Luca Dallago pobjednik u okršaju dva tandema braće u Finskoj

- Advertisement -

U drugoj utrci Red Bull Crashed Ice sezone, proteklog vikenda u Jyvaskyli (Finska), pobjedu je odnio Luca Dallago (Austrija) koji je u dramatičnom finalu bio bolji od svog starijeg brata Marca i još jednog bratskog tandema – Scotta i Kylea Croxalla (Kanada).

Na ledenih -11 stepeni Celzijusa, ali po vedrom i sunčanom vremenu, Luca Dallago je došao do svoje prve Red Bull Crashed Ice pobjede u karijeri. Bila je ovo prva Red Bull Crashed Ice utrka koja se vozila po danu i jedina na stazi od prirodnog leda.

U dramatičnom finalu punom preokreta našla su se dva bratska tandema: Luca i Marco Dallago (Austrija) i Scott i Kyle Croxall (Kanada).

Najbolje je startovao Scott Croxall i došao u vodstvo na samom početku, ali se već na prvom zavoju zabio u ogradu nakon guranja s Marcom Dallagom koji je potom prešao u vodstvo, no samo nakratko, jer ga je svega par zavoja kasnije prestigao Kyle Croxall, posluživši se guranjem. Kyle do kraja nije ispuštao vodstvo, dok je Luca Dallago – jedini koji je utrku odvezao bez prekršaja i povrede – kroz cilj prošao par stotinki iza njega. No, nekoliko trenutaka kasnije sudije su diskvalifikovale Kylea Croxalla zbog guranja Marca Dallaga, koji je i sam diskvalifikovan zbog blokiranja Scotta Croxalla na početku.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Na kraju je poredak glasio: Luca Dallago, Scott Croxall, Kyle Croxall, Marco Dallago. U ukupnom poretku s 1.790 bodova vodi Marco Dallago, koji je pobijedio na otvaranju sezone u Saint Paulu prije dvije sedmice, Scott Croxall je drugi (1.400), a Luca Dallago treći (1.019).

„Cijela utrka bila je pomalo napeta jer se vozila po danu, ali meni se to stvarno svidjelo. Finale je bilo žestoko. Morao sam prikupiti svu snagu za finiš,“ rekao je Luca Dallago.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Veliko iznenađenje bilo je i ispadanje dvostrukog (i aktuelnog) prvaka Camerona Naasza (SAD) u četvrtfinalu. On se spotaknuo na udubljenje na stazi, i to dok je uvjerljivo vodio na pola puta do cilja.

U konkurenciji žena, Amerikanka Amanda Trunzo je ponovo bila dominantna i došla do druge uzastopne pobjede ove sezone, ispred Kanađanki Myriam Trepanier na drugom i Tamare Kajah na trećem mjestu, dok je četvrta bila Finkinja Miisa Klemola.

Trunzo uvjerljivo vodi i u ukupnom poretku, Trepanier je druga, dok treće mjesto zauzima aktuelna prvakinja Jacqueline Legere.

Treća stanica sezone slijedi za dvije sedmice u Marseilleu (Francuska).

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...