Omiljen kod navijača: Ove zanimljivosti možda niste znali o Marku Topiću

- Advertisement -

Marko Topić, bivši nogometni reprezentativac BiH odlučio je da igra za naš nacionalnim tim u najtežim trenucima 90-tih godina.

Premda je imao ponudu Hrvatske, niti jedne sekunde nije razmišljao. Odabrao je zemlju svog rođenja.

Vezani sadržaj: 

Deset stvari koje možda niste znali o Edinu Džeki

Stoga je i danas omiljen kod navijača u BiH. U nastavku teksta donosimo za čitatelje Muškog Portala deset zanimljivosti iz biografije koje možda niste znali o legendarnom napadaču našeg državnog tima – Marku Topiću.

  • U svojoj igračkoj karijeri Topić je nastupao u šest zemalja: Švicarskoj, Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj i Rusiji. U kojem god klubu je nastupao, igrao je do krajnjih granica svojih mogućnosti. Zbog toga navijači klubova za koje je igrao i danas dignu ”palac gore” na spominjanje njegovog imena.

Na Mediteranskim igrama u Bariju 1997. godine reprezentacija BiH pobijedila je favorizovanu Hrvatsku, koja je u to vrijeme imala sjajnu generaciju, rezultatom 1:0. Jedini pogodak za naš tim postigao je upravo Topić. Kada je zatresao mrežu rivala otišao je do klupe hrvatske selekcije i poljubio je grb BiH. Inače, Marko je stigao u svlačionicu našeg državnog tima na prijedlog Muhameda Konjića s kojim je u to vrijeme igrao zajedno u Cirihu. Također, nastupao je i za U-21 selekciju BiH.

  • Nakon sjajnih partija u Varteksu iz Varaždina Marko je 1998. godine potpisao ugovor s moćnim AC Milanom posredstvom menadžera Predraga Naletelića. U to vrijeme crveno- crni su bili jedan od najboljih klubova na Starom kontinentu. S obzirom da je bio mlad, a konkurencija je bila strašna posuđen je Monzi koja se tada takmičila u Seriji B. Ipak, ostaje zapisano kako je jedan bh. igrač stavio potpis na ugovor s Milanom. Marko je u to vrijeme trenirao u kampu Rossonera s velikim igračima tog vremena.
PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Topić je debitovao za seniorsku reprezentaciju BiH u utakmici protiv Tunisa kod selektora Džemaludina Mušovića. Kasnije je bio standardni reprezentativac kod Muzurovića, Hadžibegića i Smajlovića. Ipak, dolaskom na mjesto selektora Blaža Sliškovića nije dobivao poziv, iako je igrao izvanredno tih godina. Za bh. selekciju nije igrao od 2002. do 2009. godine kada ga je ponovo pozvao Miroslav Ćiro Blažević.

Kasnije je naglašavao kako mu se ostvarila velika želja da ponovo bude u bh. timu i da mu je to bio jedan od nasretnijih dana u životu. Sjedio je na klupi na utakmicama protiv Belgije u Genku i Zenici kada je naš tim ostvario dvije važne pobjede prije devet godina. Kasnije je u Francuskoj bh. reprezentacija odigrala prijateljski meč protiv Omana isto 2009. godine gdje je i završena reprezentativna karijera Marka Topića.

  • Topić je dobro igrao u Rusiji za Krylia Sovetov i Saturn. Nakon Rahimića i Blatnjaka ima najviše nastupa od bh. igrača u ovoj ligi (124). I još jedan podatak koji malo ljudi zna. Marko je drugi strijelac ruske lige u historiji kada se gledaju igrači s prostora bivše Jugoslavije. Samo je od njega više golova dao Zoran Tošić. On je u 187 utakmica postigao 37 golova, dok je Topić u u 124 meča zabio 36 golova.
PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Bivši bh. reprezentativac dobro govori četiri jezika. Njemački, italijanski, engleski i ruski. Sva četiri aktivno, a Marko kaže kako može davati intervjue na pomenutim jezicima. Od druge generacije reprezentativaca BiH vjerovatno je jedini koji se može pohvaliti ovim podatkom.

  • I u njemačkoj Bundesligi bio je izvanredan u Cottbusu i Wolfsburgu. Marko podvlači kako mu je upravo u Njemačkoj bilo najdraže igrati. Posebno ga je fasciniralo što čitave porodice dolaze na tribine i pružaju podršku svom klubu. Zato je za njega Bundesliga broj jedan.

Topić danas s porodicom živi u švicarskom Baselu. No, često dolazi u Hrvatsku na Krk, kao i u Orašje u BiH. Također, stalan je gost s porodicom tribina Bilinog polja gdje bodri bh. reprezentaciju.

  • Nakon okončanja uspješne nogometne karijere Marko je uplovio u trenerske vode. Završio je A i B licencu i ostalo je još da završi profi licencu. Jeadn period je zajedno s Admirom Smajićem radio u švicarskom Sionu. U to vrijeme Topić je trenirao napadače ovog kluba.

Marko je učestovovao i u humanitarnim akcijama. Nedavno je bez raznišljanja pristao da učestvuje u prikupljanju sredstava za pronalazk lijeka za Laforinu bolest.

Dakako, u humanoj misiji u otkrivanju lijeka priključili su se i ostali sportisti i sportski radnici koji su i snimili video, ali su i odvojili i određena finansijska sredstva za podršku u istraživanju ove rijetke bolesti koja oduzima ljudsko dostojanstvo. Marko Topić je bio među privima koji se odazvao.
 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...