Memija: Prijatelj mi je rekao da ne smijem dati gol; Radovac: Otac bi dobio srčani da dam gol

- Advertisement -

Sarajevski gradski derbi, najatraktivnija utakmica bh. fudbala, uvijek je sjajna prilika mladim igračima da se dokažu i već na početku svoje karijere postanu ljubimci svojih navijača. Osamnaestogodišnjaci Kerim Memija u plavom i Samir Radovac u bordo dresu bit će među najmlađim učesnicima predstojećeg 104. sarajevskog derbija. Za Anadolu Agency (AA) kazali su šta im znači najznačajniji meč u bh. ligi te šta očekuju od nedjeljne utakmice.

Kerim Memija, jedan je od Željinih “dječaka” koji će u nedjelju imati priliku da debituje u vječitom bh. derbiju protiv Sarajeva. Nada se da će mu u vječnom sjećanju ostati 104. duel “plavog” i “bordo” kluba.

Iščekivanje utakmice s nestrpljenjem

“Nekako sa nestrpljenjem očekujem utakmicu. Ovo je moj prvi seniorski derbi. Utakmica će biti neizvjesna i nadam se da ću svoj prvi derbi obilježiti pobjedom“, istakao je Memija u razgovoru za Anadolu Agency.

Najmlađi učesnici derbija: Memija: Prijatelj mi je rekao da ne smijem dati gol; Radovac: Otac bi dobio srčani da dam gol

Na pitanje može li navijačima Željezničara obećati postizanje gola, strijelac prvenstvenog pogotka prošlog vikenda u Bijeljini, kada je tim iz Sarajeva deklasirao Mladost iz Velike Obarske (3:0), rekao je:

“Ako bude prilika dat ću sve od sebe”.

Memija je odigrao puno derbi utakmica protiv Sarajeva, ali u omladinskoj konkurenciji. Kaže da su i to posebni mečevi.

“Bilo je malo treme pred svaku utakmicu. Ideš sa nadom da ćeš pobijediti. Atmosfera uoči omladinskih vječitih derbija nije daleko od ovog osjećaja u seniorskoj konkurenciji”, naveo je Memija.

Prošle godine završio je školovanje u Petoj gimnaziji u Sarajevu. Ima mnogo prijatelja navijača i Željezničara i Sarajeva. Smatra da je derbi puno više od obične utakmice dva kluba.

“Imam druga koji je išao sa mnom u razred. Znam ga dosta godina i on navija za Sarajevo. Bez obzira na to i dalje smo pravo dobri prijatelji. Poslije svake od utakmica Željezničara i Sarajeva šalili smo se na moj račun, njegov…”, naglasio je Memija, te kroz smijeh novinaru Anadolu Agency otkrio šta mu je školski drug, koji će sa “Hordama zla” u nedjelju biti na dijelu sjeverne tribine stadiona “Grbavica”, poručio uoči debija u seniorskom derbiju:  

“Rekao mi je da ne smijem dati gol”.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Utakmica drugačija od svih ostalih

Memiji će s druge strane terena stajati Radovac, velika nada FK Sarajevo i sada već gotovo standardni prvotimac aktuelnog osvajača Kupa BiH.

Vezni igrač Sarajeva koji se već dugo vremena dovodi u vezu s nekim od velikih evropskih klubova, smatra da bi ova utakmica između “ljutih” rivala mogla odlučiti mnogo toga. On je istakao kako ta utakmica nije ista kao ostale, jer igrači i navijači žive u jednom gradu, a razdvojeni su na plavu i bordo stranu.

Najmlađi učesnici derbija: Memija: Prijatelj mi je rekao da ne smijem dati gol; Radovac: Otac bi dobio srčani da dam gol

Za AA je rekao kako je njegov izbor bio jednostavan, jer čitava porodica navija upravo za FK Sarajevo.

“I prije oca i prije mene, svi su navijali za Sarajevo i niko nikada u porodici nije navijao za Želju. Takva nam je tradicija i mislim da niko nikada neće navijati za njih. Odlučili smo da smo bordo krvi i to je to”, rekao je Radovac. 

Njemu nedjeljni susret neće biti prvi gradski derbi. Iza sebe već ima tri odigrana derbija. Smatra kako je ovo utakmica u kojoj se može prepoznati da li je igrač spreman da ide u inozemstvo i tako finansijski osigura sebe i porodicu.

“To su najbolje utakmice, nijedna utakmica u bh. ligi se ne može porediti s ovom”, rekao je Radovac.

Iako je riječ o najvažnijoj utakmici za obje ekipe, Radovac otkriva da uoči izlaska na teren nema tremu. Kaže da je navikao na ove mečeve i u omladinskoj selekciji.

“Igrao sam puno tih derbija i uvijek je bilo pozitivne treme, ali ništa specijalno. Posebno sad pred navijačima. Kad nas publika ponese, uvijek kao da smo Messi ili Ronaldo, ne mogu nam loptu uzeti”, rekao je mladi bh. reprezentativac i dodao da prije utakmice voli slušati muziku jer ga opušta. Na teren izlazi desnom nogom uz učenje Fatihe.

Na terenu rivali, van stadiona drugovi 

Radovac u nedjelju očekuje pobjedu, a ako teren bude kvalitetan, smatra da će biti i golova.

PROČITAJTE JOŠ:  Razbojništvo na Grbavici: Prijetio pištoljem, oteo ruksak sa laptopom, mobitelom i novcem

“Neka bude 3:3, samo da ne bude 0:0”, rekao je veznjak “bordo” tima, kojem će se u protivničkoj ekipi naći nekoliko njegovih vršnjaka.

On je rekao da se s nekim od njih poznaje jer su igrali skupa i u reprezentaciji i u mlađim selekcijama. I tada je, kaže Radovac, bilo rivalstva, ali da je to poslije utakmica uvijek bilo drugarstvo.

Istakao je kako je baš te utakmice bile teže za igrati zbog većeg rivaliteta igrača koji su svi bili iz Sarajeva.

“Sad je teško igrati u prvom timu, jer ima igrača sa strane koji možda nikada nisu igrali ovakve utakmice, pogotovo sarajevski derbi i nekako ne osjete žar za pobjedom i mislim da je u mlađim selekcijama bilo teže”, rekao je Radovac. 

Navijači najslavnijih bh. klubova danima prije utakmice počnu razmišljati i razgovorati o utakmici. Radovac kaže da je i u njegovom okruženju euforija počela prije pet, deset dana.

On kaže kako neki navijači Sarajeva govore kako je važno da pobjede bez obzira na to ko će dati gol, dok su mu neki navijači Željezničara rekli da žele pobjedu njihovog kluba od 5:4, a da on da sva četiri gola.

Na pitanje šta na sve to kaže njegov otac, Radovac kaže da mu je rekao da postigne gol i da može da se oprosti od fudbala.

“On je toliki ljubitelj Sarajeva da mislim kad bih dao gol, i još za pobjedu, da bi dobio srčani udar”, kazao je mladi fudbaler kroz smijeh.

Utakmica 13. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Sarajeva igra se u nedjelju, 2. novembra, sa početkom u 13:30 sati. Nakon 12. kola Željezničar je na trećem mjestu prvenstvene tabele sa 26 bodova, koliko ima i drugi Zrinjski, odnosno bodom manje od lidera Širokog Brijega. Sarajevo je u 12 ovosezonskih prvenstvenih utakmica prikupilo 23 boda i na petom je mjestu tabele.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...