ti je nejasno ovo što si upravo pročitao, a odnosi se na Messija i slobodnjake, za tebe imamo i plastičnije objašnjenje u kratkom videu ispod.

Liverpool je nakon 16 kola Premier league na prvom mjestu, još samo 22 kola da izdrži na istoj poziciji, pa da i ja na proslavu odem u Liverpool (pa makar da ću na skejtu ili rolama putovati).

Mohamed S. je nakon dugo vremena postigao hattrick na utakmici (Bournemouth – Liverpool 0:4), što je odlična najava za meč jeseni koji ih očekuje ove noći na Anfieldu protiv Napolija.

Ovaj podatak o četri gola Liverpoola znači i da je Asmir isto toliko lopti morao prosljediti iz sopstvene mreže na centar igrališta.

Chelsea je klub koji je najzaslužniji što je Liverpool na vrhu tabele, jer je Chelsea nakon “milion“ godina uspio da nanese Man.Cityju prvenstveni poraz (Chelsea – Man.City 2:0).

Nakon odgledanog meča utisak je da Chelsea nije bio baš za dva gola bolji od Citya, ali je bio mnogo efikasniji u realizaciji kreiranih šansi za gol.

https://www.youtube.com/watch?v=XGy0nwsNZ0g

Večeras, nakon dvije sedmice prinudnog odmora, na rasporedu je završnica grupne faze Lige prvaka! Ne moraš biti nešto pretjerano pametan pa da zaključiš da će najuzbudljivije biti na Anfieldu

18:55   Galatasaray – Porto

18:55   Schalke – Lok.Moscow

21:00   Barcelona – Tottenham

21:00   Inter – PSV

21:00   Club Brugge – Atl. Madrid

21:00   Monaco – Bor. Dortmund

21:00   Crvena Zvezda – PSG

21:00   Liverpool – Napoli

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...