Sport

Marko Topić za Life.ba: Ubijeđen sam da BiH ide na Euro, volio bih raditi sa Baždarevićem

0

Marko Topić, bivši bh. nogometni reprezentativac, nakon okončanja uspješne igračke karijere uplovio je u trenerske vode. Posljednjih godina konstantno se educira. Čovjek koji je igrao u ligama u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj i Rusiji, za Life.ba govorio je o edukaciji, bh. nacionalnom timu, uspjesima u Ligi nacija, kvalifikacijama za Euro i Robertu Prosinečkom.

Piše: Edin Isanović

Na početku je istakao kako će uskoro dobiti licencu koja je neophodna za samostalan rad.

”Što se tiče UEFA PRO licence ide dobro. U martu je drugi seminar i jedva čekam da završim i da mogu početi samostalno da radim. U međuvremenu ,dok se školujem, volio bih negdje biti pomoćni trener. Sa Mehmedom Baždarevićem sam stalno na vezi i nadam se da ćemo u budućnosti raditi zajedno”, kazao je Topić za naš portal.

Osvrnuo se na nastupe državnog tima u Ligi nacija.

”Reprezentacije mi je najdraža tema. O tome bih stalno nešto mogao pričati. Presretan sam što su momci uzeli prvo mjesto u grupi i što smo otišli stepenicu gore, u Ligu A- Lige nacija. Svaku utakmicu sam detaljno pratio. Dan prije dvoboja sa Sjevernom Irskom bio sam u hotelu sa selektorom Robertom Prosinečkim i Gordanom Ciprićem kojeg dugo vremena znam i jos draže mi je i radi njih što smo uzeli prvo mjesto”, kazao je naš sagovornik.
Topić smatra kako je veliki uspjeh biti u Ligi A, a uz to BiH će biti jedina zemlja sa Balkana u najjačoj grupi.

”Biti među 12 najboljih reprezentacija Evrope – sve je rečeno. Biti jedina reprezentacija sa Balkana u tom krugu nacionalnih timova, stvarno sam bez teksta i sratan sam zbog takvog ishoda”.

Nekadašnji reprezentativac BiH podvlači kako odlazak na kontinentalnu smotru ,ipak, neće biti tako lagan.

Marko Topić i Admir Smajić

”Što se tiče kvalifikacija za Euro 2020. godine rekao bih da to neće baš biti tako lako., ali sam optimista. Italija i Grčka će nam biti glavni konkurenti za prva dva mjesta, ali ako se nastavi raditi i vjerovati u to da se možemo kvalifikovati , uspjet ćemo. Mada ne smjemo nikoga potcjeniti od ostalih reprezentacija i svaku utakmicu moramo odraditi sto posto”, tvrdi bivši napadač Zmajeva.

LIFE:  Varešanović: Imam samo tri dana da upoznam ekipu, ali se nadam najboljem

Na pitanje hoće li se bh. reprezentacija plasirati na Evropsko prvenstvo, odgovara

”U to sam ubijeđen. Nikad se u životu nisam kladio, a smio bih to uraditi kada bi me pitali da li će BiH biti na Euru”.

Pohvalio je rad šefe državnog tima.

”Kako radi Robert Prosinečki? Sve se vidi, sve pokazuju rezultati. Svaki intervju koji dam kažem samo ga treba ostaviti na miru da radi, da poziva u reprezentaciju igrače za koje on misli da su mu potrebni, a ne da mu se neka imena nameću. On sigurno zna ko igra gdje i ko mu je potreban. Za dosadašnji rad mu dajem ocjenu devet, a kad nas odvede na EURO dobiti će desetku”.

Marko je na kraju istakao da ,i pored činjenice da je u najtežim trenucima igrao za reprezentaciju BiH, nikada nije dobio poziv iz NSBiH da radi u nekim selekcijama.

”Nažalost, nikad nisam dobio takav poziv od čelnih ljudi NFSBiH”, zaključio je Topić.

Facebook komentari


Crtica s Kineskog zida

Prethodni članak

Mara 13. 12. u Undergroundu

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Sport